Filmul „Quod Erat Demonstrandum” - Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Roma

Pelicula „Quod Erat Demonstrandum”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, a câștigat unul dintre cele mai importante trofee ale Festivalului Internațional de Film de la Roma: Premiul Special al Juriului. Juriul care a decis premiile competiției a fost format din cineaștii James Gray (președinte), Verónica Chen, Luca Guadagnino, Aleksei Guskov, Noémie Lvovsky, Amir Naderi și Zhang Yuan. Premiul i-a fost oferit regizorului Andrei Gruzsniczki la ceremonia de premiere de sâmbătă, 16 noiembrie, de la Auditoriumul Parco della Musica din Roma.

A fost un film greu de produs, mai ales în condițiile austere prin care trece cinematografia noastră acum. Să-ți propui să faci un film pe peliculă alb-negru, cu poveste din anii ’80, fără co-producători externi și cu finanțări exclusive din România, este, cred acum, nebunie curată. La început a fost mult entuziasm, după care au apărut multe probleme de ordin financiar. Le-am depășit, parțial deocamdată, cu sprijinul Cinema City, cu bunăvoința unor parteneri de lucru minunați, a unei echipe răbdătoare cu plata onorariilor și a unor adevărați prieteni care ne-au fost alături. Altfel nu am fi putut participa la Rome Film Festival...
Premiul acesta mă bucură și mă onorează cu atât mai mult cu cât prezența filmului și a echipei la Roma au fost posibile cu resurse proprii, minime. Nu am avut buget pentru promovare internațională, nici agent de vânzări, iar instituții care altădată ne erau apropiate, precum Institutul Cultural Român, nu s-au arătat interesate să sprijine participarea acestui film în competiția festivalului”, declară producătoarea Velvet Moraru (ICONproduction).

Scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, „Quod Erat Demonstrandum” (titlul inițial „Evadarea”) are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Personaje-cheie interpretează şi Ofelia Popii - bună prietenă și fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa -, și Florin Piersic Jr., un ofițer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi. Distribuţia este întregită de nume ca Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguță, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.
În România, filmul va fi lansat în primăvara anului 2014.

Absolvent al Academiei de Teatru și Film din București, promoția 1994, Andrei Gruzsniczki se află la al doilea lungmetraj de cinema, după „Cealaltă Irina” (2009). Filmul a fost selecționat în peste zece festivaluri și a obținut, printre altele, trofeul pentru Cel mai bun debut la Festivalul de Film Sud-Est European - SEE Fest din Los Angeles, Cea mai bună regie - Atlas d’Argent, la Festivalul Internațional de Film de la Arras, și Marele Premiu al Festivalului Anonimul.

Înainte de debutul în lungmetraj de ficțiune, a fost regizor secund la două dintre filmele lui Lucian Pintilie, „Terminus Paradis” și „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, și a semnat regia și scenariul unor scurtmetraje și producții de televiziune precum „Traseu” (scurt, 2011), „Cronica unei morți amânate” (scurt, 2007),  „Strada Mântuleasa”, documentar în cadrul proiectului TVR „Mari Români”, „Femei adevărate”, miniserie TV premiată cu Best Combined Media Effort on Behalf of Population / Global Media Awards, 2006, și „America, venim!”, scurtmetraj selecționat la Festivalul de la Cottbus, Germania, în 1995.

Quod Erat Demonstrandum” marchează o premieră în cinematografia românească de după Revoluţie: este primul film realizat pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1988) încoace. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Drăgan Vasile. Filmările s-au derulat în toamna lui 2012 în Bucureşti, iar din bugetul de circa 750.000 de euro, o parte consistentă a fost alocată reconstituirii anilor ’80.

Dana Bunescu semnează montajul filmului. Cristian Niculescu este creatorul decorurilor, iar Svetlana Mihăilescu - creatoarea costumelor. De priza directă a sunetului s-a ocupat Constantin Fleancu, iar de mixaj, Florin Tăbăcaru. Designul de sunet este semnat de Florian Ardelean, aflat la debut în lungmetraj. De machiaj s-au ocupat Miruna Panaitescu și Dana Angelescu.

Profesorul, cercetătorul și activistul Nicușor Dan a fost consultantul pe probleme de matematică al filmului.
Quod Erat Demonstrandum” este produs de Velvet Moraru, prin ICONproduction, casa de producţie din spatele „Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu” (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este realizată cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & Thegroup şi cu participarea Abis Studio & HBO România.

0 comentarii: