„The Square” câștigă Trofeul Cinepolitica 2014!



Trofeul Cinepolitica 2014 i-a  fost acordat duminică seara, la Cinema Studio, filmului Piața/ Al Midan/ The Square, în regia lui Jehane Noujaim, un documentar percutant despre protestele din Egipt. Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica s-a încheiat cu proiecția superproducției Înapoi în 1942/ Back to 1942, propunerea Chinei la Oscar, după șase zile în care câteva mii de spectatori au văzut filme la Cinema Studio, Cinema Union și Cinema Elvira Popescu. Gala de închidere a fost prezentată de directorul festivalului, Moscu Copel.
 
La filmul The Square, nominalizat anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun documentar, juriul a apreciat, „pe de o parte, capacitatea de a descrie adecvat dinamica tipică a unei schimbări sociale care implică relația dintre mișcări colective și instituții, și, pe de altă parte, capacitatea de a interpreta evoluția unei transformări încă nefinalizate, dar dezirabile, din perspectiva inocentă, lipsită de compromisuri, a unui protagonist tânăr”.
 
Premiul pentru Cel mai bun film politic i-a revenit peliculei Zgomot în cartier/ O Som ao Redor/ Neighbouring Sounds, în regia lui Kleber Mendonça Filho, pentru „o abordare unică a unei realități socio-politice complexe, tratată cu mijloace de expresie reținute și cu o imagine, un montaj și un sound-design meticuloase. Și pentru felul în care folosește peisajul urban, atât interior cât și exterior, pentru a sublinia lumea interioară a personajelor”.
 
Mențiunea specială a juriului i-a fost oferită filmului Paradjanov, o biografie neconvențională a cineastului Sergei Paradjanov, regizată de Serge Avedikian și Olena Fetisova, „pentru profunzimea politică și calitățile artistice deosebite ale filmului, pentru folosirea rafinată a unor variate mijloace de expresie cinematografică, pentru evocarea unui personaj exemplar și emblematic, ce a creat capodopere ale cinematografiei în ciuda tuturor vicisitudinilor epocii totalitare, demonstrând că rezistența prin cultură poate învinge opresiunea sistemică”.
Cele peste 20 de filme din selecția Cinepolitica au fost proiectate, majoritatea, în premieră în România, iar multe dintre ele nu vor ajunge în sălile de cinema. Câteva mii de spectatori au asistat la proiecțiile și dezbaterile Cinepolitica. De la masterclass-ul lui Cristian Tudor Popescu despre „Putere și Adevăr în cinematografia românească” s-a plecat la miezul nopții, după trei ore de discuții, iar la întâlnirea cu Adelin Petrișor și poveștile lui despre Coreea de Nord, sala Elvira Popescu a fost arhiplină. Premiera de gală a filmului Paradjanov, în prezența actorului și regizorului Serge Avedikian, a regizoarei Olena Fetisova și a producătorului Volodimir Kozyr, a ținut zeci de spectatori la discuții până noaptea târziu, iar printre invitați s-au numărat ambasadorul Federației Ruse, E.S. Oleg Sergheevici Malginov, cel al Georgiei, E.S. Giorgadze Ilia, și cel al Republicii Armenia, E.S. Hamlet Gasparian.
 
Juriul a fost format din artiştii israelieni, stabiliţi în Belgia, Effi şi Amir, directorul de festival şi expertul în sociologie vizuală Antonio Casciaro, din Italia, și jurnalistul şi analistul politic Bogdan Ficeac.
 
Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro
Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival
***
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
 
Parteneri: Primăria Municipiului București, Institutul Cultural Român, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Facultatea de Istorie a Universității București, British Council, Ambasada Republicii Federale Germania, Institutul Francez, Delegația Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Institutul Maghiar, Ambasada Republicii Armenia, Ambasada Argentinei, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură, Uniunea Cineaștilor din România, Arhiva Națională de Filme - Cinemateca Română.

0 comentarii: