Anim`est 2013 - Competitia romaneasca si Balkanimation



Competiția românească de la Anim’est a crescut mult de la începuturile festivalului – dacă acum câțiva ani abia existau suficiente filme românești pentru o secțiune de sine stătătoare, anul acesta festivalul a primit mai multe înscrieri din țară decât la ediția precedentă, semn că animația autohtonă e pe calea cea bună. Și Balkanimation, secțiunea dedicată animației din spațiul balcanic, a luat proporții, cu filme din România, Bosnia-Herțegovina, Grecia, Turcia, Croația, Serbia și mai ales Bulgaria, de unde a sosit un număr impresionant de înscrieri.
19 scurt-metraje românești concurează anul acesta pentru trofeul competiției naționale. Ca și anul trecut, foști participanți Animation Worksheep își lansează cele mai noi animații în competiție – Alexei Pătrașcu, cu Eschaton, o combinație de animație 3D cu desene de mână despre o mașinărie care dă naștere unei noi lumi, și Gabriela Mateescu, cu animația cu desene de mână La vie en rose, după participarea din 2012 cu The Envelope. Bogdan Mihăilescu revine la Anim’est cu Sancta Simplicitas, după Metamorphosis și Action Movie, iar Andra Berilă concurează cu Țepi, povestea lui Astro & Găina, care fug de pe o planetă pe alta urmăriți de țepi uriași, după ce a mai participat în competiția românească cu Cloudman și Mr. gRAPE.
În competiția românească e prezentă și o coproducție România-Franța, animația cu desene în cărbune Somn de Mathilde Boiton, iar Becoming este realizată de un român student la London Metropolitan University, Andrei Sopon. Becoming este singurul film care concurează atât în competiția națională, cât și în Balkanimation.
Cele 10 filme din România, Bosnia-Herțegovina, Grecia, Turcia, Croația, Serbia și Bulgaria vin în premieră la București în competiția Balkanimation, unele după selecții în numeroase alte festivaluri: The Unfinished Painting de Rositsa Vangelova urmărește un pictor care se pierde în lumea propriei imaginații, animație 2D proiectată la World Festival of Animated Film Bulgaria, Ottawa IFF, Bornshorts FF Denmark, Anibar sau Be there! Corfu, iar animația greacă Eight-minute Deadline semnată de Petros Papadopoulos & Zina Papadopoulou are în palmares numeroase premii: cel mai bun film experimental la BeFilm NY, cea mai bună animație și cel mai bun film la  Federation of Cinematographic Clubs, Drama FF, Cinematic Achievement Award la Thess ISFF și o mențiune la Boston Sci-fi FF cu povestea unui poștaș dintr-un viitor distopic ultra perfecționist.
Un alt must see va fi cu siguranță Rabbitland, de Ana Nedeljkovic & Nikola Majdak, în care iepuri fără minte trăiesc într-o lume ideală numai a lor, o animație din Serbia care s-a plimbat pe la Belgrade Documentary and Short Film Festival, Vilnius IFF și Festivalul Internațional de Film de la Berlin (Berlin Generation), unde a primit Ursul de Argint.
 
Competiția românească:
           2 – r. Ilinca Šeda
           Becoming – r. Andrei Sopon
           Bonds – r. Cristiana Voinea
           Credo – r. Melinda Kádár
           Eschaton – r. Alexei Pătraşcu
           Final Cut – r. Anna Búzás
           Hope Mountain – r. Ștefan Morozan
           Jos / Below – r. Alexandru Petru Bădeliță
           Kilátás / Opening – r. Ágnes Fodor
           La vie en rose – r. Gabriela Mateescu
           Metamorphose – r. Florian Simovici
           Pretty Fly – r. Ela Duca
           Priveghiul / The Death Watch – r. Laurenţiu Popa
           Sancta Simplicitas – r. Bogdan Mihăilescu - anul trecut cu metamorphosis
           Somn – r. Mathilde Boiton
           Stop – r. Ion Octavian Frecea
           Tango con Anita – r. Fekete Szabolcs
           The Power of Ten Months – r. Adrian Băluţă
           Ţepi / Spikes – r. Andra Berilă - anul trecut cu cloudman

Competiția Balkanimation:
           Незавършенатa картина / The Unfinished Painting – r. Rositsa Vangelova, Bulgaria
           Becoming – r. Andrei Sopon, România
           Dulcitone – r. Tarik Berber, Bosnia-Herțegovina
           Eight-minute Deadline – r. Petros Papadopoulos & Zina Papadopoulou, Grecia
           Irfan / Irfan’s Day in University – r. Rıdvan Çevik, Turcia
           Mehanicko srce / Clockwork Heart – dir. Manuel Sumberac, Croația
           Rabbitland – dir. Ana Nedeljkovic & Nikola Majdak, Serbia
           Teyze / Aunty – r. Fulya Tokaoğlu, Turcia
           The Golden Fish – r. Irina Armenkova, Bulgaria
           Uspon i pad umetnosti / Rise and Fall of Art – r. Aleksa Gajić, Serbia

Cea de-a opta ediție Anim’est va avea loc în perioada 4-13 octombrie, la cinematografele Patria, Studio și Elvira Popescu și în Club Control.
 
Festivalul Internațional de Film de Animație Anim'est, membru al rețelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România, Centrului Național al Cinematografiei,  Ministerului Culturii, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.
 
Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
 
Parteneri instituționali: Ambasada Americii, Centrul de proiecte culturale ArCuB, Swiss Film și Ambasada Elveției, Institutul Cultural Român,  Ambasada Olandei, Institutul Francez, Institutul Goethe, Institutul Polonez, delegația Wallonie-Bruxelles, Ambasada Portugaliei.
 
Parteneri: Groupama, Noumax, F64, Sony, Senior Hyper, Abis, Avis, Hub Bucharest, Make a Point, WebArk
Mașina oficială: Opel
Bilete prin Eventbook
Partener de monitorizare: mediaTRUST Romania
Recomandat de Radio Guerilla
Parteneri media
Digi24, Evenimentul Zilei, Shorts, Ring, Catavencii, Zile si Nopti, All Hollow, GQ, TV City, StarJunior, Vice, RATB, Metrorex, Editura Nemira, La Un Ceai
 
Parteneri media online
Cinemagia, IQads, Cinemax, Film Reporter, koolhunt.ro, ziare.com, Ziarul Metropolis, 121.ro, Business24, Radio Romania Bucuresti, cinefan.ro, blogdecinema.ro, apropo.ro, orasulm.eu, modernism.ro, getlokal.ro, dordeduca.ro, hipmag.ro, urban.ro, liternet.ro, feeder.ro, studentdinprovincie.ro,animationmagazine.eu, postmodern.ro, lapunkt.ro, cooperativaurbana.ro, amdoar18ani.ro, artaactmagazine.ro, urbankid.ro, parinti.com, copilul.ro, mamica.ro, gradinite.com, prokid.ro, Urban Things, Fram – ursul cinefil

0 comentarii: