Atelier de jurnalism de film First Report

First Report este un atelier de jurnalism de film dedicat tuturor celor care vor să înțeleagă mecanismele din spatele industriei de cinema și să învețe să scrie informat și competent despre ele.
Pe parcursul celor 8 ședințe, cursanții vor parcurge genurile jurnalistice, de la știre, relatare, reportaj, analiză, anchetă și interviu la cronica (de festival), și vor afla, în paralel, detalii concrete despre cele mai bune surse de informare pentru jurnaliştii pe film și gestionarea lor, festivaluri, marketing și distribuție de cinema, prelucrarea cifrelor din diverse baze de date, mecanismele din industria hollywoodiană vs. cea europeană; Bollywood și Hollywood; finanțare și facilități fiscale; reportajul pe platourile de filmare – structura echipei unui film; agențiile de casting.

De asemenea, participanții vor afla cum funcționează Centrul Național al Cinematografiei – o trecere prin istoria scandalurilor și anchetelor despre instituție, de unde porneşti, cum urmăreşti firul, cum verifici informaţia, relația cu sursele. Se va discuta aplicat, de asemenea, despre cazul cinematografelor RADEF și legea cinematografiei.
Participanții vor primi îndrumare când vine vorba de diferite ustensile de lucru, specifice jurnalismului de cinema. Cum citești box office-ul; Press-junket-ul în festivaluri – întâlnirea cu vedetele; Q&A vs. interview în presa anglo-saxonă; impresarii, agenţii, PR-ii – cum gestionezi relația cu ei. Chestiuni generale de editare și corectitudine a textelor, deontologie; liste de termeni specifici pe film.

Discuțiile și prezentările vor fi dublate de teme concrete pe care le vor primi cursanții de-a lungul celor 8 întâlniri – știri, relatări din festivaluri, interviuri, subiecte de anchetă și analiză. Textele vor fi discutate, editate și publicate pe Filmreporter.ro, într-o secțiune specială dedicată workshop-ului.

FLORENTINA CIUVERCA
Absolventă a Universității „Al. I. Cuza”din Iaşi, Departamentul de Jurnalistică și Științele Comunicării, Florentina Ciuverca a studiat filmologia la Universidade da Beira Interior din Portugalia, în timpul unei burse Socrate-Erasmus. Corespondentă la festivalurile de la Cannes, Veneţia, Berlin sau Roma, a debutat în jurnalism în 2003, scriind pentru revista „Opinia studențească”. În această perioadă, a fost premiată cu mențiune la concursul „Tănărul jurnalist al anului 2003“, secțiunea Cultură. Ca jurnalistă pe domeniul Cultură la „Evenimentul zilei”, între 2006 şi 2010, a fost acreditată la Festivalul de la Cannes, cinci ediții la rând, și a realizat interviuri cu nume ca Francis Ford Coppola, Emir Kusturica, Monica Bellucci, Catherine Deneuve, Costa-Gavras, Michel Gondry, Dennis Hopper, Guillaume Depardieu, Franco Nero, Rutger Hauer, Olivier Assayas, Stephen Frears, Ken Loach sau Diane Kruger.

Este fondator şi editor al publicaţiei online de cinema Filmreporter.ro, primul proiect de acest fel premiat de Asociația Criticilor de Film din România cu Premiul „Ion Cantacuzino” pentru publicistică, în 2013. Unul dintre cele mai importante proiecte ale Filmreporter.ro a fost seria de investigații despre Centrul Național al Cinematografiei, în urma cărora au fost dezvăluite mecanismele din spatele unor finanțări acordate discreționar. În august 2014, a participat din partea Filmreporter.ro la Festivalul Internațional de Film Documentar DokuFest din Prizren, Kosovo, ca parte a unui program organizat de Kosovo Foundation for Open Society.

A făcut parte din juriul de nominalizări al Premiilor Gopo, ediția 2011, și din proiectul „Education a l’Image”, un program de educație cinematografică în liceele din București. Este câștigătoarea celei de-a doua ediții a bursei „Alex. Leo Șerban”, dedicată tinerilor jurnaliști și critici de film, constând într-un stagiu la New York, în timpul festivalului Making Waves: New Romanian Cinema, în noiembrie-decembrie 2013. Ca specialist în comunicare și organizare de evenimente, colaborează cu Les Films de Cannes à Bucarest, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), Festivalul Internațional de Film NexT sau Cinepolitica.

A publicat articole și în revista „Regard”, „Esquire”, „Dilema Veche”, „Industry”, „Suplimentul de cultură”, „Adevărul” ș.a.

Număr de participanţi: 15
Durata: 16 octombrie – 4 decembrie 2014
8 săptămâni (8 sedinţe/ 2 ore / 1 dată pe săptămână)
Joi: 19.00 – 21.00
Trainer: Florentina Ciuverca
Taxa de participare: 1000 RON / 800 RON (elevi şi studenţi)

0 comentarii: