"Vietile Sfintilor din Cartier" la Bucuresti

Marți, 19 noiembrie, în cadrul Festivalului Internațional al Teatrului de Animație la București vă recomandăm un spectacol excepțional, plin de ironie și umor absurd. Un one-woman-show al actriței poloneze Agata Kucińska, cu muzică live înterpretată de Sambor Dudziński. Spectacol în limba engleză.
 
O poveste despre straniul Cartier, care, după cum ar putea bănui locuitorii săi, a apărut dintr-o pură întâmplare divină, în afara planului de Creație. Aceștia se întâlnesc pe acoperișul unuia dintre blocurile din cartier, încercând să-și schimbe condiția tristă de copii nedoriți, concepuți din întâmplare. Fiecare dintre ei își dorește o legendă care ar putea să-i aducă nemurire și siguranță. „Ești un nimeni, omule, dacă întâi nu te oglindești în slovele frumoase.” - spune unul dintre locatari. Așa apare un șir de legende despre sfinți mai puțin obișnuiți. Bătrânul misionar sihastru Egon, care n-a comis de multă vreme niciun păcat, fiind prea în vârstă, luptă singur împotriva imoralității prezente în programele televizate. Apolonia simte nevoia să-i ajute pe oameni și se angajează la un bordel. Chiar și Kunerta, strângătoare de gunoaie, merită să fie numită sfântă.
Aceste minuni și multe altele se întâmplă într-unul dintre cartierele clădite din beton gri.

Agata Kucińska (n. 26.02.1981) a absolvit Școala Superioară de Teatru de Stat „Ludwik Solski” din Cracovia, secția Păpuși. În iunie 2009 a obținut gradul științific de doctor în arte. Lucrează la teatrul de păpuși din Cracovia și la școala pe care a absolvit-o, pe un post de adjunct. Din anul 2002 colaborează cu Teatrul Ad Spectatores, cea mai importantă scenă independentă de teatru din regiunea Silezia Inferioară. A participat la 20 de spectacole. Acolo își desfășoară și proiectele sale individuale, utilizând tehnici din teatrul de păpuși.

Primul spectacol individual a fost „Visele” („Sny”) bazat pe textul lui Ivan Vîrîpaev, piesă pentru care a obținut un număr de 9 premii, dintre care cele mai importante sunt:
• Premiul Presei „Tadeusz Burzyński” la Întâlnirile teatrelor de monodramă din Cracovia (WROSTJA), ed. 39;
• Grand Prix la Festivalul Teatrelor Mici din Lublin, ed. V;
• Premiul POLUNIMA  pentru Cel Mai Promițător Tânăr Artist, la Festivalul Internațional de Păpușari, din Łódź, ed. V.
Spectacolul „Viețile Sfinților din Cartier” (premiera 5 noiembrie 2010) a primit, printre altele, următoarele premii:
La Festivalul Internațional „Și păpușa e un om” („Lalka tez człowiek”) din Varșovia, ed. V:

• Grand Prix pentru exprimare în teatrul de păpuși (cel mai bun spectacol);
• Premiul Juriului Studențesc al Studenților de Teatrologie de la Academia de Teatru din Varșovia –  „O sută pentru << pointa>>”;
• Premiul O Clipă Minunată acordat de Uniunea Teatrul Imposibil – pentru un moment frumos de animație.
La WROSTJA, ed.  44:
• Premiul Centrului de Cultură și Artă din Cracovia.
La Festivalul Internațional de Teatru „Walizka”, ed. 24:
• Grand Prix;
• Premiul Spectatorului;
• La concursul de punere în scenă a unei piese poloneze de teatru contemporan, ed. 17;
• Premiile pentru adaptare de text, scenografie, regie și interpretare.
Premiul Teatral al Orașului Cracovia.

0 comentarii: