Competitiile CineBlackSea si Woman in Cinema ale Ro-IFF 2013



A noua ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), „Festival de film cu guget mic şi filme mari”, are loc între 30 septembrie şi 6 octombrie, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române. Pentru fiecare din cele două competiţii tradiţionale ale festivalului, CineBlackSea şi Woman in Cinema, au fost selecţionate câte patru filme remarcabile din ultimii ani, majoritatea distinse în festivaluri internaţionale importante şi prezentate în premieră românească. La Ro-IFF, aceste opt titluri vor concura pentru premiul Cel mai bun regizor al fiecărei secţiuni şi pentru Trofeul Ro-IFF. Anul acesta, în premieră, cele trei premii vor fi decise de căte publicul festivalului.

Competiţia CineBlackSea, prin care Ro-IFF promovează în fiecare ani cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (concept unic pe piaţa festivalieră), include filmele ÎNFLORIREA / GRZELI NATELI DGEEBI / IN BLOOM (Georgia-Germania-Franţa, 2013) de Nana Ekvtimishvili şi Simon Gross, PARTEA ÎNSORITĂ / SLANCHEVO / SUNNYSIDE (Bulgaria, 2012) de Iliya Kostov, SUFLETE MUTE / OVSYANKI / SILENT SOULS (Rusia, 2010) de Alexey Fedorchenko şi TURN DE VEGHE / GOZETLEME KULESI / WATCHTOWER (Turcia-Franţa-Germania, 2012) de Pelin Esmer.

Iată datele acestor patru filme:

ÎNFLORIREA / GRZELI NATELI DGEEBI / IN BLOOM
Sâmbătă, 5 octombrie, ora 14:30
Georgia-Germania-Franţa, 2013 / Dramă / 102 min.                                         
Regia: Nana Ekvtimishvili, Simon Gross
Cu: Lika Babluani, Mariam Bokeria, Zurab Gogaladze, Data Zakareishvili
Începutul anilor nouăzeci, în Tbilisi, capitala Georgiei – acum, după destrămarea Uniunii Sovietice, un nou stat independent. Țara se confruntă cu violență şi război până la Marea Neagră (Abhazia). Dar pentru Eka și Natia, de 14 ani inseparabile, viaţa se desfăşoară pe stradă, la școală, cu prietenii. Deși au deja de-a face cu dominația bărbaților, căsătoria timpurie și dragostea le deziluzionează. Pentru aceste două fete în floare, viața doar merge mai departe.




PARTEA ÎNSORITĂ / SLANCHEVO / SUNNYSIDE

Sâmbătă, 5 octombrie, ora 18:15
Bulgaria, 2012 / Comedie dramatică / 101 min.
R: Iliya Kostov
Cu: Lilia Lazarova/Maraviglia, Robert Yanakiev, Bogomil Spirov
O biserică veche de 100 de ani, care periodic apare, pentru ca imediat să se scufunde în apele unui rezervor uriaş: acesta este locul unde părintele Zlatan încearcă să organizeze o adunare a descendenţilor satului scufundat, acum împrăştiaţi în toată lumea. Un chirurg şi politician arogant, un paroh care este în acelaşi timp şi cântăreţ de operă, un cunoscut jurnalist internaţional şi un student italian; toţi îndură vicisitudinile vieţii, de la Roma la Viena şi Kandahar, pentru a descoperi într-un final că soarta este cea care i-a călăuzit înapoi la rădăcinile strămoşilor.
Iliya Kostov s-a născut în oraşul bulgar Sliven la data de 31 august 1954. A absolvit Universitatea din Sofia cu o diplomă în Filologie bulgară. A scris scenarii pentru documentare şi scurtmetraje de televiziune, precum şi pentru lungmetraje. Este autorul a două romane şi a trei scenarii pentru lungmetraje. A debutat ca regizor de lungmetraj în 1996, iar PARTEA ÎNSORITĂ este al patrulea film al său.




SUFLETE MUTE / OVSYANKI / SILENT SOULS

Vineri, 4 octombrie, ora 13:00
Rusia, 2010 / Dramă / 78 min.
R: Alexey Fedorchenko
Cu: Igo Sergeyev, Yuri Tsurilo, Yuliya Aug
Când iubita soţie a lui Miron moare, acesta îl roagă pe cel mai bun prieten, Aist, să-l ajute să-şi ia rămas bun conform ritualurilor culturii Merja (aparţinând culturii antice fino-ugrice), un trib din zona lacului Nero, o pitorească regiune în Rusia vest-centrală. Deşi cultura Merja a fost asimilată populaţiei ruseşti în secolul al XVII-lea, miturile şi tradiţiile lor supravieţuiesc prin intermediul descendenţilor. Cei doi se îmbarcă într-o călătorie de mii de kilometri. Alături de ei sunt două păsărele într-o cuşcă. Pe parcursul drumului, precum cere tradiţia Merja, Miron împărtăşeşte amintiri intime din timpul vieţii conjugale. Dar atunci când ajung la malurile sacrului lac, unde se vor despărţi de trupul femeii, Miron îşi dă seama că nu a fost singurul îndrăgostit de Tanya…





TURN DE VEGHE / GOZETLEME KULESI / WATCHTOWER

Sâmbătă, 5 octombrie, ora 16:00
Turcia-Franţa-Germania, 2012 / Dramă / 100 min.
R: Pelin Esmer
Cu: Olgun Simsek, Nilay Erdonmez, Menderes Samancilar
Un bărbat şi o femeie caută să se refugieze de restul lumii: Nihat la un retras turn de supraveghere din pădure, Seher în camera sa la o staţie de autobuz dintr-o zonă rurală. Ascunzându-se de alţii şi ducându-şi singuri bătăliile cu conştiinţa, sunt prinşi unul de către celălalt. Ȋn momentul în care vieţile lor se ciocnesc, vor trebui să-şi ducă bătăliile fiecare sub ochii celuilalt.

Competiţia Woman in Cinema, prin care Ro-IFF este unicul festival din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor, include filmele CEALALTĂ FAŢĂ A SOMNULUI / THE OTHER SIDE OF SLEEP (Irlanda-Olanda-Ungaria, 2011) de Rebecca Daly, GLORIE: O POVESTE CU IDENTITĂȚI CONFUNDATE / RUHM / GLORY: A TALE OF MISTAKEN IDENTITIES (Germania-Elveţia-Austria, 2013) de Isabel Kleefeld, ÎN NUMELE… / W IMIE... / IN THE NAME OF (Polonia, 2013) de Malgośka Szumowska şi SUB CURCUBEU / AU BOUT DU CONTE / UNDER THE RAINBOW (Franţa, 2013) de Agnès Jaoui. 




CEALALTĂ FAŢĂ A SOMNULUI / THE OTHER SIDE OF SLEEP

Joi, 3 octombrie, ora 18:00
Irlanda-Olanda-Ungaria, 2011 / Dramă, thriller / 88 min.
R: Rebecca Daly
Cu: Antonia Cambel Hughes, Sam Keeley, Vicky Joyce
Un somnambul. Un corp. O familie. O comunitate mică. Arlene este precum o fantomă în viața ei. Ea locuiește într-un mic orăşel înconjurat de câmpii şi păduri. Într-o dimineață, Arlene se trezește în pădure lângă cadavrul unei femei tinere. Cineva priveşte din copac. Cadavrul este descoperit rapid și suspiciunea se răspândește în comunitate. Atrasă tot mai mult de familia fetei, de sora îndurerată şi de iubitul acuzat, Arlene se baricadează într-o noapte, fiindu-i frică să adoarmă. Bântuită de o durere îngropată şi întârziată, Arlene adoarme, iar somnul şi trezia încep să se confunde. Și, în tot acest timp, cineva este cu ochii pe ea.





GLORIE: O POVESTE CU IDENTITĂȚI CONFUNDATE / RUHM / GLORY: A TALE OF MISTAKEN IDENTITIES

Vineri, 4 octombrie, ora 17:00
Germania-Elveţia-Austria, 2013 / Dramă / 103 min.                                          
R: Isabel Kleefeld
Cu: Senta Berger, Heino Ferch, Julia Koschitz
Ce ar putea să aibă în comun un timid inginer fără aptitudini tehnologice, un scriitor de romane poliţiste blocat în Asia Centrală, o femeie în vârstă şi pe moarte din pricina cancerului pancreatic, un star de cinema prins în vârtejul unui scandal mediatic şi un tocilar informatician supraponderal, amorezat de un personaj dintr-un roman de dragoste? Totul începe foarte simplu: odată cu achiziţionarea unui telefon mobil. Ebling nu a deţinut niciodată un asemenea dispozitiv cu toate că este inginer electrician. Aproape imediat, încep apelurile, dar sunt pentru altcineva. Ȋn acest timp, apelurile efectuate de către Ebling creează un efect de domino, tradus în ghinioane minore şi tragedii majore. Cu fiecare incident, din ce în ce mai grav, oameni complet necunoscuţi ajung să-şi influenţeze vieţile. Căutând un refugiu temporar din lumina reflectoarelor, faimosul actor Ralf Tanner se întâlneşte pe neaşteptate cu dublul, alter-ego al său, şi decide să facă schimb de vieţi. Ȋn cadrul unui turneu de promovare a cărţii sale în America de Sud, Leo Richter, un scriitor apreciat dar foarte nevrotic, începe să vadă efectele, câteodată îngrozitoare, ale poveştilor create de el. Prinsă într-o plasă ţesută de neînţelegeri absurde, Maria Rubenstein ajunge pe un tărâm ciudat, fără bani, fără posibilităţi de comunicare şi fără identitate.





ÎN NUMELE… / W IMIE... / IN THE NAME OF

Vineri, 4 octombrie, ora 15:00
Polonia, 2013 / Dramă, thriller / 101 min.                                                        
R: Malgośka Szumowska
Cu: Andrezej Chyra, Mateusz Kosciukiowicz, Maja Ostaszowska
Părintele Adam preia o parohie mică, în mijlocul pustietății. El organizează un centru comunitar pentru băieții cu un trecut agitat. Energia sa fiind apreciată, localnicii îl acceptă ca pe unul de-al lor. Toată lumea vrea să fie aproape de el, să se hrănească din vitalitatea și puterea lui, dar nimeni nu știe că el îşi păzeşte propriul său secret. După întâlnirea cu un tânăr excentric și tăcut, un paria local, părintele Adam este forțat să se confrunte cu o povară şi o pasiune de mult uitate. Cum cel mai rele suspiciuni ale sătenilor sunt confirmate, părintele Adam devine inamicul lor evident.





SUB CURCUBEU / AU BOUT DU CONTE / UNDER THE RAINBOW
Miercuri, 2 octombrie, ora 18:00
Franţa, 2013 / Comedie / 112 min.
R: Agnès Jaoui                                                                                             
Cu: Agathe Bonitzer, Arthur Dupont, Valerie Crouzet, Jean-Pierre Bacri, Agnès Jaoui
La 24 de ani, Laura încă îl așteaptă pe Făt-Frumos. Atunci când Sandro apare la o petrecere, exact ca prinţul din visele ei, crede că l-a găsit pe cel ales. Dar, apoi, când o întâlnește pe Maxime, Laura începe să se întrebe dacă unii prinţi sunt mai fermecători decât alţii. Desigur, Sandro are problemele sale. Tatăl său, Pierre, doar ce a cunoscut-o pe Doamna Irma la înmormântarea tatălui său și acest lucru i-a amintit de data propriei sale morţi, pe care Doamna Irma i-a prezis-o cu ani în urmă. Acum, Pierre nu este în stare să îşi mai facă planuri, nici în legătură cu noua sa parteneră, Eleonore, dar nici în legătură cu Sandro. Și Maxime are propriile sale probleme, la fel ca şi Eleonore, Marianne, Jacqueline și multe altele. Dar nu vă faceți griji: în cele din urmă, vor trăi toți fericiţi până la adânci bătrâneți.

Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor din întreaga lume (Woman in Cinema).

Evenimentul se află sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, iar cei care fac posibilă această ediţie a Ro-IFF sunt Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română (parteneri instituţionali). Alţi parteneri şi sponsori: ÉCU – The European Independent Film Festival, Beautik Haute Parfumerie, Zizin, Cramele Recaş, Silva, Kfea.ro, Active Rent a Car, DHL. Festivalul Ro-IFF este recomandat de PORT.ro. 

0 comentarii: