Lansarea benzii desenate "Mickey pe Dunare"

Ambasada Cehiei la Bucuresti in colaborare cu Centrul Ceh si editura Jumatatea plina lanseaza in data de 16 aprilie 2014, ora 18.00, la Facultatea de Istorie cartea de banda desenata Mickey pe Dunare. Cartea,  prin povestea unor turisti cehi, care isi petrec concediul in Romania in timpul invaziei Cehoslovaciei din august 1968, deschide colectia „Relatii ceho-romane in banda desenata”.  In timpul lansarii, artistul si ilustratorul cartii Cristian Darstar va avea un live performance, ca parte a proiectului „Spraying History“ initiat de Militia Spirituala. La eveniment vor participa Excelenta Sa, domnul ambasador al Rep. Cehe la Bucuresti, Jiri Sitler si decanul Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti, domnul prof.univ. Adrian Cioroianu.

Cartea Mickey pe Dunare prezinta povestea unor turisti cehi aflati in statiunea Mamaia in august 1968 in timpul invaziei Cehoslovaciei de catre tancurile tarilor membre ale Tratatului de la Varsovia, in frunte cu armata Uniunii Sovietice, dar fara participarea Romaniei. O banda desenata despre copii si parinti care se ridica la inaltimea momentului, atat prin actiune, cat si prin imaginatie.  Scenariul, inspirat de povestea reala a unei familii cehe, este scris de Alexandru Berceanu, regizor si artist interdisciplinar, care lucreaza in zona tehnicilor narative mixte. Autorul ilustratiilor este tanarul artist Cristian Darstar, care activeaza in domeniul ilustratiei si al benzii desenate inca din 2004.  

Colectia „Relatii ceho-romane in banda desenata” marcheaza prin opt carti unele momente din istoria comuna a celor doua tari.  Proiectul a luat nastere din initiativa Ambasadei Republicii Cehe la Bucuresti in incercarea de a prezenta intr-o forma netraditionala relatiile in mod traditional bune dintre Republica Ceha si Romania.

„Relatiile ceho-romane pot fi vazute din mai multe perspective; noi, ne-am hotarat sa le prezentam, bazandu-ne pe povestirile unor personalitati istorice importante, precum si pe cele ale unor oameni obisnuiti, care s-au aflat in preajma evenimentelor istorice majore. Combinatia dintre stiinta si arta ne ofera deosebita oportunitate de a apropia aceasta istorie importanta pentru tarile noastre publicului mai larg.“ declara Jiri Sitler, ambasadorul Rep. Cehe la Bucuresti.

Adrian Cioroianu, decan Facultatii de Istorie adauga:  „Relatiile dintre doua tari se verifica prin fapte - si nu prin vorbe.  Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti este onorata sa rememoreze, alaturi de Ambasada Cehiei, un moment de cumpana din istoria comuna a celor doua tari: este un fapt ca, in vara anului 1968, nici un soldat roman nu a participat la inabusirea „Primaverii pragheze”.
Colectia „Relatii ceho-romane in banda desenata” este creata la initiativa Ambasadei Republicii Cehe la Bucuresti, publicata de editura Jumatatea plina si sprijinita de CEZ Romania.  

FB event:  https://www.facebook.com/events/496806050423830/

0 comentarii: