Quinzaine des Realisateurs revine la BIEFF

Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF continuă în 2013 colaborarea cu Quinzaine des Réalisateurs. Secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes creată de Sindicatul Regizorilor Francezi în timpul tumultuoaselor evenimente din mai 1968, Quinzaine des Réalisateurs şi-a asumat misiunea de a cultiva un teren fertil unde Festivalul de la Cannes să descopere în mod constant filme de autor. Înca de la începuturile sale, Quinzaine des Réalisateurs a prezentat primele creații ale unor regizori ca Jim Jarmusch, Michael Haneke, Ken Loach, Robert Bresson, Manoel de Oliveira etc.

Cu sprijinul generos oferit de Dacia, BIEFF propune publicului bucureștean, în cadrul Programului Special Quinzaine des Réalisateurs, 90 de minute de experimente cinematografice captivante, majoritatea prezentate în premieră în România, care, după premiera mondială de la Cannes, au sedus audiențele și juriile a numeroase festivaluri de film din întreaga lume.
 



știgător al premiului pentru cel mai bun scurtmetraj în cadrul Quinzaine des Réalisateurs Cannes 2013, WILD HAGGIS de JOÃO NICOLAU este un basm modern ce redă o viziune inedită și plină de umor asupra imaginarului copiilor. Un băiat de 10 ani înfruntă, cu ajutorul unei creaturi magice a pădurii, toate provocările obișnuite ale unei tabere de vară: jocuri, farse, câștigarea inimii fetei iubite sau confruntarea cu gașca de băieți mai mari și bătăuși.

Wild Haggis (trailer) / BIEFF 2013 from BIEFF on Vimeo.

 



Demersul BIEFF de a promova filmul românesc pe plan internațional merge mai departe: „Ne bucurăm foarte mult ca am putut contribui la selecţionarea celui mai nou scurtmetraj al lui RADU JUDE, O UMBRĂ DE
NOR în cadrul Quinzaine des Réalisateurs Cannes 2013, prin a fi făcut posibilă prezentarea filmului, de către producător, domnului Christophe Leparc, Managing Director al Quinzaine des Réalisateurs, în cadrul seminariilor BIEFF 2012”, ne-a mărturisit Adina Pintilie, curatorul BIEFF.

„JUDE revine cu amestecul său obișnuit de realism și satiră plină de umor, în O UMBRĂ DE NOR (SHADOW OF A CLOUD), distins cu premiul Heart of
Sarajevo pentru cel mai bun scurtmetraj 2013. Povestea îl urmărește pe Părintele Florescu, chemat la căpătâiul unei mame muribunde, să-i spună acesteia o ultimă rugăciune. Negând stereotipurile, preoţia este descrisă la intersecţia dintre divinitate și derizoriul funcţionăresc al slujbei, în poziţia ingrată de a face să se întâmple miracole pentru oameni care cred doar cu jumătate de inimă. Un film complex ce sfidează structura narativă clasică si explorează greutăţile şi frământările ființei umane confruntate cu propria finitudine.” (Diana Mereoiu, BIEFF 2013)

Shadow of a Cloud (trailer) / BIEFF 2013 from BIEFF on Vimeo.

 



„Punând în discuție ciocnirea dintre noțiunea tradițională de familie și libertatea individuală, YOU CAN’T DO EVERYTHING AT ONCE, BUT YOU CAN LEAVE EVERYTHING AT ONCE de MARIE-ELSA SGUALDO este un emoționant jurnal docu-ficțional care creează un dialog între amintiri personale și found footage. Autoarea transformă materialul de arhivă anonim într-o reflectare a propriei copilării dificile. Imaginile unei Elveții idealizate, provenind din arhivele Televiziunii Naționale Elvețiene, și voice-over-ul candid fac, prin contrast, cu atât mai tulburătoare povestea fetei crescute fără mamă într-o familie opresivă. Trecutul însă nu reușește să distrugă spiritul viu al tinerei, care refuză să se integreze în standardele impuse de societate și decide să-și trăiască viața la maxim, după propriile reguli.” (Diana Mereoiu, BIEFF 2013)

You Can't Do Everything at Once, But You Can Leave Everything at Once (teaser) / BIEFF 2013 from BIEFF on Vimeo.


Cea de-a 4-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc în perioada 11-15 decembrie 2013, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu, și este susţinută de Centrul Național al Cinematografiei, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, UCIN, JTI, British Council, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Konrad Adenauer Stiftung, Forumul Cultural Austriac, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Goethe-Institut, Dacia.


PARTENERI MEDIA: Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, CineFan.ro, FilmReporter.ro, LiterNet.ro, Carturesti.ro, B365.ro, All Hollow, BeWhere!, TATAIA
Orasulm.euGetLokal.ro, CalendarEvenimente.ro, Urban.ro, CooperativaUrbana.ro, iFestival.ro, IQads.roVICE.ro, HipMag.ro, SUB25.ro, GingerGroup.roTOTB.ro, LaPunkt.ro, 121.ro, ArtClue.netPostModern.ro, ArtActMagazine.ro, Studentie.ro, VinSiEu.ro, DorDeDuca.ro, KoolHunt.ro, VIP Romania, Inhale Magazine, Ziarul Metropolis, Urban Things Romania.

0 comentarii: