Juriul international al Ro-IFF 10



A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor filmelor care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se desfăşoară între 21-31 august în locaţiile Amfiteatru – La Pescărie şi la Sandalandala din Vama Veche, iar între 21-28 noiembrie la Cinema Union din Bucureşti.
 
Pentru cele două competiţii tradiţionale ale festivalului, CineBlackSea şi Woman in Cinema, au fost selecţionate nouă filme, unele distinse în festivaluri internaţionale importante şi prezentate în premieră românească, altele, producţii ale anului 2014. La Ro-IFF, aceste nouă titluri vor concura pentru premiul Cel mai bun regizor al fiecărei secţiuni, Cel mai bun actor / Cea mai bună actriţă şi Trofeul Ro-IFF. Anul acesta, cele patru premii vor fi decise de către un juriu internaţional.
 
Phillip Bergson, pe când era student la Colegiul Balliol, a înfiinţat Festivalul de Film de la Oxford, primul eveniment competitiv de acest fel de pe teritorul Marii Britanii, recunoscut de Federaţia Internaţioanală a Asociaţiilor Producătorilor de Film (F.I.A.P.F.). La absolvire, a fost numit de către Sunday Times „Noul critic” şi imediat a început să transmită din studiourile de radio BBC. A luat foarte multe interviuri, nu numai pentru BBC, ci şi pentru Radioul Polonez, RTBF (Belgia), France Culture, Radioul Ceh, precum şi Bloomberg TV şi BBC TV. De multe ori a făcut parte din comisiile de concurs, citind scenarii pentru Fondul European de Scenarii şi Consiliul Artelor din Marea Britanie, care se ocupa de fondurile acordate de către Loterie. A scris o versiune pentru film a operei „Carmen” filmată în Andalucia. A fost selecţioner sau colaborator al multor festivaluri de film din Madrid, Valencia, Las Palmas, Festroia şi, în perioada 2001-2005, a fost colaborator al Muzeului Naţional de Fotografie, Film şi Televiziune din Yorkshire, unde a pus bazele unui proiect denumit „Eurovision”, proiect care a promovat filme noi, dar şi filme clasice din toată Europa. Este invitat de multe ori ca lector la Şcoala de Film din Praga, precum şi la Universitatea FON din Skopje. A fost membru al multor jurii FIPRESCI, dar şi in juriile de la Cannes, Berlin, Haifa şi multe alte festivaluri. Scrie pentru publicaţii de specialitate. Îi place să spună: „Nu fumez, dar beau cu plăcere palincă”.
 
Michael Sarne s-a născut în 1939 la Londra, ca Michael Scheuer. A luat apoi numele mamei sale, De Sarne. Este actor şi regizor. A jucat în Eastern Promises, regia David Cronenberg (2007), Tinker Tailor Soldier Spy (2011), regia Tomas Alfredson, Les Miserables (2012), regia Tom Hooper, şi The World’s End (2013) , regia Edgar Wright. A avut succes şi ca interpret pop în 1961, când încă era student. A regizat reclame şi a scris critică de film în anii ’60, mai ales în revista „Films And Filming”. A jucat pe scene de teatru. A câştigat mai multe premii, printre care premiul pentru Carieră în film, Teatru şi Muzică. A regizat lungmetraje, printre care filmul de debut al lui Donald Sutherland, Joanna (1968). Realizează acum un lungmetraj documentar, Geoff in Venice. Ro-IFF prezintă filmul Joanna în cadrul secţiunii Panorama.
 
Doru Mitran este un recunoscut director de imagine și producător. Printre coproducțiile pe care le-a coordonat se numără Gadjo dilo, în regia lui Tony Gatlif, sau Tu ne marchera jamais seul, realizat de Gilles Chevalier. Ca director de imagine, a lucrat la peste 40 de filme. Este profesor la UNATC.
 
Credit foto festival: Răzvan Tulai.

0 comentarii: