ARTmania Festival VIII: O editie foarte speciala



ARTmania a mai inscris inca o editie a festivalului in randul celor mai de succes evenimente din estul Europei, adunand un numar de peste 10.000 de participanti din intreaga lume. Chiar daca lista festivalurilor din Romania continua sa creasca de la an la an, cea de-a opta editie a festivalului din inima Transilvaniei este inca o dovada ca valorile si conceptul platformei culturale ARTmania se bucura de aprecierea si fidelitatea unui public plin de viata si cu standarde bine conturate. 
 
Ca in fiecare an, la inceputul lunii august stradutele si piatetele orasului Sibiu s-au umplut de turisti impatimiti ai muzicii rock. Editia din 2013 a reusit sa reuneasca si sa multumeasca deopotriva, iubitorii de arta, admiratorii culturii si civilizatiei romanesti si rockerii veniti din toate colturile lumii pentru a-si intalni trupele preferate intr-una dintre cele mai frumoase cetati medievale din Europa. Pe langa deja ‘traditionalii’ spectator din Germania, Serbia sau Bulgaria, si-au facut simtita prezenta participanti din Spania, Italia, Marea Britanie sau SUA, Mexic si s-a observat o crestere substantiala a spectatorilor din Sibiu.



Inca de la prima editie, ARTmania a urmarit o apropiere de publicul sau si a incercat sa-i depaseasca asteptarile si sa-l surprinda placut. In urma feedback-ului primit, anul acesta dovedeste ca evenimentul a adus multa bucurie in sufletele `artmaniacilor` printr-un line-up caracterizat de o mare varietate muzicala penduland de la metal cu influente orientale, clasice si medievale, symphonic si gothic metal la darkwave, prin concertul acustic al duo-ului german Deine Lakaien gazduit joi in curtea Palatului Brukenthal si artistii straini care au performat vineri si sambata, 9 si 10 august, pe scena din Piata Mare – Amaranthe, Xandria, Haggard, Orphaned Land, Within Temptation si Lacrimosa.

In timp ce Amaranthe, Xandria si Within Temptation au fost asteptati cu mare nerabdare de generatia mai tanara de rockeri veniti la ARTmania in 2013, Haggard si Orphaned Land au atras un public matur, fascinat de complexitatea stilurilor si a influentelor muzicale care definesc cele doua trupe mature. Pe de alta parte performance-ul acustic al duo-ului german Deine Lakaien si revenirea trupei Lacrimosa au readus la festival un mare numar de membrii ai comunitatilor goth din intreaga lume.


Editia de anul acesta a lansat cu succes un nou concept - ARTmania Smart Zone, un spatiu conceptual complementar activitatilor din Piata Mare, menit sa diversifice variantele de petrecere a timpului liber pentru toti participantii la festival si turistii veniti sa viziteze cetatea medievala, dar si sa dinamizeze viata culturala a tinerei generatii, a liceenilor, studentilor si viitorilor studenti reprezentanti ai comunitatii sibiene.

Piata Mica, Galeria Habitus si cluburile partenere din imediata apropiere au delimitat ARTmania Smart Zone si au gazduit evenimente menite sa aduca mai aproape de publicul larg cinci dintre cele mai apreciate trupe romanesti Omul cu Sobolani, COMA, The Mono Jacks, Lights Out! si Aeon Blank si evenimente incarcate de cultura oferind cadrul potrivit in care pictura, fotografia, grafica, arta scrisului sa fuzioneze cu ideea de performance si instalatie, filmul si muzica.
Continuand colaborarea inceputa cu 3 ani in urma, muzeele si lacasele de cultura sibiene au venit in intampinarea participantilor la festival cu o serie de expozitii permanente, dintre care cel mai mare succes a avut-o expozitia `Gothic`, gazduita de Muzeul National Brukenthal, si expozitiile din cadrul Complexul National Muzeal Astra, in special `Ada Kaleh. Insula din suflet` vernisata la Casa Hermes si Festivalului National al Traditiilor Populare, care s-a desfasurat in perioada 9 - 11 august in muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, reunind peste 200 de creatori populari din toate regiunile Romaniei pentru a demonstra frumusetea mestesugurilor traditionale.


In saptamana festivalului, Piata Mica a fost animata de expozitii de fotografie si pictura, workshop-uri, proiectii de filme si documentare, lansari de carte, dezbateri literare si alte evenimente, organizate cu sprijinul Transilvania Film, Parada Film, Forumului Cultural Austriac, Institutului Cultural Polonez, Centrului Ceh, Institutului Cervantes, Casei de Cultura si Consulatului German din Sibiu, librariilor Vellant si Curtea Veche si al altor marci reprezentative pentru promovarea culturii in Romania. 

Osciland intre figurativ si abstract, intre arta contemporana si cultura urbana, evenimentele din ARTmania Smart Zone, debuteaza cu expozitia artistului vizual Roman Tolici, premierele a doua dintre cele mai apreciate lungmetraje romanesti – ”Pozitia Copilului” si ”Killing Time”, o proiectie aperitiv care anunta Festivalul International de Film Horror si Fantastic ”Luna Plina” si atelierul de creatie a patru dintre membrii realizatori ai albumelor de banda desenata „Urban Comics Made in Cluj”.

Lista poate continua cu workshop-ul literar organizat de Bookaholic, construit in jurul ideii de lectura in era digitala, o expozitie foto semnata de Ioana Popescu powered by Modernism.ro, a doua editie a ARTmanierelor Poetice si participarea galeriei Galateca care a adus la Sibiu o serie de gravuri, desene, fotomontaje, acuarele si carti bibliofile ale unor artisti de renume international: Simon Henwood, Mircea Roman, Mircea Nechita si Edward Gorey. 
ARTmania 2013 a oferit o atentie speciala proiectiilor de lungmetraj romanesc (”ROCKER”, ”Principii de Viata” etc),  dar si scurtmetrajelor internationale incluzand in program de la film experimental austriac, la animatie facuta la cea mai buna scoala de film din Cehia, pana la film scurt spaniol si romanesc.

ARTmania Festival Sibiu 2012 este o actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu. Parteneri: Tuborg, Rock FM, Coca-Cola, Marquardt, Banca Comerciala Carpatica, Magnum Gold, Naturlich, Lucas Sandwish.

0 comentarii: