Control Club: Literatura in cinema 24 - 26 mai

În așteptarea Târgului Internațional de Carte Bookfest 2014, la care Polonia va participa în calitate de invitat de onoare, vă invităm la o serie de proiecții ale ecranizărilor unor opere din literatura polonă. Veți putea viziona 5 filme inspirate din opere literare importante pentru literatura polonă, și chiar universală.
24-26 mai – Club Control, str. Constantin Mille nr. 4, București
Intrarea libera.

Veneția / Wenecja
Polonia, 2010, 114 min.
Regia și scenariul: Jan Jakub Kolski Distribuția: Magdalena Cielecka, Marcin Walewski, Agnieszka Grochowska, Julia Kijowska ș.a.
Proiecție: 24 mai, ora 15.30
Un băiețel visează să ajungă la Veneția, însă, odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, visul i se năruie. Familia lui se retrage într-un conac la țară, unde, pentru a se detașa de realitatea dură a acelor zile, copilul își creează o lume imaginară.
Filmul este inspirat din povestirea Sezon la Veneția” a scriitorului Włodzimierz Odojewski.

Solaris
SUA, 2002, 99 min.
Regia: Steven Soderbergh Distribuția: George Clooney, Natascha McElhone, Ulrich Tukur, Jeremy Davies ș.a.
Proiecție: 24 mai, ora 18.00
Patru savanţi, aflaţi la bordul unei staţii orbitale unde cercetările au fost abandonate, se confruntă cu o serie de fenomene stranii şi inexplicabile, determinate de Solaris, planeta alcătuită dintr-o substanţă înzestrată cu proprietăţile creierului uman. Doctorul Chris Kelvin (George Clooney) este trimis să investigheze situația bizară de pe navă.
Filmul este inspirat din romanul science-fiction omonim al scriitorului Stanisław Lem. Ediția în limba română a cărții va apărea la Editura Art și va fi lansată la Târgul de Carte Bookfest.

Canalul / Kanał
Polonia, 1956, 91 min.
Regia: Andrzej Wajda Scenariul: Jerzy Stefan Stawiński Distribuţia: Teresa Iżewska, Tadeusz Janczar, Wieńczysław Gliński, Tadeusz Gwiazdowski, ș.a.
Proiecție: 25 mai, ora 15.30
Sfârșitul lui septembrie 1944. Insurecția de la Varșovia se află pe punctul de a fi înăbușită. Un detașament al Armatei Țării coboară în canalele subterane ale Varșoviei pentru a fugi din calea armatei naziste de ocupație. 
Filmul este inspirat din povestirea omonimă a scriitorului Jerzy Stefan Stawiński, fost ofițer în Armata Țării.

Albă ca Zăpada și roșu bolșevic / Wojna polsko-ruska
Polonia, 2009, 108 min.
Regia şi scenariul: Xawery Żuławski Distribuţia: Borys Szyc, Roma Gąsiorowska, Maria Strzelecka, Dorota Masłowska ş.a.
Proiecție: 25 mai, ora 17.30
Relaţia dintre Andrzej şi Magda nu mai funcționează; dragostea lor este o luptă continuă. Pornit în căutarea fericirii, Andrzej le întâlneşte pe Angela - o fată sensibilă şi visătoare, pe Nata - veche prietenă, amatoare de tras pe nas orice găsește la îndemână şi pe Dorota - adolescenta în mintea căreia se petrece întreaga acţiune a filmului.
Filmul este inspirat din romanul bestseller omonim al tinerei scriitoare Dorota Masłowska, care va fi prezentă la Târgul de Carte Bookfest. Ediția în limba română a cărții a apărut în anul 2008, la Editura Trei.

Singurătate pe net / S@motność w sieci
Polonia, 2006, 124 min.
Regia: Witold Adamek Scenariul: Witold Adamek, Janusz L. Wiśniewski Distribuția: Magdalena Cielecka, Andrzej Chyra, Elżbieta Czyżewska, Anna Dymna ș.a.
Proiecție: 26 mai, ora 18.30, în prezența autorului cărții
El este tânăr, frumos, cu o carieră de succes, călătorind peste tot în lume în interes de serviciu; ea este tânără, frumoasă, plictisită atât la birou, cât și acasă, unde se simte neglijată de soț. Ceea ce îi unește pe cei doi protagoniști este pasiunea pentru comunicarea virtuală, dar și o singurătate aproape metafizică, care îi apropie și care dispare odată ce întâlnirea în lumea reală are loc, transformându-se în prietenie, iar mai apoi în iubire.
Filmul este inspirat din romanul bestseller omonim al scriitorului Janusz Leon Wiśniewski, care-și va lansa cartea la Târgul de Carte Bookfest. Ediția în limba română a cărții a apărut anul trecut, la Editura BCC Publishing.

0 comentarii: