„Rochie cu gaură” la Platforma de Teatru București

Spectacolul „Rochie cu gaură” al Grupului Artistic Teraz Poliż din Varșovia va fi prezentat în cadrul primei ediții a Platformei Internaționale de Teatru de la București „Viitorul este feminin” pe 15 noiembrie. Patru femei se pregătesc pentru rolurile de curtezană, geișă, întreținută și prostituată. Ele luptă pentru un bărbat pe care încearcă să-l cucerească, să-l mulțumească și să-l folosească. Cine folosește pe cine?

Despre festival: 
În 95% din cazuri, atunci când ne uităm la un personaj feminin pe o scenă românească ceea ce vedem este un punct de vedere masculin. La noi, poveștile femeilor sunt spuse de către bărbați. Ce-ar fi să aflăm ce au de spus femeile despre ele însele?
Acesta este punctul de plecare pentru tema primei ediții a Platformei Internaționale de Teatru București - „Viitorul este feminin”. Evenimentul, produs de ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București și de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, în parteneriat cu British Council și Institutul Polonez, și cu sprijinul Ibsen Scholarship, va avea o frecvență anuală și își propune să acopere o lipsă de spectacole internaționale de teatru într-un oraș care se dorește o adevărată capitală europeană și din punct de vedere cultural.


Despre spectacol:
Cea mai veche profesie din lume a fost întotdeauna controversată și de obicei asociată cu femeile, chiar dacă există și prostituție masculină. Femeile care participă la afacerea cu dragoste sunt „folosite” de bărbați și respinse de celelalte femei. Dar, pe de altă parte, ele își câștigă existența folosind bărbați. Fiecare curtezană (geishă, prostituată) trebuie să învețe cum să aleagă bărbatul potrivit, cum să-l seducă, cum să-l câștige, cum să-i provoace plăcere ca să fie răsplătită, cum să-l păstreze numai pentru ea… și cum să-l părăsească atunci când e nevoie.

Adevărul este însă că exact aceleași lecții le sunt date tuturor femeilor în cultura noastră europeană. De sute de ani femeile au fost învățate că sensul existenței lor este să aibă o relație cu un bărbat. Acestea sunt regulile jocului și ele te obligă să ai mereu grijă să folosești tu în loc să fii folosită. Pe piața sexuală nu sunt câștigători. Din momentul în care începem să ne gândim la noi înșine și la alte ființe umane ca la niște produse care au (sau în anumite condiții pot avea) un preț - atunci intrăm în joc și începem să pariem. Și cu toții pierdem – indiferent de sex.

Spectacolul nu este recomandat publicului sub 16 ani.

București, Sala Mare ArCuB, str. Batiștei 14 15-11-2014 (Ora 21:00)
25 lei/spectacol | abonament la toate spectacolele - 75 lei | Casa de bilete ARCUB, str. Batiște nr. 14

0 comentarii: