Festivalul Enescu 2015: Programul ediției în premieră



Aproximativ 2.500 de artiști străini și 500 de artiști români vin la ediția din 2015 a Festivalului “George Enescu”, cel mai mare eveniment cultural internațional organizat de România și cel mai puternic  promotor al creației și valorilor marelui compozitor român, intrat în patrimoniul mondial, George Enescu.

Ediția 2015 va avea loc între 30 august și 20 septembrie, la Sala Palatului și Ateneul Român din București și va găzdui 58 de concerte în săli, precum și multe alte evenimente în aer liber, în cadrul ”Pieței Festivalului”, care se va desfășura între 3 și 20 septembrie, și a ”Bucureștiului Creativ”.

Cea de-a XXII-a ediție se va desfășura între 30 august și 20 septembrie 2015 și aduce în Capitală artiști și formații de primă mână la nivel mondial care vor concerta pe scenele bucureștene timp de 22 de zile.

În cadrul conferinței de presă care a avut loc marți, 21 octombrie, de la ora 10.00 la Sala Elivra Popescu de la Insitutul Francez din București au fost făcute publice programul oficial al Festivalului Enescu, ediția 2015, precum și informații despre viitoarea ediție a Concursului Enescu, care va avea loc în 2016. La eveniment au participat Mădălin Voicu, deputat, membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, Christophe Pomez, director adjunct Institutului Francez, partener cultural principal al Festivalului Enescu, Oltea Șerban-Pârău, Societatea Română de Radiodifuziune și Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului și Concursului Enescu.

“Festivalul Enescu este un reper în lume, precum și pentru francofonie. Vom fi alături de Festival atât pe partea de organizare, cât și în plan extern – Institutul Francez va fi în acest an în centrul rețelei European Union National Institutes for Culture (EUNIC) și va transmite informații în plan internațional. Vom fi alături de tinerii din românia – cu atât mai mult cu cât Clujul va fi capitala tineretului în anul 2015 – și, din acest punct de vedere, alegerea Festivalului Enescu de a deschide ediția 2015 cu Orchestra Română de Tineret este încă un mod de a susține tinerii din România.”, a declarat Christophe Pomez, director adjunct al Institutului Francez în cadrul conferinței de presă.

”Radioul are o tradiție în a fi alături de Festivalul Enescu, încă din 1958 și va fi alături de acest eveniment în continuare. Dezvoltările tehnologice actuale ne permit lucruri noi – concertele din Festival vor fi transmise nu doar on air și prin streaming online în România, ele vor fi preluate și în reșeaua Uniunii Europene de Radio, iar, începând din 2016 și de către Uniunea de Radio Asia-Pacific.  Ne alăturăm astfel misiunii principale a Festivalului Enescu de a promova imaginea compozitorului George Enescu la nivel mondial prin rețeaua de broadcasting globală.”, a arătat Oltea Șerban-Pârău, Societatea Română de Radiodifuziune.

Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului și Concursului Enescu a punctat felul în care Festivalul și Concursul Enescu duc mai departe, peste granițele României compozițiile singurului compozitor român intrat în patroimoniul universal: “Pe 7 februarie 2015 Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată de celebra London Philharmonic Orchestra pe una dintre cele mai importante scene din lume, în sala Royal Festival Hall de la Southbank Centre din Londra. Acest lucru se întâmplă după ce orchestra londoneză a interpretat Simfonia la Sala Palatului, în cadrul Festivalului, în ediția din 2013. 20 de concerte care includ lucrări de George Enescu vor fi interpretate de mari orchestre ale lumii în ediția 2015 a Festivalului. De asemenea, Concursul Enescu a înregistrat la ediția din acest an un succes extraordinar, atât concurenții, cât și tinerii artiști străini și muzicienii fiind conectați la acest eveniment – aproximativ jumătate din publicul care a accesat site-ul www.festivalenescu.ro în timpul Concursului provine din străinătate, din țări precum Germania, Statele Unite sau Japonia”.

Ediția 2015 a Festivalului Enescu aduce în premieră la București, după 15 ani de discuții, Orchestra Filarmonicii din Berlin va urca pe scena Sălii Palatului pe 3 septembrie 2015, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle. Orchestra Filarmonicii din Berlin a fost desemnată de prestigioasa revistă britanică “Gramophone” în top 10 cele mai bune orchestre din Europa (2006) și votată a doua cea mai bună orchestră din lume (2008), după Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam – care va concerta de asemenea în cadrul Festivalului Enescu 2015, pe 19 și pe 20 septembrie. O orchestra americană de prestigiu vine și ea în premieră în Festival – San Francisco Symphony – și va interpreta și o lucrare de George Enescu.

Programul ediției din 2015 se ridică la nivelul evenimentelor internaționale de acest gen, consolidând poziția României ca gazdă a unuia din cele mai importante festivaluri din lume, precum și statutul Festivalului ca cel mai important brand cultural al României.
Festivalul va găzdui 58 de concerte în săli și multe alte evenimente în aer liber, în cadrul ”Pieței Festivalului”, care se va desfășura între 3 și 20 septembrie și a ”Bucureștiului Creativ”,  care reunește zeci de artiști și inițiative private și publice deopotrivă.

Celebrul dirijor Zubin Mehta revine în 2015 în Festival, alături de Israel Philharmonic, cu două concerte programate pe 31 august și pe 1 septembrie. Li se alătură  formații precum Filarmonica din Viena, Orchestra Operei din München, Staatskapelle Dresden – dirijată de Christina Thielemann, London Symphony Orchestra – dirijata de Iona Marin, Orchestra din Sankt Petersburg, Filarmonica din Viena, Filarmonica din Monte Carlo,

Ediția 2015 include și trei participări românești importante: Orchestra Naţională de Tineret va deschide Festivalul, pe 30 august, Corul şi orchestra Filarmonicii “George Enescu", va prezenta în premieră opera în concert "Wozzeck", de Alban Berg  – considerată o lucrare de referință a secolului XX – și Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio, vor interpreta Simfonia Nr.8 de Mahler.

O altă prezență extraordinară este cea a lui Ion Marin, unul dintre muzicienii de origine română cei mai bine cotaţi din lume, care va dirija pe scena Sălii Palatului London Symphony Orchestra, pe 8 și pe 9 septembrie.

Alte prezențe importante româneşti în Festival vor fi : Cristian Mandeal şi Horia Andreescu care vor dirija două concerte în cadrul Festivalului, Dan Grigore, Ruxandra Donose, Valentina Nafornita, Alexandra, Dariescu, Cvartetele „Ad libitum” şi „Acrcadia” Corul „Madrigal” , Orchestra de Cameră Bucureşti etc

Printre soliștii ediției 2015 se numără:  Arcadi Volodos, violonista Anne-Sophie Mutter, dar și pianiștii Fazıl Say, legendarul Murray Perahia, unul dintre cei mai apreciaţi pianişti la nivel internaţional, care a fost prezent şi în 2013 la Festival, Yfrem Bronfman, Andras Schiff, Pierre Laurent Aimard, precum și cunoscuta pianistă Maria João Pires. Renaud și Gautier Capuçon vor urca și ei pe scena Sălii Palatului, la fel Dadvid Garrett . Pianista de origine georgiană Elisabeth Leonskaja, laureată a Concursului Enescu, ediția 1964, astăzi unul dintre marile nume ale scenei muzicale internaționale, va susține două concerte-eveniment: pe 6 septembrie, la Ateneul Român și pe 10 septembrie, alături de Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra, la Sala Palatului.

Vor fi prezenți în Festival câştigători ai concursului „George Enescu” : Alexandru Tomescu, Valery Sokolov, Stefan Tarara, Vlad Stănculeasa alături de Agnes Baltsa şi Elisabeta Leonskaja
Va fi prezentată pentru prima prima oară în România opera „Wozzeck” de Alban Berg ( varianta concertantă ) în interpretarea Corului şi Filarmonicii „George Enescu” dirijată de Leon Hussain, având în distribuție mai multe nume sonore ale scenei lirice internaționale

20 de lucrări de George Enescu interpretate în Festival
Ediția 2015 continuă linia Festivalului Enescu de a propune publicului lucrări de George Enescu în interpretări moderne ale unora dintre cele mai importante orchestre din lume. În acest fel, Festivalul face cunoscut repertoriul enescian în plan internațional. În total, 20 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate în cadrul ediției de anul viitor a Festivalului.

Orchestre cotate la cel mai înalt nivel în plan mondial – Israel Philharmonic (1 septembrie), Staatskapelle Dresden (6 septembrie), San Francisco Symphony (7 septembrie), London Symphony Orchestra (8 septembrie), Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra (10 septembrie), Bayerische Staatsoper (13 septembrie), Monte Carlo Philharmonic (16 septembrie), Wiener Philharmoniker (16 septembrie), Royal Liverpool Symphony Orchestra (17 septembrie) și Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam (20 septembrie) vor interpreta compoziții de George Enescu pe parcursul celor trei săptămâni de Festival.

În luna februarie a anului 2015 Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată în premieră la Londra de celebra London Philharmonic Orchestra, cu dirijorul Vladimir Jurowski la pupitru. Concertul va avea loc pe 7 februarie, pe una dintre scenele de grad zero ale lumii – Royal Festival Hall, din cadrul Southbank Centre. Interpretarea ajunge la Londra după ce a fost prezentată în Festivalul Enescu, ediția 2013, la Sala Palatului.

DETALII TEHNICE
Abonamentele pentru Festivalul Enescu 2015 vor fi puse în vânzare pe 15 ianuarie 2015, ora 10.00. Vor exista trei tipuri de abonamente:
Abonament — TIP A— valabil pentru toate concertele din seria “MARI ORCHESTRE ALE LUMII” de la Sala Palatului, astfel: Categ. I, 2200 RON, Categ. a II-a  1700 RON, Categ. a III-a  1300 RON,  Categ. a IV-a, 1000 RON;
 
Abonament — TIP A1 și TIP A2 — valabil pentru câte 11 concerte din seria “MARI ORCHESTRE ALE LUMII” de la Sala Mare a Palatului, în combinații diferite, astfel: Categ. I ,  1250 RON , Categ. a II-a  - 1000 RON,  Categ. a III-a  750 RON,  Categ. a IV-a  -550 RON;
 
Abonament — TIP B — valabil pentru toate concertele din seria “CONCERTE ŞI RECITALURI CAMERALE” de la Ateneul Român, astfel: Categ. I,  2000 RON, Categ. a II-a,  1600 RON;
 
Abonament — TIP Cvalabil pentru toate concertele din seria BY MIDNIGHT”  de la Ateneul Român, astfel:  Categ. I, 900 RON, Categ. a II-a,  700 RON;
 
Abonament — TIP D .valabil pentru toate concertele din seria CONCERTELE DE DIMINEAȚĂ Ateneul Român, Sala Mică a Palatului, astfel:  Categ. I, 200 RON,  Categ. a II-a,  170 RON.
 
Ediția 2015 a Festivalului păstrează categoriile de reduceri pentru pensionari, elevi și studenți, pentru aceștia, prețurile abonamentelor variind între 750 RON și 350 de RON.
 
Biletele individuale pentru Festivalul Enescu 2015 vor fi puse în vânzare 16 februarie 2015, ora 10:00.
Acestea corespund fiecarei serii de concerte din Festival, astfel:
 
Seria MARI ORCHESTRE (Sala Mare a Palatului)
Categ. I                  160 RON
Categ. a II-a          130 RON
Categ. a III-a         100 RON
Categ. a IV-a         70 RON
 
Seria RECITALURI ŞI CONCERTE CAMERALE (Ateneul Român)
Categ. I                160 RON
Categ. a II-a        130 RON
 
Seria “BY MIDNIGHT” (Ateneul Român)
Categ. I                    160 RON
Categ. a II-a           130 RON
 
Seria CONCERTELE DE DIMINEAȚĂ (Ateneul Român, Sala Mică a Palatului)
Categ. I                50 RON
Categ. a II-a        40 RON
 
Festivalul George Enescu continuă să se situeze în linia marilor evenimente artistice internaționale, artiștii și orchestrele invitate la ediția 2015 aflându-se în topul invitaților și în cadrul altor festivaluri de muzică clasică internaționale. În același timp, prețurile biletelor sunt printre cele mai avantajoase din lume pentru un eveniment de o asemenea anvergură artistică. Prin comparație, biletele la Festivalul de la Lucerna variază între 40 și 200 de Euro pentru un spectacol, în timp ce la BBC Proms, prețurile pot ajunge la 100 -150 de lire sterline.
 
Accesul presei la ediția 2015 a Festivalului Enescu se va face în baza legitimațiilor de acreditare rezultate în urma unei proceduri de acreditare pentru presă și blogeri care va fi făcută public pe toate canalele de comunicare al Festivalului.
  
DETALII SUPLIMENTARE DESPRE FESTIVAL
Unul dintre cele mai importante evenimente culturale internaționale organizate de România, Festivalul Internațional “George Enescu” aduce în medie 20.000 de turiști străini la București și are  o acoperire mediatică ce variază de la televiziuni cu renume – CNN, Euronews –, la BBC și remarcabile cotidiene străine și publicații de specialitate (The Guardian, Gramophone), la mass-media de top în plan național. Putând fi considerat un adevărat brand cultural de țară, Festivalul duce mai departe valorile în care credea George Enescu: creativitate, generozitate și implicare.
Festivalul este conectat la noile tehnologii  – transmisii live internaționale, site modern și updatat în timp real, www.festivalenescu.ro și are o acoperire social media care include o pagina de Facebook cu peste 34.000 de fani la această dată, https://www.facebook.com/enescu.festival, precum și un nou cont de Instagram, http://instagram.com/enescu_festival.
Odată cu ediția 2013, Festivalul s-a extins și în sfera spațiului public, printr-un concept unic care  presupune expunerea de lucrări de artă outdoor inspirate de valorile lui George Enescu în paralel cu Festivalulul și asumă responsabilitatea generării unei schimbări în societate prin actul de creație: Bucureștiul creativ

0 comentarii: