Filme poloneze la Baricada Culturală

Documentarele poloneze „Film despre Polonia liberă” și „Beats of Freedom” vor putea fi vizionate online, pe 11 și 12 noiembrie, în cadrul proiectului „Baricada culturală” inițiat de Radio România Cultural.

Radio România Cultural lansează, la 25 de ani de la căderea comunismului, proiectul  Baricada culturală”

În vremea comunistă, românii beneficiau de doar două ore de program pe seară, în special de propagandă. La 25 de ani de la căderea comunismului, pe site-ul Radio România Cultural, privim această perioadă cu ochii larg deschişi ai libertăţii şi cu detaşarea unui sfert de secol de democraţie. Proiectul Baricada Culturală, lansat de Radio România Cultural, propune o premieră pe piața românească: un program video online de două ore aşa cum se întâmpla în acea vreme. In fiecare seară, de la ora 22,00, pe site-ul www.radioromaniacultural.ro, filme artistice și documentare tematice vor aminti publicului de perioada comunismului în întreaga Europă de Est. 

Marți, 11 noiembrie, la ora 22:00 va fi transmis „Filmul despre Polonia liberă” în regia lui Ireneusz Engler. Documentarul prezintă transformările care au avut loc în Polonia prin ochii celor care au luat parte la evenimentele care au condus la căderea comunismului. Drumul parcurs de societate și de economia poloneză sunt evaluate de nume mari în istoria Polonie precum Lech Wałęsa, Tadeusz Mazowiecki, Tadeusz Gocłowski, Leszek Balcerowicz, Wojciech Jaruzelski, Lech Kaczyński, și nu în ultimul rând de „Maiorul” Waldemar Fydrych de la organizația Alternativa Portocalie, care susține că cei care au abolit comunismul cu adevărat au fost... niște pitici.

Miercuri, 12 noiembrie, la ora 22:00 prezentăm filmul „Beats of Freedom” în regia lui Leszek Gnoiński și Wojciech Słota, un film captivant despre începuturile muzicii rock în Polonia, prezentat din perspectiva ziaristului englez de origine poloneză, Chris Salewicz. O călătorie muzicală în timp, cu înregistrări unicat, extrem de emoţionante, din ultimii 50 de ani.

0 comentarii: