Castigatorii NexT 2014



Trofeul NexT 2014 i-a revenit în această seară, la Cinema Studio, unei co-producții Azerbaidjan – Germania, Leagănul meșterului de sicrie / The Swing of the Coffin Maker, în regia lui Elmar Imanov, „o poveste plină de detalii locale, care transmite un mesaj universal. Şi un film foarte frumos filmat, plin de căldură, umanitate şi intimitate”, potrivit juriului. Gala a fost prezentată de Ada Solomon, directoarea Festivalului Internațional de Film NexT și Yvonne Irimescu, coordonatoarea NexT.
 
Trofeul NexT constă în 2000 de euro oferiţi de ArCuB şi servicii digitale de laborator (post producţie) în valoare de 2000 de euro, din partea CineLab România. Filmul și-a adjudecat și Premiul Publicului pentru film străin, în valoare de 500 de euro, oferiți de ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti. Leagănul meșterului de sicrie este povestea unui tată care trăieşte împreună cu fiul său adult, Musa, într-o casă mică, într-un loc pustiu. Duc o viaţă solitară. Musa, întârziat mintal şi mişcându-se greoi, îl ajută pe tatăl său la muncă.
 
PremiulCristian Nemescupentru Cea mai bună regie, în valoare de 1000 de euro, bani oferiți de ArCuB, a fost câștigat de filmul Tin & Tina, regizat de Rubin Stein (Spania), pentru „un control foarte convingător asupra mediului. Folosirea îndrăzneață a planului secvenţă, călcând astfel pe urmele celor mai mari maeştri ai cinemaului clasic”
 
Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră, constând în 1000 de euro oferiţi de Arcub – Centrul Cultural de Proiecte al Municipiului Bucureşti, i-a fost acordat lui Eduardo Williams, pentru Sunetul stelelor m-a uluit / The Sound of Stars Dazes Me / El ruido de las estrellas me aturde (Argentina), „pentru felul în care evocă atmosfera şi pentru folosirea inovatoare şi experimentală a sunetului”.
 
O Mențiune specială i-a fost oferită filmului Dezbracă-mă / Undress Me, de Victor Lindgren (Suedia), „pentru tratarea realistă şi plină de sensibilitate a unui subiect dificil”.

Colecţia de arome, în regia lui Igor Cobileanski, a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc. Potrivit juriului, este „o gură de realitate, o viziune singulară a unei lumi care s-ar putea să nu fie atât de bine cunoscută în afara regiunii sale, dar care ne poartă cu siguranţă acolo”. Premiul valorează 1000 de euro şi este oferit de HBO România.

Adrian Sitaru a obținut Menţiunea specială pentru un film din Competiţia naţională, cu filmul Excursie, „pentru prospeţime, umor şi cel mai bun scenariu”.

Premiul Publicului pentru film românesc, acordat unei pelicule din Competiția națională și constând în suma de 500 de euro, oferită de ArCuB, precum şi în servicii de postproducţie în valoare de 3500 de euro, oferite de Abis Studio, a fost câștigat de Mâine, Bach..., în regia lui Mihnea Andrei Ciorică.

Câştigătorul concursului The Pitch și a unui cec de 5.000 de euro din partea ShortsTV și Romtelecom este proiectul 4 and ½ Senses, de Raluca Răcean-Gorgos și Ion Aramă. „O poveste emoţionantă care va implica multe provocări pentru a fi realizată. O prezentare convingătoare a proiectului, coerentă, care a îmbinat perfect latura emoţională cu cea tehnică şi de execuţie. Aşteptăm cu nerăbdare să îl vedem finalizat şi proiectat aici, la NexT”, a transmis juriul. Același proiect a primit o Mențiune specială în cadrul NexT Short Film Market, pentru calitatea prezentării.

Unul dintre proiectele selecționate la The Pitch a fost distins și cu premiul Best Live Pitch, pentru cea mai bună prezentare din cadrul NexT Short Film Market, organizat de NexT și Institutul Cultural Român: Say My Name, de EuiJeong Hong. Premiul înseamnă 500 euro oferiți de Societatea Culturală NexT, servicii de corecție de culoare și un DCP master oferite de Abis Studio Romania, precum și servicii de postproducție a sunetului, în valoare de 1000 de euro, oferite de compania I Hear Voices (Grecia).

Anul acesta, din juriul Emile Cantillon al Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur va face parte Oana Ghera, autoarea celei mai bune cronici în limba franceză a filmului Poziția copilului înscrise în concurs.

Cele patru trofee principale NexT au fost modelate de artistul Titi Ciocan și pictate de Kitra.

Juriul ambelor competiții - cea internațională și cea națională – a fost format din cineast ul britanic Peter Webber (Girl with a Pearl Earring), Karel Och (Cehia, directorul artistic al Festivalului de la Karlovy Vary), Martina Bleis (Germania, membră a comitetului de selecție al Berlinale Co-Production Market), Julia Sinkevych (Ucraina, coordonatoarea Departamentului de Evenimente și Proiecte internaționale la Festivalul de Film de la Odessa), Alfonso González Aguilar (compozitor de muzică de film, Los Angeles), Vava Ștefănescu (România, coregraf, manager cultural) și Vlaicu Golcea (România, muzician).

***
Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT. Cea de-a opta ediție a avut loc între 3 și 7 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro, Club Control, J’ai Bistrot, Club Spice, Ceainăria Cărturești.

Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România
Parteneri: ArCuB, Primăria Municipiului București, Institutul Cultural Român, HBO, Cărturești, ShortsTV, CineLabs, Noumax, Abis Studio, UNATC, Illy, Jameson, Aqua Carpatica, Cramele Sâmburești, Mobila Dalin, Club Control, J’ai Bistrot, Club Spice.
Mașina oficială: Renault

0 comentarii: