Apparatus 22 - "AS GOOD AS GOLD" ||| expozitie solo la Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, Germania

Apparatus 22 – “AS GOOD AS GOLD”
Akademie Schloss Solitude
Solitude 3
70197 Stuttgart

Expozitia este deschisa in perioada 4 -28 septembrie.
Program de vizitare: vineri - duminica intre 14.00 si 19.00.
Intrare libera
harta aici

Apparatus 22 – “AS GOOD AS GOLD”
Pentru expozitia solo de la Akademie Schloss Solitude, colectivul de arta contemporana Apparatus 22 prezinta "AS GOOD AS GOLD" - o lucrare noua de mari dimensiuni care pune stapanire pe fostul hambar princiar, actualmente remarcabila sala de concerte a prestigioasei institutii culturale.

A doua intr-o serie de lucrari ce exploateaza tensiunea existenta in ambivalenta cuvintelor utilizate atat in sfera sacra cat si in vocabularul consumerist, "AS GOOD AS GOLD" este o meditatie din diferite perspective asupra arbitrariului continut in notiunea de aur ca standard de masurare intr-o "economie a identitatilor si diferentelor strabatuta de putere si dorinta".

Ar putea fi strania perfectiune a aurului precum si capacitatea lui nesfarsita de reprezentare mimate de ceva mai putin valoros (sau mai valoros) decat aurul?
Intr-un gest de distrugere pozitiva, Apparatus 22 se intreaba daca, atunci cand devenim constienti de valorile percepute ca fiind arbitrare, avem capacitatea de a ne reafilia altor norme.

"Lucrarea este o ghicitoare cu raspunsuri sincretice care flirteaza cu notiunile de vizibil si invizibil, de inferior (-) si superior (+), cu abstractii sociale si metafore concrete etc.

Fiecare din cele cinci parti ale instalatiei este atat un punct de ruptura care deturneaza incercarile de citire liniara a intregului, cat si un element sinecdotic distinct al temei centrale AS GOOD AS GOLD.”

Amplasata proeminent, (triptych) pictura pe textil de sac pervertita de inscriptia tip graffiti “AS GOOD AS GOLD” ar putea marca o noua ordine sociala suficient de puternica incat sa ne elibereze de sub tirania aurului ca punct de reper necontestat, in timp ce(soundtrack) – coloana sonora produsa in colaborare cu muzicianul Rochite – anihileaza orice ramasita de reverenta si optimism emanate de triptic, introducand o tensiune stranie in expozitie.

(rm totem) functioneaza ca un omagiu pentru o divinitate abstracta a unei utopii post-capital, in timp ce (bm landscape) este o metafora construita in jurul masinii care produce minuni cu un banal sclipici - desi demascata ca evident artificiala si zgomotoasa, magia exista si nu este cu nimic mai putin spectaculoasa si uimitoare. Ultimul element,(vp retroprojection) arata ca o nascocire a unei minti febrile - o harta haotica de schite si ganduri critice despre subiecte precum lacomie, adoratia valorilor sigure si puterea falsului de a deturna standardele.

Instalatia colectivului roman este completata de un tur ghidat de artistii insisi precum si de sesiuni de ascultare a lucrarii “The Hour Broadcast” - o instalatie de sunet realizata impreuna cu arhitectii  StudioBASAR si sound artist-ul Sillyconductor.

Realizarea expozitiei Apparatus 22 – “AS GOOD AS GOLD” a fost posibila si gratie generosului sprijin acordat de Institutul Cultural Roman din Berlin si de Apparatus 22 Circle of Friends 2014 -2015.
***
BIO

Apparatus 22 este un colectiv multidisciplinar de arta initiat in ianuarie 2011 de Erika Olea, Dragos Olea, Maria Farcas si Ioana Nemes (1979 - 2011), ca urmare a experientei comune de lucru in echipa label-ului progresiv de moda Rozalb de Mura (2006 -2010).

Capitalizand experientele din sistemul local si international al modei si incercand sa evadeze din acel context limitativ, membrii colectivului si-au schimbat perspectiva asupra subiectului fashion si au ales sa lucreze in contextul mult mai generos al artei contemporane, cu proiecte ce includ referinte din design, sociologie, economie si literatura, in care granitele dintre realitate si fictiune, dintre naratiune si abordare critica se contopesc cu firesc.

Participari la expozitii si festivaluri: Bienala de Arta Contemporana de la Venetia 2013 (IT) http://reflectioncenterforsuspendedhistories.com, MUMOK - Viena (AT), Museion - Bolzano(IT), Galeria de Arta Contemporana a Muzeului Brukenthal – Sibiu (RO), MAK - Viena (AT), Steirischer Herbst - Graz (AT), Drodesera Festival - Dro (IT), Bienala Tinerilor Artisti - Bucuresti (RO), Akademie Schloss Solitude - Stuttgart (DE), Gyeonggi Creation Center (KR), Trafo Gallery - Budapesta (HU), Futura Gallery / Karlin Studios – Praga, The Centre for Contemporary Art, Ujazdowski Castle, Varsovia (PL), Muzeul de Arta Contemporana (MNAC), Bucuresti (RO),  Galeria Nicodim, Bucuresti (RO - expozitia solo: “Buy me a mystery”) etc.

0 comentarii: