S-a incheiat prima editie a Fest pe Lipscani

Oricat de trist ar suna, am ajuns si la acest moment – finalul festivalului „Fest pe Lipscani”. Timp de 10 zile, spectatorii prezenti in Sala Mare a Teatrului de pe Lipscani s-au bucurat de magia talentului si farmecul umorului lui Horatiu Malaele, caruia i-a fost dedicata prima editie a acestui eveniment. Un maraton teatral unic si inedit in peisajul cultural romanesc recent, la care au participat aproximativ 4500 de spectatori de toate varstele.
De asemenea, in fiecare seara, la Teatrul de pe Lipscani au putut fi zarite diverse personalitati ale vietii culturale romanesti, dintre care amintim pe George Ivascu (de altfel, protagonist al primei seri a festivalului, in spectacolul „Podu’”), Alice Barb (in calitate de director al Centrului Cultural „Casa Artelor”, sector 3, partener al „Fest pe Lipscani”) Sanda Toma, Constantin Fugasin, primarul sectorului 3, Robert Negoita (ce s-a dovedit un fidel admirator al spectacolelor lui Horatiu Malaele) si multi altii. Un grup de patru studente ale sectiei Teatrologie, Management cultural si Jurnalism teatral din cadrul Facultatii de Teatru a UNATC „I.L. Caragiale” Bucuresti (Gabriela Bivolaru, Elena Coman, Alina Dumitrache si Irina Radu) s-a alaturat echipei organizarii festivalului, pentru a afla, in fiecare seara, impresii ale publicului prezent. Mai jos, reproducem cateva mini-interviuri cu spectatorii de la „Fest pe Lipscani”:

Ce parere aveti despre conceptul acestui festival, faptul ca vor fi 10 spectacole maraton si 2 proiectii de film dedicate lui Horatiu Malaele?


Nu poate sa fie primit decat cu mare entuziasm de catre un public care isi apreciaza valorile colosale ale teatrului romanesc. Vom veni in fiecare seara si nu ne ramane decat sa ne bucuram enorm de sansa de a-l vedea pe maestrul Horatiu Malaele. Imi pare foarte bine ca cei de la Teatrul de pe Lipscani au reusit sa faca un asemenea lucru - unic pentru mine, desi sunt o mare consumatoare de teatru. Deschiderea mi-a placut foarte mult si sunt convinsa ca parerea imi va ramane neschimbata pe toata durata festivalului. (Liliana, economist)

Pentru o prima editie a unui festival dedicat unei mari valori a teatrului romanesc, Horatiu Malaele a fost alegerea cea mai inspirata! Am toata stima pentru spectacolele si filmele sale. Deschiderea si organizarea s-au ridicat la nivelul asteptarilor, lucru destul de rar intalnit pe la noi, dar pentru o asemenea manifestare nici nu trebuia sa se fie altfel… (Cosmin, profesor)

Iata, deci, bucuria pe care a creat-o realizarea acestui festival la Teatrul de pe Lipscani, bucuria pe care publicul a avut-o intalnindu-se cu Horatiu Malaele la aniversarea a 40 de ani de cariera. Dupa o festivitate de deschidere de poveste (in data de 12 septembrie), a carui regie au semnat-o Eugen Gyemant si Gabriela Dumitru, intr-un spatiu scenografic creat de Tudor Prodan, „Fest pe Lipscani” s-a incheiat intr-o frumoasa seara de duminica (pe 21 septembrie), cu o petrecere din basme, in timpul careia spectatorii prezenti au putut sa-l aplaude inca o data pe carismaticul Horatiu Malaele.

Dupa un asemenea succes al primei editii, Teatrul de pe Lipscani se pregateste si isi asteapta publicul in noua stagiune, care incepe pe 5 octombrie, cu „In valea cu parfum de flori si zumzet de albine…” – o stagiune ce promite multe surprize si intalniri cu mari nume de regizori, actori si texte celebre. Pana la a doua editie a „Fest pe Lipscani”, va dam intalnire pe strada Lipscani, la numarul 53, ca sa ne bucuram impreuna de teatru.

0 comentarii: