Proiecția filmului „Recviem pentru Dominic“

Regizorul austriac de origine română Robert Dornhelm va fi prezent la București în cadrul proiectului „După 25 de ani“, realizat, sub egida EUNIC, de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac, Asociația Culturală Musikforum Europa, sub înaltul patronaj al Ambasadei Republicii Austria la București și al Consulatului Onorific al Republicii Austria la Timișoara, în colaborare cu Goethe-Institut, Centrul Ceh, Institutul Polonez, cu sprijinul BCR.

Regizorul va discuta cu publicul după proiecția filmului său „Recviem pentru Dominic, programată luni, 22 decembrie 2014, ora 19.00, la Cinema PRO (Str. Ion Ghica nr. 3). La dezbaterea care va avea loc după proiecție, la ora 20.30, va participa, alături de regizor, criticul de film Irina-Margareta Nistor.

Accesul publicului la proiecție și dezbatere este liber. Vă rugăm să confirmați participarea la adresa film@icr.ro până la data de 18 decembrie 2014 (inclusiv). Film în limba germană prezentat cu subtitrare în limbile română și engleză.

Robert Dornhelm (n. 1947, Timișoara), personalitate austriacă de origine română, reprezintă un simbol al evadării de sub regimul comunist, prin creaţia şi biografia sa. Destinul său l-a purtat din România în Austria şi SUA, unde cariera sa cinematografică a obţinut recunoaşterea internaţională, fiind apreciat pentru filmele War and Peace (2007), The Ten Commandments (2006) documentarul The Children of Theatre Street (1977 – pentru care a primit o nominalizare la Premiile Oscar) sau miniseriile de televiziune Anne Frank: The Whole Story (2002 – pentru care a fost distins cu Premiul Emmy) sau Spartacus (2004).

Recviem pentru Dominic“ (1990) prezintă evenimentele petrecute în România în decembrie 1989, spunând povestea adevărată a lui Dominic Paraschiv, inginer la o fabrică din Timişoara, care a murit în timpul Revoluţiei. Numit „măcelarul de la Timişoara“, el a fost împuşcat şi batjocorit, fiind acuzat pe nedrept de uciderea a 80 de oameni. Filmul cuprinde imagini filmate în timpul celor mai fierbinţi săptămâni din perioada decembrie 1989 – ianuarie 1990. Recviem pentru Dominic a fost nominalizat la Globurile de Aur şi la Independent Spirit Awards pentru cel mai bun film străin. Filmul este produs de Norbert Blecha şi Terra Film Group. Din distribuţie fac parte Georg Hoffmann-Ostenhof, Georg Metzenrad, Felix Mitterer, Werner Prinz, Antonia Rados, August Schmölzer, Viktoria Schubert, Angelica Schütz şi Nikolas Vogel.

Proiecția de la Cinema PRO are loc în cadrul proiectului „După 25 de ani“, care debutează la Viena (17 decembrie) şi continuă la Timişoara (19 decembrie) şi Bucureşti (22 decembrie), aducând în atenţia  publicului, prin intermediul filmului „Recviem pentru Dominic“, evenimentele din decembrie 1989. Proiecţiile de la Viena şi Bucureşti vor fi urmate de dezbateri despre Revoluţia Română într-un context simbolic, oportun pentru analiza transformărilor prin care a trecut România şi pentru reflectare asupra prezentului şi viitorului acesteia.

Seria „După 25 de ani“ stimulează memoria colectivă pe un traseu de locuri şi date istorice reprezentative pentru evenimentele din România. Timişoara a fost primul oraş care s-a declarat liber pe 20 decembrie 1989, manifestările publice din centrul oraşului transformându-se într-o puternică mişcare anticomunistă. Ulterior, revoltele s-au mutat la Bucureşti. Aici pe 22 decembrie au avut loc cele mai sângeroase evenimente din timpul Revoluţiei.

0 comentarii: