Urban Cinema: 12 Years a Slave - Review

La o pauza de 2 ani dupa controversat de apreciatul sau criticatul "Shame", regizorul britanic Steve McQueen revine in atentia publicului cu al treilea sau lungmetraj.

De aceasta data, Mcqueen abandoneaza orasul si povestile sexuale pentru a-si amplasa poveste in America pre-Razboi Civil.
"12 Years a Slave" este o drama ce se bazeaza pe povestea reala a lui Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), un negru liber din New York ce este rapit si vandut ca si sclav. Periplul lui Northup in cei 12 ani de sclavie este unul dur, pe alocuri presarat cu putine momente de marinimie, iar el nu trebuie doar sa lupte doar cu incercarea de a ramane in viata dar si cu cea de a nu-si pierde demnitatea.

Pelicula este una ce dezvaluie privitorului cum puterea poate transforma oamenii in niste brute anihiland orice urma de umanitate din existenta lor.

Chiwetel Ejiofor realizeaza rolul carierei sale reusind sa eclipsese performantele, la fel de bune, din filme ca "Children of Men" sau "American Ganster".
Michael Fassbender, port-bonheur-ul regizorului McQueen, este, la randul sau, de urmarit si apreciat pentru rolul stapanului de sclavi care nu face altceva decat sa ii umileasca, realizand astfel un portret perfect al omului dezumanizat datorita fortei pe care o detine.
Nu trebuie ratata nici prezenta lui Brad Pitt in rolul abolionistului care va avea o puternica influenta asupra vietii lui Northup.

"12 Years a Slave" se anunta a fii deja un success in randul spectatorilor, dovada stand si cele 87 de premii pe care le-a adunat pana in momentul de fata precum si alte 106 nominalizari din care 7 la premiile Globul de Aur.

Pe 16 ianuarie vom afla daca acest film va intra si in cursa pentru premiile Oscar, dar tot ce putem spune este ca are sanse reale nu doar la a fi nominalizat dar si a la castiga unul dintre trofee.
Dar pana atunci, mergeti sa vedeti filmul la cinema, este una din cele mai atent si fluid construite drame din ultima perioada.


0 comentarii: