Documentarul “Chuck Norris versus comunism” selectat la Sundance



Documentarul “Chuck Norris versus comunism”, respins de două ori de CNC, selecționat la Sundance 2015
 
Filmul regizat de Ilinca Călugăreanu va avea premiera mondială în cadrul secțiunii competiționale a prestigiosului Festival Internațional de Film Sundance
 
‘’Chuck Norris vs Communism’’ prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertății și au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist. Ascunsă de ochii vigilenți ai Securității, Irina Nistor a tradus peste 3,000 de filme străine în România comunistă a anilor ‘80. Datorită ei, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme şi Bruce Lee au devenit eroi extrem de populari în România.  Lungmetrajul include şi declaraţii ale unor persoane din mass-media sau industria de divertisment, precum Mihai Dobrovolschi, Vlad Craioveanu, Ioan Gyuri Pascu și Adrian Sitaru iar filmările au avut loc în București și Cluj.

Într-un articol publicat în The New York Times, în luna februarie a acestui an, regizoarea Ilinca Călugăreanu declara: "Am crescut în România în anii 1980, în timpul unui regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului naţional de televiziune la două ore pe zi de propagandă plictisitoare, muzică populară, poezie patriotică şi filme cenzurate. Într-o zi, pe când aveam şase ani, părinţii meu au reuşit să împrumute un aparat video. Şi-au invitat prietenii la noi acasă şi toată noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B făcute la Hollywood. Ţin minte acele filme, dar îmi amintesc mai bine felul în care m-am simţit atunci când am păşit în sufragerie - ca şi cum aş fi intrat într-o lume secretă, magică şi liberă".

4 Proof Film este singura casă de producție ce reprezintă  România în acest an la Sundance, în cadrul secțiunii competiționale de lung metraj ficțiune și documentar. Proiectul “Chuck Norris versus comunism”a fost respins în cadrul sesiunii de finanțare a Centrului Național al Cinematografiei în 2012 iar în 2013 a fost descalificat din același concurs, însă s-a bucurat de sprijin financiar din partea HBO România.

0 comentarii: