Se lanseaza cel de-al patrulea volum din colectia „Relatii ceho-romane in banda desenata”

Marti 9 decembrie 2014, la ora 18:00, va fi lansata cartea de banda „Dolky-n trei straie”, de Ileana Surducan si Petra Dobruska, din cadrul proiectului „Relatii ceho-romane in banda desenata” si va avea loc vernisajul expozitiei cu acelasi nume, la Muzeul Taranului Roman (str. Monetariei 3), Sala Acvariu.
In Banat mai exista sase sate cu majoritatea locuitorilor de origine ceha, si anume Garnic, Sf. Elena, Einbental, Ravensca, Bigar, Sumita, cehi traind si in alte sate din zona. Cehii din Romania, numiti in limbajul popular din Banat „pemi”(cuvant care deriva din „boemi” sau „boemieni” - locuitori ai Boemiei), au fost printre ultimele populatii din Banat colonizate de Imperiul Habsburgic. Satele cu populatie ceha din sudul Banatului, inconjurate de populatie de origine romana si sarba, constituie un fenomen cultural unic. Datorita asezarii lor geografice izolate, limba si obiceiurile cehe s-au conservat perfect,  aceasta comunitate reprezentand o valoare culturala si istorica inestimabila.

In „Dolky-n trei straie”, insotita de Petra, Ileana descopera satele cehe din Banat si foloseste acuarela pentru a documenta intamplarile traite. Astfel, oamenii si povestile lor sunt surprinsi intr-un jurnal de calatorie inedit. O banda desenata ce arata cum a supravietuit o comunitate aparte timp de doua sute de ani, dar si ce sunt dolky si de ce poarta trei straie.

Ileana Surducan este ilustratoare din Cluj-Napoca, care foloseste banda desenata pentru a spune povesti si a impartasi emotii. Petra Dobruska, a absolvit Universitatea Carolina, unde a colaborat la proiecte de cercetare in domeniul lingvistic si antropologic. Locuieste la Bucuresti si viziteaza des comunitatea ceha din Banat.

Proiectul „Relatii ceho-romane in banda desenata” a luat nastere din initiativa Ambasadei Republicii Cehe la Bucuresti in incercarea de a prezenta intr-o forma netraditionala relatiile in mod traditional bune dintre Republica Ceha si Romania. Colectia este publicata de editura Jumatatea plina si sprijinita de CEZ Romania.

Intrarea este libera.
Eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/731554446931632/

0 comentarii: