Divan Film Festival: Ziua a 4-a


Joi, 28 august, la Divan Film Festival, în Portul Cultural Cetate, a avut loc o proiecție aniversară a filmului regizat de Lucian Pintilie, O vară de neuitat, de la a cărui realizare s-au împlinit 20 de ani.

Filmul a rulat în prezența regizorului, care și-a exprimat gândurile prin intermediul lui Marie France-Ionesco, fiica dramaturgului Eugène Ionesco, care a lecturat un fragment din volumul  “Bricabrac”, scris chiar de Lucian Pintilie:
[…] “Este ciudat – ironia soartei – că primele victime ale unei purificări etnice pe care le-am cunoscut au fost nişte nemţi. Aceste chipuri de nemţi sunt asociate pentru mine cu cele ale evreilor care purtau steaua galbenă şi măturau străzile Bucureştilor un an mai târziu. În ura mea viscerală pentru orice discriminare, aveam atunci şapte ani, imaginile acelor nemţi şi acelor evrei s-au contopit, amestecate pentru totdeauna. De-atunci mi-a rămas o totală nepăsare faţă de orice excitare naţionalistă, nepăsare care, de-a lungul întregii mele vieţi, a scandalizat un număr de oameni pe care nici nu înrăznesc să-l precizez.”

Proiecția a fost urmată de un concert susținut de Ioan Gyuri Pascu, care interpretează rolul lui Petco, liderul neproclamat al țăranilor bulgari din filmul lui Pintilie.

Astăzi, 29 august, va avea loc un spectacol culinar susținut de Mircea Groza, iar de la ora 18.00 va rula Usturoi, primul film independent realizat cu voluntari. La proiecție vor fi prezenți Mircea Groza (care își interpretează propriul rol în film) și actrița Elena Ivanca.

De la ora 21.00 este programat lungmetrajul lui Nikos Grammatikos, Regele/ O vasilias. Filmul este o încercare de explorare a satului grecesc prin intermediul unui tânăr care vrea să o ia de la capăt, după ce și-a dedicat o mare parte a existenței consumului de droguri. Suspiciunea, teama şi maliţia unei societăţi în care nu e loc pentru străini sunt explorate prin intermediul unui limbaj cinematografic realist, amintind de cel al lui Lars von Trier iar critica socială acerbă salvează filmul de a deveni o melodramă.

Sâmbătă, 30 august, va rula în prima parte a zilei o serie de animații și documentare vechi românești, realizate între 1928 și 1986, iar de la ora 16.00 este programat documentarul lui Pavo Marinković, Ocupația, a 27-a imagine/ Occupation, the 27th Picture. Filmul lui Pavo Marinković a fost realizat în 2013 și este un documentar-portret despre  Lordan Zafranović, cineastul croat care, după căderea regimului comunist, devine dintr-un răsfățat al regimului un trădător respins de breaslă și constrâns să se stabilească în Cehia.

De la ora 21.00 va rula, în închiderea celei de-a cincea ediții a festivalului, Occupation in 26 Pictures/ Okupacija u 26 slika, filmul care a dus la auto-exilul lui Lordan Zafranović în Cehia. Este un film de război din Iugoslavia anului 1978 despre grupările extremiste, partizane, de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară va avea loc în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), în perioada 26 -31 august. Accesul la proiecții este liber.

Pe timpul desfăşurării festivalului, camparea pe teritoriul portului va fi posibilă în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival.
Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul  TV 1000.
Parteneri instituţionali: CNC, ICR, Primăria Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană.
Parteneri: Energobit, Metro, Boromir.

0 comentarii: