„Kowalski” - premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Zagreb



Regizorul Andrei Crețulescu a primit, sâmbătă seară, trofeul Golden Pram/Landoul de Aur pentru scurtmetrajul „Kowalski”, selecționat în competiția oficială a celei de-a 12-a ediții a Festivalului de Film de la Zagreb, Croația.

Juriul format din producătorul Čedomir Kolar (laureat cu Oscar pentru filmul „No Man's Land” în regia lui Danis Tanović), regizorul Konstantin Bojanov și directorul de imagine César Charlone (colaborator îndelungat al lui Fernando Meirelles și nominalizat la Oscar pentru imaginea filmului „City Of God”) și-a motivat alegerea spunând că scurtmetrajul românesc oferă „17 minute de plăcere pură – dialoguri superbe, interpretare şi regie de zile mari. Şi demostrează faptul că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime”.

„Kowalski” este cel de-al doilea scurtmetraj scris și regizat de Andrei Crețulescu. Filmul a mai fost prezentat în competiția „Zilele Filmului Românesc” de la TIFF și în competiția internațională de scurtmetraj a Festivalului de la Varșovia și va mai fi proiectat în noiembrie la Leeds, în cadrul unui Focus „Romanian Shorts”, și în decembrie la New York, în cadrul festivalului Making Waves. „Kowalski” va putea fi văzut în cinematografele din România la finalul lunii noiembrie, în cadrul omnibusului „Scurt / 4: Istorii de Inimă neagră”. Filmul este o producție independentă realizată în colaborare de companiile Kinosseur, Wearebasca, Digital Cube, Dakino și Chainsaw Europe, și îi are drept protagoniști pe Andi Vasluianu, Dorian Boguță, Șerban Pavlu plus, într-o apariție specială, Rodica Lazăr. Din echipa filmului au făcut parte Andrei Butică (imagine), Cătălin Cristuțiu (montaj), Cristian Tarnovețchi (sunet), Marius Leftărache (sound design) și Mălina Ionescu și Alexandra Alma Ungureanu (scenografie). Producători sunt Andrei Crețulescu și Claudiu Mitcu, co-producători – Dan Chișu și Eugen Kelemen.

Andrei Crețulescu a terminat recent filmările pentru cel de-al treilea scurtmetraj independent al său, „Ramona”, care încheie, violent și în aceeași formulă, „trilogia” începută cu „Bad Penny” și continuată cu „Kowalski”, și se află în preproducție cu două noi proiecte, scurtmetrajul „Șapte luni mai târziu” și lungmetrajul „Charlton Heston”.

0 comentarii: