Anim’estul celor mici : programe speciale pentru copii, în cadrul Minimest



Nici bine nu a început grădiniţa ‒ sau şcoala, după caz ‒ că prichindeii au parte, în primele zile de octombrie, de un nou prilej de relaxare şi destindere: între 3 şi 12 octombrie, Festivalul de Film de Animaţie Anim’est îi invită pe cei mai mici iubitori ai animaţiei în cinematografe. Secţiunea specială Minimest pregăteşte, la cea de-a noua ediţie a festivalului, o serie de proiecţii, activităţi interactive şi ateliere menite să le înfăţişeze celor mici, prin intermediul animaţiei, o mulţime de lumi posibile.

De vineri până duminică, în cele două weekenduri ale festivalului (3-5 şi 10-12 octombrie), o serie de proiecţii ale unor filme de animaţie recunoscute şi îndrăgite, şi altele proaspăt ieşite din studiouri celebre, îi aşteaptă pe cei mici în număr mare, în cinematografele Elvira Popescu şi Studio. Accesul adulţilor nu este, nicidecum, interzis!

Pim şi Pom, marea aventură ( r. Gioia Smid), animaţia de lungmetraj olandeză bazată pe seria desenelor publicate, în anii ’60, de celebra ilustratoare Fiep Westendorf, după poveştile scrise de Mies Bouhuys, dă startul proiecţiilor din cadrul Minimest o poveste despre prietenia dintre două pisici, Pim cea aventuroasă şi Pom cea prudentă. Un alt lungmetraj al secţiunii este Mama mea este în America şi l-a întâlnit pe Buffalo Bill, o animaţie 2D despre familie, generozitate şi uşurinţa cu care copiii îşi fabrică scenarii pozitive. În regia lui Marc Boréal şi Thibaut Chatel, co-producţia Franţa-Luxemburg deţine în palmares o distincţie specială obţinută la Annecy, precum şi premiul pentru cel mai bun film european la Lucas Internationles Kinderfilmfestival. O drăgălaşă albinuţă cu ochii mari şi verzi vine să zumzăie, la Anim’est, o poveste despre prietenie şi loialitate: Albinuța Maya – Filmul, animaţia în regia lui Alexs Stadermann, bazată pe seria de cărţi pentru copii din 1912 şi serialul difuzat de ABC TV, completează lista de lungmetraje dedicate celor mici.

22 de scurtmetraje de animaţie ce vor fi proiectate în trei calupuri separate intră, anul acesta, în competiţia pentru trofeul Minimest. După ce a câştigat premiul publicului la Annecy, soseşte la Bucureşti animaţia franceză cu păpuşi Tigaia lui Anatole (r. Eric Montchaud), despre micuţul Anatole şi misterioasa tigaie pe care o cară, mereu, după el. Un alt deliciu al programului de scurtmetraje este animaţia 3D CGI SNAP (r. Thomas G. Murphy), câştigătoare a premiului pentru cea mai bună animaţie la UK Film Festival şi pentru cea mai bună comedie, la Cinegrasse. Acestora li se adaugă şi alte titluri atrăgătoare: Căpitanul curajos (r. Katrina Mathers, Graeme Base), animaţia australiană premiată la Aspen Shortsfest şi Omaha, ce îi poartă pe micuţi într-o călătorie imaginară alături de Will şi prietenul său, un motan, Ahco şi drumul spre casă (r. Soyeon Kim), co-producţia Coreea-SUA ce propune un alt tip de călătorie, înduioşătoare, a unui pui de elefant în căutarea mamei sale, sau animaţia 3D La şi Mi (r. Christophe Defaye, Olivier Defaye), proiectată anul acesta la Cannes şi la Toronto Film Festival, ce vine să ilustreze o întâlnire la jumătatea drumului dintre La, băieţelul timid, şi Mi, fetiţa fără  prieteni. 

Secţiunea specială Ţara invitată: Danemarca pregăteşte, de asemenea, o serie de lungmetraje de animaţie pe gustul celor mici: Marco Macaco (r. Jan Rahbek), despre rivalitatea dintre Marco şi Carlo, în încercarea de a o cuceri pe frumoasa Lulu, Peste mări şi ţări (r. Esben Toft Jacobsen), despre călătoria iepuraşului Johan în căutarea mamei lui, şi Freddy, faţă de broscoi (r. Peter Dodd), despre un număr de circ pe care puştiul Victor încearcă să îl pună la cale în pofida piedicilor pe care i le pune tachinatorul cu faţă de broască, Freddy.  

Acestora li se adaugă proiecţiile speciale semnate Jacques-Rémy Girerd, invitatul special la cea de-a noua ediţie Anim’est, şi produse de celebrul studio francez Folimage: Profeţia broaştelor, ce a atras peste un milion de spectatori în Franţa şi aprecierea industriei la nivel internaţional şi Mia şi Migoudesemnat cel mai bun lungmetraj de animaţie al anului 2009 de către Academia Europeană de Film. Un program special marca Girerd vine în completarea secţiunii: Misterele planetei mele, nouă povestiri cu mesaj ecologic, care explică misterele Pământului în mod poetic şi amuzant, pe înţelesul copiilor mici şi foarte mici. Seria a primit Premiul UNICEF la Festivalul de la Annecy.

Alte secțiuni ale festivalului bifează, și ele, proiecții de care cei mici de pot bucura cot la cot cu adulții: Minuscule: Valea furnicilor pierdute, o animaţie franceză 3D în regia lui Thomas Szabo şi Hélène Giraud proiectată în cadrul Animash, în afara competiției, precum și animațiile înscrise în competiția de lungmetraj Lisa Limone și Maroc Orange; o idilă furtunoasă, un musical animat 3D în regia lui Mait Laas, și Băiatul și lumea (r. Alê Abreu), o desfătare vizuală câştigătoare a Premiului Cristal la Annecy, anul acesta.  

Între proiecţiile de filme din cadrul Minimest, micuţii vor fi invitaţi să participe la o serie de activităţi interactive şi educaţionale în prezenţa trainerilor de la asociaţiile Creative Arts şi Da’DeCe. Temele acestor ateliere se vor alinia subiectelor filmelor vizionate, scopul lor fiind de a întregi experienţa cinematografică, de a servi drept prilej de socializare şi de a le prezenta, copiilor, frânturi din culisele animaţiei.

În plus, în timpul săpămânii, între 6 şi 10 octombrie, în cadrul unui workshop de animaţie cut-out, 12 copii cu vârste între 8-12 ani vor avea posibilitatea să-şi creeze propriile filmuleţe având ca pesonaje principale clădiri realizate din hârtie decupată, urmând tema festivalului  - Re:Animating Bucharest. Trainerul acestui workshop este Ion Aramă, absolvent al Facultății de Regie Film la UNATC Bucureşti și participant la prima ediție a Animation Worksheep - 2011.
Scurtele animaţii rezultate în urma workshopului  vor putea fi urmărite pe marele ecran în cadrul Galei de Închidere a festivalului, găzduite de Cinema Elvira Popescu, sâmbătă, 11 octombrie 2014, de la ora 19:00.
Un exemplu de animație cut-out, realizat la workhsop-ul pentru copii organizat de Anim’est la ediția din 2012 poate fi văzut aici: https://www.youtube.com/watch?v=LrvbYcCE69o .
Workshop-ul este realizat de Anim’est, alături de partenerii săi: F64 și Noumax.

Biletele pentru proiecţiile din secţiunea Minimest, în valoare de 7 lei, pot fi achiziţionate online, pe www.eventbook.ro, şi în cinematografele Elvira Popescu şi Studio, în timpul festivalului.

Pentru rezervări de peste 10 persoane, contactaţi coordonatorul programului Minimest, Delia Marcu: delia@estenest.ro.

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul Anim’est: http://www.animest.ro/program-2014.aspx .


Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvire Popesco şi la Re:Animation Hub.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n'est, cu sprijinul Uniunea  Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografiei și Ministerul Culturii.

Re:animator: Jameson

0 comentarii: