River Rites - Marele Premiu al BIEFF 2013

Ediția din acest an a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF s-a încheiat duminică, 15 decembrie, la Cinema Studio, unde a avut loc ceremonia de premiere. Juriul BIEFF 2013, format din profesionişti de prestigiu din domeniul cinema-ului contemporan – Rémi Bonhomme, Manager de Program, Semaine de la Critique, secțiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes; Joost Daamen, Selecționer IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam; Mieke Bernink, Coordonatorul Masterului de Film, Academia Olandeză de Film; Mário Micaelo, Co-Director al Festivalului Internațional de Film Curtas Vila do Conde; Andrei Rus, critic de film și lector la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L Caragiale“ – a decis:
 


Marele premiu, în valoare de 1500 euro, i-a fost acordat regizorului american Ben Russell, pentru filmul RIVER RITES. „Un râu undeva în Surinam: copii și tineri zburdă în apă. Regizorul transformă această scenă cu aer de mit într-un dans, în care grația gesturilor protagoniştilor devine energie şi ritm în formă pură. Un joc filmic amintind de unele dintre filmele Mayei Deren; un film despre cum cinema-ul devine poezie, corpul uman un artist acrobat neobosit, iar câţiva paşi simpli de dans o filosofie de viață.“ (Senscritique). Juriul BIEFF și-a motivat astfel decizia: „Premiul pentru cel mai bun film este înmânat unui regizor care folosește tehnicile și limbajul cinematografic pentru a transcede cinema-ul. Jucându-se cu timpul și mișcarea, regizorul nu doar înfățișează, ci creează un ritual în măsură să îi purifice atât pe eroii filmului, cât și pe noi, ca spectatori“.

Premiul pentru cea mai bună regie, oferit de Uniunea Cineaștilor din România, i-a revenit regizorului portughez João Rui Guerra da Mata pentru filmul AS THE FLAMES ROSE. Cu un concept inovator și de o mare forță emoțională, filmul creează o paralelă între incendierea Lisabonei și sfârșitul unei relații de dragoste. Juriul BIEFF și-a motivat astfel decizia: „Acest regizor reușește să îmbine două abordări estetice care la prima vedere par incompatibile: una este teatrală, iar celalaltă intimă. Pe parcursul filmului, el se joacă cu relativitatea elementelor cinematografice, pentru a recrea condiția efemeră a vieții umane“.

Premiul pentru imagine, oferit de Cinelabs România, a fost acordat filmului regizat de Lois Patiño, MOUNTAIN IN SHADOW. Acesta tratează peisajul ca pe o experienţă tactilă – reliefând texturile şi subminând materialitatea şi relaţiile spaţiale, regizorul creează o coregrafie vizuală a sublimului care-ţi taie respiraţia. Juriul BIEFF și-a motivat astfel decizia: „Acesta este un film care, de la primul cadru, copleșește spectatorul cu întrebarea: cum anume au filmat asta? Directorul de imagine se joacă cu contrastul, transformând o scenă familiară din natură într-o experiență sublimă și copleșitoare. Acest film ne dezvăluie un director de imagine extrem de îndemânatic în a-și obține cea mai bună imagine cu ajutorul camerei sale“.
 

Cel mai bun film experimental românesc, oferit tot de Cinelabs Romania, a fost ales IMAGE FISHERMAN al regizorului Alexandru Petru Bădeliță. Filmul este o reinterpretare parodică a esteticii cinematografului experimental. Într-un colaj de live-action şi animație, regizorul dezvăluie fragmente de amintiri, gânduri subconştiente, spaime, obsesii, îndoieli, eliberate din albume de fotografii şi serviete pline de scrisori. Comentariul ironic din voice-over este constant subminat, cu energie și spirit ludic, de erupţia imaginilor kaleidoscopice. „Spontaneitatea si diversitatea tehnicilor și materialelor filmate, îmbinate cu un umor de calitate, acestea au fost motivele pentru care juriul a decis sa aleagă IMAGE FISHERMAN al lui Alexandru Petru Bădeliță drept cel mai bun film românesc. Prin acest premiu, juriul speră că va încuraja regizorul să continue realizarea de filme experimentale“. (motivația Juriului BIEFF)

Menţiunea specială a juriului a revenit regizorului chinez Hu Wei, pentru filmul BUTTER LAMP, o interesantă investigație pe tema păstrării identității culturale. Pornind de la o practică încă populară in China, la granița dintre ficțiune și documentar, filmul urmărește o ședință foto, în care un bărbat fotografiază familii de tibetani nomazi, cu site-uri celebre în fundal: Marele Zid Chinezesc, Disneyland, Stadionul Olimpic din Beijing, o plajă hawaiiană etc. Juriul a decis „să înmâneze o mențiune specială unui film care are la bază un concept simplu, dar puternic, care permite explorarea identității culturale aflate în criză, oferind tibetanilor șansa de a-și exprima propriile realități și vise“. (motivația Juriului BIEFF)
 

Ceremonia de premiere a fost urmată de proiecția noului film al lui Gustav Deutsch, SHIRLEY – VISIONS OF REALITY. Un omagiu adus pictorului american Edward Hopper, filmul dă viață, prin mijloace cinematografice, unei serii de 13 tablouri ale acestuia, pentru a spune povestea unei femei ale căror gânduri, emoții și reflecții ne fac să observăm o eră din istoria Americii. Printr-o serie de tableaux vivants care îți taie respirația, set-design-ul impresionant al lui Deutsch și eclerajul remarcabil al directorului de imagine Jerzy Palacz recreează cu măiestrie universul vizual al lui Hopper, valorificându-i calitățile cinematografice și narative.

În cadrul celei de-a patra ediții BIEFF publicul s-a bucurat de 29 de filme în competiția internațională, precum și de proiecții realizate în cadrul unor parteneriate unice în România, cu festivaluri de film și instituții de referință din sfera cinema-ului experimental și a artelor vizuale, dintre care amintim: Quinzaine des Réalisateurs – secțiune paralelă a Festivalului de la Cannes; IDFA Amsterdam – cel mai important festival european de film documentar; Festivalul Internațional de Scurtmetraj Oberhausen; Studioul Național de Artă Contemporană Le Fresnoy și altele.

Pentru o retrospectivă completă asupra evenimentelor BIEFF 2013, vă invităm să vizitați galeriile foto și video ale festivalului pe website-ul nostru: www.bieff.ro și pe pagina noastră de Facebook. De asemenea, pe blog-ul nostru veți găsi interviuri cu regizorii Ben Russell și
João Rui Guerra da Mata, realizate de Departamentul Program BIEFF 2013, iar aici puteți viziona making of-ul festivalului.

Cea de-a 4-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF a fost susţinută de Centrul Național al Cinematografiei, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, UCIN, British Council, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer, Forumul Cultural Austriac, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Goethe-Institut, Ambasada Finlandei, JTI, Dacia, CINELABS, Jameson, Noumax, Digital Cube, 360 Revolution, Hotel Marshal, La Mama, Lente Cafe, Club Control, Barfly, Rehab Bar, Librăria Bastilia, Smart Change, Alte Arte, Anca Miron.

PARTENERI MEDIA: Digi24Radio Guerrilla, Vision Media PlusCinemagia.ro, CinemaRx.ro, CineFan.ro, FilmReporter.ro, LiterNet.ro, Carturesti.ro, B365.ro, All Hollow, BeWhere!, TATAIAOrasulm.euGetLokal.ro, CalendarEvenimente.ro, Urban.ro, CooperativaUrbana.ro, iFestival.ro, IQads.roVICE.ro, HipMag.ro, SUB25.ro, GingerGroup.roTOTB.ro, LaPunkt.ro, 121.ro, Modernism.roArtClue.netPostModern.ro, ArtActMagazine.ro, Studentie.ro, VinSiEu.ro, DorDeDuca.ro, KoolHunt.ro, VIP Romania, Inhale Magazine, Ziarul Metropolis, Urban Things Romania.

0 comentarii: