Documentarul "The Square" - de la Oscar la Cinepolitica



Filmul The Square, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun documentar, anul acesta, poate fi văzut în premieră în România, în Competiția celei de-a treia ediții a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica, care va avea loc între 8-13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu și Union.
 
Documentarul lui Jehane Noujaim (Control Room) surprinde schimbările sociale din Egiptul ultimilor ani, prin intermediul poveștilor personale, emoționante, ale unora dintre protestatarii din Piața Tahrir. Unul dintre ei este actorul Khalid Abdalla, protagonist în filme ca The Kite Runner, United 93 sau Green Zone care, inspirat de activismul tatălui său, închis în Egipt în anii 70 și plecat în exil, s-a întors din Londra pentru a se alătura revoluției. Apreciat pentru stilul vizual, pentru forța și emoția lui, The Square a câștigat Premiul publicului la festivalurile de la Sundance și Toronto, și a fost numit Cel mai bun documentar al anului 2013, de către International Documentary Association, trofeu primit de Jehane Noujaim în ovațiile audienței.
Filmul este unul dintre puținele finanțate prin crowdfunding nominalizate la Oscar.

 
De cronici extrem de favorabile s-a bucurat și un alt film din competiție, Neighbouring Sounds / O Som ao Redor, drama braziliană regizată de Kleber Mendonça Filho și propusă de Brazilia la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, anul acesta. Provocator, filmul explorează schimbările sociale recente din Brazilia, grație relativei stabilități politice și creșterii economice puternice.
Viața cotidiană într-un cartier middle-class din Recife ia o turnură neașteptată după sosirea unei firme independente de pază. Prezența gărzilor le oferă locuitorilor o oarecare senzație de siguranță, dar le provoacă mai degrabă anxietate, într-o cultură bazată încă pe frică. „Un film remarcabil”, „îți taie răsuflarea”, scria „Los Angeles Times” despre Neighbouring Sounds, care a câștigat peste zece premii în festivaluri.

 
În competiția Cinepolitica va rula, în premieră în România, și un film proaspăt adus de la Festivalul de la Berlin, din secțiunea Panorama: impresionantul Im Not Angry!/ Asabani Nistam!, de Reza Dormishian (Iran). Navid, un iranian de origine kurdă din Teheran, este dat afară din universitate din cauza activismului său politic și forțat să-și găsească ceva de lucru, într-o societate în care tinerii își găsesc cu greu locul. Îndrăgostit de o tânără cu aceleași vederi politice, Navid e pe  cale să  apeleze la o soluție extremă, pentru a se putea căsători cu ea. Un film emoționant despre cum politica afectează profund viețile personale.
Din cauza acestui film, televiziunea de stat iraniană și-a întrerupt de patru ori emisia în direct, la Fajr Film Festival din Teheran, unde cineaștii iranieni s-au arătat revoltați de excluderea sistematică a producțiilor care nu respectă linia ideologică.
 
Printre cele 8 titluri din competiția Cinepolitica 2014 se află și un documentar despre abuzurile marilor companii farmaceutice, Fire in the Blood, regizat de Dylan Mohan Gray și narat de William Hurt, și Occupation: the 27th Picture, în regia croatului Pavo Marinković.
 
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
 
Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro
Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival

0 comentarii: