Galeria Nicodim la Palatul Cantacuzino



Cu o experienta de aproape 10 ani pe piata americana de arta contemporana, incepand cu anul 2006, cand a debutat cu prima galerie de arta, la Los Angeles, si de 2 ani pe piata romaneasca, din 2012, cand a deschis cea de-a doua galerie, la Bucuresti, Galeria Nicodim inaugureaza pe 20 iunie 2014, la ora 19, noul sau sediu, in centrul Bucurestiului, la Palatul Cantacuzino.

Iubitori de arta, oameni de cultura, artisti, jurnalisti, se vor reuni intr-un eveniment de amploare marcat de un dublu vernisaj in care vor fi prezentate atat colectia personala a galeristului Mihai Nicodim cat si prima expozitie solo a colectivului Apparatus 22.

Bucuresti, 20 iunie 2014
COLECTIA MIHAI NICODIM (NICODIM COLLECTION)
Cunoscut mai ales pentru faptul ca a reusit sa impuna pe piata de arta contemporana internationala, tineri artisti romani, galeristul Mihai Nicodim prezinta in premiera, in cadrul evenimentului de lansare a noului spatiu, colectia personala formata din lucrari ale artistilor pe care i-a consacrat international de-a lungul anilor, si ale caror opere se afla astazi in cele mai mari muzee ale lumii (MoMA New York, MOCA Los Angeles, Hammer Museum, Art Institute of Chicago etc) sau importante colectii particulare.

Lucrarile tinerilor artisti romani, cu o reala semnificatie pe scena de arta contemporana internationala – precum Adrian Ghenie, Ciprian Muresan, Serban Savu, Miklos Onucsan – se intalnesc cu cele ale unei generatii de artisti romani ce incep sa isi creeze o nisa proprie in peisajul complex al artei contemporane – precum Răzvan Boar, Mihut Boscu Kafchin –  si cu cele ale mai multor artisti straini pe care galeristul Mihai Nicodim i-a afirmat in egala masura pe piata internationala de arta –  Oscar Murillo, Eddie Peake, Michiel Ceulers, Ed Fornieles, Jack Lavender, Hannah Lees, Raymonde Beraud.

Deschisa in perioada 20 iunie – 10 august 2014, expozitia Colectia Mihai Nicodim isi propune sa ofere o retrospectiva a artistilor contemporani pe care ii promoveaza si o fereastra catre viitorul program al galeriei, ce va include activitati expozitionale menite sa contribuie la crearea unor colectii private solide de arta, readucand fenomenul artistic romanesc la pozitia pe care acesta a ocupat-o in perioada antebelica si interbelica, cand renumiti colectionari romani, precum George Bellu, Anastase Simu, K.H. Zambaccian s.a., au adus la Bucuresti, in propriile colectii, cei mai cunoscuti artisti ai timpului, formand astfel unele dintre cele mai respectate colectii din Europa.

Artisti din expozitie: Raymonde Beraud, Răzvan Boar, Mihut Boscu Kafchin, Michiel Ceulers, Ed Fornieles, Adrian Ghenie, Teodor Graur, Jack Lavender, Hannah Lees, Ciprian Muresan, Oscar Murillo, Miklos Onucsan, Eddie Peake, Serban Savu.

APPARATUS 22 : "BUY ME A MYSTERY"

In cadrul aceluiasi eveniment, Galeria Nicodim are placerea sa prezinte prima expozitie solo a colectivului Apparatus 22.

Purtand numele uneia dintre noile instalaţti - “Buy me a mystery” - titlul expozitiei face aluzie la tensiunea, ironia si emotiile incapsulate in lucrari ce penduleaza intre experiente marcante pe care membrii colectivului le-au avut in lumea modei si pozitii analitice, pe alocuri poetice, despre relatiile complexe si uneori cvasi invizibile intre moda, economie si politică.

Apparatus 22 este un colectiv multidisciplinar de arta initiat in ianuarie 2011 de Erika Olea, Dragos Olea, Maria Farcas si Ioana Nemes (1979 - 2011), ca urmare a experientei comune de lucru in echipa label-ului progresiv de moda Rozalb de Mura (2006 -2010).


Capitalizand experientele din sistemul local si international al modei si incercand sa evadeze din acel context limitativ, membrii colectivului si-au schimbat pespectiva asupra subiectului fashion si au ales sa lucreze in contextul mult mai generos al artei contemporane, cu proiecte ce includ referinte din design, sociologie, economie si literatură si în care granițele între realitate și ficțiune, între narațiune și abordare critică se contopesc cu naturalețe.

Participari la expozitii si festivaluri la Bienala de Arta Contemporana de la Venetia 2013 (IT), MUMOK - Viena (AT), Museion - Bolzano(IT), Galeria de Arta Contemporana a Muzeului Brukenthal – Sibiu (RO), MAK - Viena (AT), Steirischer Herbst - Graz (AT), Drodesera Festival - Dro (IT), Bienala Tinerilor Artisti - Bucuresti (RO), Akademie Schloss Solitude - Stutgart (DE), Gyeonggi Creation Center (KR), Trafo Gallery - Budapesta (HU), Futura Gallery / Karlin Studios – Praga, The Centre for Contemporary Art, Ujazdowski Castle, Varsovia (PL)  etc.
http://reflectioncenterforsuspendedhistories.com

Tot in Bucuresti, la MNAC se poate vizita si “7 Uncertain scripts” o instalatie imersiva a colectivului Apparatus 22 pana in data de 28 septembrie 2014 in cadrul expozitiei SHAPE.NOISE (etaj4. mediateca) .

GALERIA NICODIM

Vernisajul expozitiei: 20 iunie 2014, ora 19.00
Perioada expozitiei: 20 iunie – 10 august 2014
Palatul Cantacuzino, Calea Victoriei, nr. 141, et. 1
Bucuresti, România
M.: 0040 744 697 400
E.: info@galerianicodim.ro
http://www.galerianicodim.ro/

0 comentarii: