Urban Cinema: The Book Thief - Recenzie

La 4 ani de la debutul in lungmetraj, regizorul britanic Brian Percival revine in atentia cinefililor cu o noua productie: "The Book Thief".

Filmul, bazat pe nuvela cu acelasi nume ce apartine lui Markus Zusak, este o sfasietoare poveste amplasata in vremea celui de Al Doilea Razboi Mondial in Germania.

Micuta Liesel (Sophie Nelisse) este data de catre mama sa in grija unei familii din Stuttgart. Rosa (Emily Watson) si Hans (Geoffrey Rush) sunt noii parintii ai fetitei, cei ce ii vor ghida pasii in urmatorii ani din viata si o vor ajuta sa evolueze si formeze intr-o Germanie ce in fiecare zi isi pierdea umanitatea.

Duritatea de inceput a Rosei aflata in plin contrast cu bunatatea lui Hans o fac pe Liesel sa isi doreasca sa fuga de langa ei in cautarea mamei sale naturale. Cu timpul insa cei trei ajung sa relationeze coerent si functional in pofida unei lumi aflate in jurul lor ce isi pierde in fiecare zi principiile iar barbaria devine una din principalele insusiri.

Liesel schimba viata tututor celor din jur, furand carti si spunand povestile altora incearca reumanizarea intr-o perioada in care frica, ura si abuzurile erau absolut constante.

Filmul poate parea ca spune povestea clasica a persoanei asuprite in perioada razboiului, ceea ce este complet adevart, dar o face cu un ritm demn care nu lasa spectatorul sa se plictiseasca ci, din contra, caruia ii ofera teme de gandit. Cea mai grea crima a umanitatii ar fi uitarea acestei perioade dramatice din viata multor oameni, cum uitarea este umana si acest gen de productii sunt absolut firesti.

Anii in care Dumnezeu si-a intors spatele catre omenire, sunt narati in film de catre principalul personaj al perioadei : Moartea. Deloc abuziv, chiar plin de dileme naratorul nu ofera morala ci doar isi expune tristetea fata de ceea ce spectatorul va vedea in povestea ce se intinde pe perioada a 7 ani si 131 de minute de pelicula.

"The Book Thief" este o drama sfasietoare despre un copil curajos, asa cum au fost multi in acea perioada, ce invata si ii invata pe cei din jur sa nu isi abandoneze umanitatea.
Filmul va intra pe 7 februarie in cinematografele din Romania.

0 comentarii: