Seri de opera la Institutul Francez - 13 si 20 iulie

Afișul ediției de anul acesta a Festivalului Internațional de Artă Lirică de la Aix-en-Provence cuprinde câteva figuri mitice, precum Clitemnestra și fiica sa Electra, sau, mai aproape de noi, bufonul Rigoletto și fiica lui Gilda… La Palatul Arhiepiscopiei, Robert Carsen și Gianandrea Noseda ne propun o lectură proprie a operei Rigoletto de Verdi, iar pe scena Grand Théâtre de Provence, Patrice Chéreau și Esa-Pekka Salonen revizitează Elektra lui Strauss. Grație susținerii postului de televiziune ARTE, Institutul Francez din București retransmite aceste două spectacole în integralitatea lor, în spațiul sălii de cinema Elvira Popescu, sâmbătă 13, respectiv 20 iulie, de la ora 21.

RIGOLETTO - sâmbătă 13 iulie, ora 21
Melodramă în 3 acte, durată : 150 de minute
Producție nouă a Festival d’Aix-en-Provence
În coproducție cu Opéra national du Rhin, La Monnaie / De Munt de Bruxelles, Teatrul Bolșoi din Moscova și Grand Théâtre de Genève.

Pentru această operă tulburătoare pe care nu a abordat-o niciodată, regizorul Robert Carsen ca colaborat cu dirijorul-șef Gianandrea Noseda, reprezentat al marii tradiții a maeștrilor italieni loiali furorilor verdiene.

Spectacol în italiană, supratitrat în franceză și engleză.
Programul de sală (în limba franceză) : http://www.festival-aix.com/sites/default/files/u11/RIGOLETTO.ok_.pdf 

ELEKTRA – sâmbătă 20 iulie, ora 21  

Tragedie într-un act ; durată 100 minute
Producție nouă a Festival d’Aix-en-Provence
În coproducție cu Teatrul Scala din Milan, Metropolitan Opera din New York, Opera Națională Finlandeză din Helsinki, lGran Teatre del Liceu din Barcelona și Deutsche Staatsoper Berlin, Unter den Linden.


Singurătatea individuală și violența intimă sunt nucleul creației dramaturgice a lui Patrice Chéreau. I-a venit astfel mănușă cursă nebună a Elektrei, acompaniat de dirijorul-șef Esa-Pekka Salonen.

Spectacol în limba germană, supratitrat în franceză.

Program de sală (în limba franceză) : http://www.festival-aix.com/sites/default/files/u11/ELEKTRA.ok_.pdf

*********************

Intrarea la cele două spectacole este liberă, în limita locurilor disponibile.

http://www.festival-aix.com/fr

0 comentarii: