MECEFF 2013 - Selectia Presedintelui



La fel ca și anii trecuți, ediția din 2013 a MECEFF – Mediaş Central European Film Festival propune o serie de evenimente speciale, precum deja amintitul program „Țară invitată: Germania”... Astfel, în cadrul MECEFF 2013, publicul va putea urmări filme alese special de președintele festivalului, domnul Radu Gabrea, și strânse sub titulatura de „Selecția Președintelui”.
Oaspete de onoare al acestei ediții, Regina Ziegler va prezenta la MECEFF câteva dintre filmele realizate în Germania de unul dintre colaboratorii săi permanenți, regizorul Wolf Gremm (Fabian, Kamikaze 1989, Rainer Werner Fassbinder: Letzte Arbeiten), Korczak, filmul lui Andrzej Wajda pe un scenariu de Agnieszka Holland, filmul de televiziune Mutter muss weg (2012) în regia lui Edward Berger și thrillerul erotic Solo für Klarinette regizat de Nico Hofmann în 1998. De asemenea, tot în cadrul MECEFF, va fi difuzat serialul TV Weissensee, laureat în 2011 cu premiul pentru „Cel mai bun serial TV” de către Academia Germană de Televiziune. Serialul urmărește povestea a două familii cum nu se poate mai diferite din Berlinul de Est, una implicată activ în statul est-german, iar cealaltă formată din intelectuali disidenți. Tot o producție Regina Ziegler este, de altfel, și omnibusul Erotic Tales, ale cărui scurtmetraje au drept autori pe câțiva dintre cei mai sonori regizori ai cinema-ului mondial: Bob Rafelson, Melvin van Peebles, Susan Seidelman, Ken Russell, Mika Kaurismäki sau Hal Hartley.
Totodată, în cadrul secțiunii „Selecția Președintelui” publicul cinefil prezent la Mediaș va avea ocazia să vadă o serie de filme clasice în limba idiş, restaurate şi cu subtitrări noi în limba engleză, oferite de Centrul Naţional pentru Film Evreiesc (NCJF) de la Universitatea Brandeis din Waltham, Massachusetts. Fondat în 1976, NCJF este recunoscut ca lider internaţional în domeniul colectării, restaurării şi expunerii artei şi culturii evreieşti. Centrul a fost vârful de lance al repunerii în drepturi a cinematografiei idiş şi a readus în vizorul publicului multe filme aproape uitate. Cea mai importantă misiune a NCJF este păstrarea şi restaurarea filmelor rare sau în pericol de a se pierde. De la fondarea sa și până acum, Centrul a restaurat peste 100 de filme rare care stau mărturie pentru diversitatea şi entuziasmul culturii evreieşti, incluzând 38 de filme idiş. Cele cinci filme prezentate la MECEFF 2013 prin amabilitatea NCJF sunt Bar Mitzvah (Henry Lynn, SUA 1935), povestea lui Israel, un văduv polonez care îşi pregăteşte fiul, Yudele, pentru ceremonia de Bar Mizvah, totul presărat cu numeroase cântece tipice pentru o scenă de vodevil şi pentru teatrul Idiş din partea estică inferioară; Dumnezeu, omul şi diavolul / God, Man and Devil (Joseph Seiden, SUA 1949), povestea unui pariu între Dumnezeu şi Satan ce are consecinţe cumplite asupra oamenilor, inspirată de piesa omonimă a lui Jacob Gordin; Drumul este lung / Long is the Road (Herbert B. Fredersdorf & Marek Goldstein, SUA/Germania ocupată 1948), prima co-producţie ce prezintă Holocaustul dintr-o perspectivă evreiască, realizată de şi cu evrei strămutat la Landsberg, cea mai mare tabără pentru personalele rămase fără casă în Germania ocupată de americani; Fierarul cântăreţ/ The Singing Blacksmith (Edgar G. Ulmer, SUA 1938), ce-l are drept protagonist pe Moishe Oysher, renumitul cântăreţ şi starul de radio Idiş – secvenţele recent descoperite și adăugate, fac din acest film versiunea cea mai completă; și Uvertură gloriei / Overture to Glory (Max Nosseck, SUA 1940), povestea unui cântăreț de sinagogă (interpretat de același Moishe Oysher), care lasă la o parte rugăciunile pentru a cânta la Opera din Varşovia.

Cea de-a treia ediţie MECEFF – Mediaş Central European Film Festival, unicul festival din România consacrat cinematografiilor ţărilor vecine cu România, din perimetrul „Europei Centrale”, va avea loc la Mediaș, județul Sibiu, în perioada 24-28 iunie.

........................................................................................................................................
MECEFF – Mediaş Central European Film Festival este organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Mediaș, CNC, Regiunea Târnavelor și Ministerul Culturii.

Website: www.meceff.ro

0 comentarii: