"Evrei de vanzare" de Radu Gabrea - proiectii speciale in Israel



Pe o zăpadă cum n-a mai fost în Israel de 120 de ani, când autoritățile au recomandat insistent populației să nu iasă din casă, cel mai recent documentar marca Radu Gabrea, Evrei de vânzare, a rulat vineri, 13 decembrie 2013, la Cinemateca din Tel Aviv, într-o sală arhiplină de aproape 1000 de locuri. După proiecția urmată de o discuție îndelungată (45 de minute) la care au participat regizorul Radu Gabrea și producătoarea Victoria Cociaș, spectatorii s-au grăbit să achiziționeze filmul pe DVD. 

Proiecția din Tel Aviv a fost urmată de evenimente similare la Cinemateca din Haifa (duminică, 15 decembrie), Cinemateca din Ierusalim (marţi, 17 decembrie) și Cinemateca din Rosh-Pina (joi, 19 decembrie), cel mai vechi Kibbutz și oraș intemeiat la începutul secolului XX de emigranți români. Proiecțiile din Israel au avut loc în colaborare cu Institutul Cultural Român din Tel Aviv.

Documentarul Evrei de vânzare, proiectat deja în cadrul Cinepolitica, „Quinzaine du cinéma roumaine”, organizat la Cinémateque Odyssée de la Strasbourg, Astra Film Festival și Festivalului Internaţional de Film Evreiesc "Jewish Eye", abordează „cea mai mare operaţiune prin care un stat şi-a vîndut cetăţenii, petrecută pînă azi în Europa”: între 1947 şi 1989, 90% dintre evreii români au părăsit definitiv această ţară, marea lor majoritate fiind vânduţi de puterea comunistă către Israel. În 1974, un pasager român cu paşaport diplomatic s-a îmbarcat pe aeroportul din Zürich într-un avion cu destinaţia Bucureşti. Odată ajuns la Bucureşti, a realizat că una dintre valize – primită de la o veche cunoştinţă, cu puţin timp înaintea plecării – îi lipsea. Diplomatul era generalul M., şef de divizie la Direcţia Generală de Informaţii Externe, ramura de spionaj a Securităţi. Valiza conţinea un milion de dolari, bani daţi lui M. pentru a permite ca un anumit număr de evrei să emigreze în Israel. Acesta este doar un episod din istoria organizării de către guvernul român a unui anumit tip de comerţ cu fiinţe umane: vânzarea evreilor români către Israel.

Evrei de vânzare este o producție Total TV realizată în colaborare cu Atlantis Film. Trailerul filmului poate fi vizionat aici:  http://www.youtube.com/watch?v=BBnXAlJepmk

Proiecțiile din Israel vor fi reluate în luna aprilie grație unui turneu în orașele Tel Aviv, Ierusalim, Haifa și Rosh-Pina când, pe lângă Evrei de vanzare, vor fi difuzate și filmele Cocoșul decapitat, Călătoria lui Gruber, Căutându-l pe Schwartz și Mostenirea lui Goldfaden.

0 comentarii: