Pavilion: Realismul social critic sau rezistența imaginii - 13 iunie

Joi, 13 iunie 2013, 19.00
PUBLIC TALK  
Răzvan Ion în dialog cu Andrei Pandele

Artele mecanice induc istoric o schimbare de paradigmă artistică și un raport nou al artei cu subiectele sale (Walter Benjamin). Trebuie însă să luăm lucrurile invers. Pentru ca artele mecanice să poată da vizibilitate maselor, sau mai degrabă individului anonim, ele trebuie să fie mai întâi practicate și recunoscute ca fiind altceva decât tehnicile de reproducere sau de difuzare. Numai atunci fotografia poate fi luată în considerare ca artă (Jacques Rancière). Configurația estetico-politică a imaginilor lui Andrei Pandele creează loc unei discuții interesante privitoare la realismul social critic, a rezistenței estetice și unei strategii implicite.
Dialogul se va desfășura în timpul unei proiecții unice a imaginilor create de Andrei Pandele înainte de 1989.

Andrei Pandele este arhitect. Din 1968, a lucrat în institute de proiectare, agenții și firme de arhitectură. In perioada 1998-2001, a fost arhitect-șef adjunct al Capitalei. Fotograf pasionat, Pandele a surprins în mii de imagini regimul comunist și a creat fotografii devenite simbol. În 1975 l-a însoțit pe Henri Cartier-Bresson în călătoria sa la București. A publicat mai multe volume printre care “Martorul surpriză” și “Casa Poporului. Un sfârşit în marmură”. Fotografiile sale au fost expuse în numeroase expoziții, publicate aproape oriunde în lume. Lucrează în continuare ca arhitect la București.
 
Răzvan Ion este teoretician, curator, manager cultural și activist politic. Este co-editor al PAVILION – journal for politics and culture, co-director al BUCHAREST BIENNALE – Bienala internațională de artă contemporană București (împreună cu Eugen Rădescu). A fost profesor asociat al Universității California, Berkeley; Universității din Lisabona; Central University of New York; University of London; ș.a. A ținut conferințe și prelegeri la diverse instituții de artă precum Witte de With, Rotterdam; Kunsthalle Vienna; Art In General, New York; rum46, Aarhus; Calouste Gulbenkian, Lisabona; La Casa Encedida, Madrid; New Langton, San Francisco; CCA, Tbilisi, etc. Este profesor la Universitatea din București unde predă studii curatoriale și un curs de gândire critică. 
Imagine: Andrei Pandele, august 1982.

0 comentarii: