Începe Cinepolitica Extra Time. Despre granițe și libertate, la 25 de ani la căderea Zidului Berlinului



Evenimentul Cinepolitica Extra Time, organizat cu prilejul aniversării a 25 de ani la căderea Zidului Berlinului, începe astăzi, 17 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu, la ora 18.00, cu Up to the Border – A Personal View of the Berlin Wall, un documentar cu imagini inedite, găsite în arhive private, despre zilele în care a fost trasat zidul. Filmul a fost realizat din peste 250 de ore de înregistrări ale martorilor direcți ai construcției „celui mai urât monument din lume”.
 
Dramele celor care au intrat în vizorul poliției secrete a Germaniei de Est, STASI, sunt subiectul documentarului Face the Wall, în regia lui Stefan Weinert, proiectat de la 21.30. Cei cinci protagoniști au fost interogați și torturați, înainte de a fi închiși.
 
De la 20.00, va începe și prima dezbatere a ediției, „Martorii Zidului”, la care vor participa Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei în România, care ocupa funcția de ambasador al Republicii Federale Germane la Praga când a căzut Zidul Berlinului și adăpostea refugiați din Germania de Est (RDG), analistul Bogdan Ficeac, care își va lansa proiectul „Ostalgia: Nefericiți între lumi”, pe tema diviziunii Est-Vest și a Cortinei de Fier, și Sebastian Fitzek, specialist în antropologie politică (SNSPA). Intrarea este liberă la dezbateri.
 
Programul Cinepolitica Extra Time 2014
 
Luni, 17 noiembrie
18:00 - Up to the Border – A Personal View of the Berlin Wall
95 min. (Germania, 2012, doc.) Regia: Claus Oppermann, Gerald Grote
August 1961. Guvernul Republicii Democrate Germane pune fundația „celui mai urât monument din lume”. Orașul e în stare de șoc; oamenii încep să filmeze evenimentul. Reunind peste 250 de ore de înregistrări inedite, din arhive private, filmul spune povești emoționante despre Zid.
 
20.00 - Dezbatere interactivă cu invitați speciali, cu tema „Martorii Zidului”. Participă: Excelența sa, Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei în România, care va vorbi despre experiența sa din perioada căderii Zidului, când ocupa funcția de ambasador al Republicii Federale Germane la Praga și adăpostea refugiați din Germania de Est (RDG); analistul Bogdan Ficeac, care își va lansa proiectul „Ostalgia: Nefericiți între lumi”, și Sebastian Fitzek, specialist în antropologie politică (SNSPA)
 
21:30 - Face the Wall / Gesicht zur Wand
84 min. (Germania, 2009, doc.) Regia: Stefan Weinert
Poveștile șocante a cinci cetățeni est-germani arestați după ce au încercat să fugă din țară. Ei reprezintă un grup de circa 72.000 de foști prizonieri torturați în închisorile din RDG.
 
Marți, 18 noiembrie
18:00 - It Happened in August. Building the Berlin Wall - Anatomy of a Political Crisis / Es Geschah im August - Der Bau der Berliner Mauer
91 min. (Germania, 2001, doc.) Regia: Ullrich Kasten
Într-o dimineață de august, 1961, Berlinul a fost împărțit în două, la ordinul conducerii Partidului Socialist Unit, mai întâi cu sârmă ghimpată, apoi cu blocuri de ciment. Cum a fost posibil?
 
20.00 - Dezbatere cu tema „Ultima Cortină”. Despre momentul și efectul căderii Zidului, Europa Liberă, Vocea Americii, lobby-ul Occidentului și Cortina de Fier.
Participă: Iosif Klein Medesan, redactor la BBC și Vocea Americii în acea perioadă, colaborator al Europei Libere de la Praga, și Adrian Niculescu, istoric, analist, profesor la SNSPA, autor a numeroase volume pe teme istorice și politice.
 
21:30 - Off Ways / Elektrokohle (Von wegen)
91min. (Germania, 2009, doc.) Regia: Uli M. Schüppel
Pe 21 decembrie 1989, membrii formației cult a Germaniei de Vest, Einstuerzende Neubauten, trec de Zidul Berlinului pentru primul lor concert în Est. O călătorie stranie într-o lume atât de apropiată și, totuși, atât de diferită.
 
Miercuri, 19 noiembrie
18:00 - Good Bye, Lenin!
121 min. (Germania, 2003). Regia: Wolfgang Becker
Cu: Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon,  Alexander Beyer
În 1990, ca să-și protejeze mama fragilă - după o comă prelungită - de șocul de a se fi trezit în altă lume, un tânăr face tot posibilul să n-o lase să afle că iubita ei Germanie de Est, așa cum o știa, a dispărut.
 
20:30 - The Tunnel / Der Tunnel
157 min. (Germania, 2001). Regia: Roland Suso Richter
Cu: Heino Ferch, Nicolette Krebitz, Alexandra Maria Lara, Sebastian Koch
Harry Melchior a fost campion la înot pentru Germania de Est și este în relații încordate cu regimul, după câțiva ani de închisoare. Reușește să fugă în Berlinul de Vest și e decis să-și aducă acolo sora, cu familia ei. Apare ideea, foarte periculoasă, a unui tunel. Bazat pe o poveste adevărată.
 
Biletele pot fi achiziționate online, pe www.eventbook.ro, și la casa de bilete a cinematografului Elvira Popescu.
 
Cinepolitica Extra Time este un eveniment „off season” al Festivalului Internațional de Film Cinepolitica. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la București.
 
Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro
Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival

0 comentarii: