Ioana Nemes: Sometimes we shouldn't pretend everything is Ok




Ioana Nemeș: Sometimes we shouldn’t pretend everything is OK.
 
Perioada: 21 iunie – 4 august 2013
Vernisaj: vineri, 21 iunie, ora 19.00
 
După doi ani de la dispariția Ioanei, ne-am asumat gestul unei prime tentative de a reflecta asupra parcursului ei artistic. Fără a avea pretenția unei retrospective, selecția lucrărilor se concentrează asupra seriei Monthly Evaluations (2003-2011). Expoziția grupează o constelație discontinuă de “zile”, formând, după cum spunea Ioana, o “meta-narațiune a timpului consumat”, în care percepția liniară a timpului e deturnată înspre un alt tip de citire. Formatul unei “zile” concentrează în diverse formule vizuale un sistem riguros și elaborat prin care Ioana își investiga parcursul existențial, potrivit unor parametri care luau în considerare starea ei fizică, emoțională, intelectuală, financiară și coeficientul de noroc. Rigoarea evaluării, care devenise un exercițiu constant în viața Ioanei, este contrabalansată de faptul că ea ne deschide o cale de acces către propria intimitate. Această experiență reverberează mai departe, într-un mod subtil și indeterminat, cu procesele interioare ale fiecăruia dintre noi.
 
Deși a fost un exercițiu dificil, reluarea contactului cu arhiva de “zile” ne-a reapropiat de Ioana, și, în același timp, ne-a făcut să devenim conștiente de schimbarea inevitabilă de percepție cauzată de faptul că re-lectura lor se produce acum, când ea nu mai e printre noi. Majoritatea lucrărilor din expoziție sunt reconstrucții după “zile” și “luni” concepute de Ioana de-a lungul timpului, astfel încât sunt arătate pentru prima oară în același spațiu diversele moduri de conceptualizare a acestei teme.
  
Ne dorim ca această expoziție să deschidă calea către noi cercetări și perspective asupra unui artist atât de complex ca Ioana. Alte fațete ale practicii ei merită o atenție la fel de susținută. În conjuncție cu expoziția de la Salonul de proiecte vor apărea două publicații-insert în revista IDEA artă + societate, ce prezintă texte nou comisionate scrise de două curatoare cu care Ioana Nemeș a colaborat îndeaproape: Lívia Páldi și Alina Şerban. Aceste publicații, care conțin în plus un interviu cu Ioana Nemeș și un text al ei nepublicat până acum, vor fi disponibile la vernisaj.
 
Mulțumiri speciale: KILOBASE BUCHAREST, Apparatus 22, Ioana Nemeș Circle of Friends, Jiri Svestka Gallery Prague/Berlin, Lívia Páldi, Alina Șerban, Claudia Pascu, Tim Nădășan, Anne Barlow, Courtenay Finn, Bettina Spörr.
 
-----
Ioana Nemeș (1979 – 2011) a fost unul dintre cei mai cunoscuți artiști români din generația ei. A studiat Fotografia cu Iosif Kiraly la Universitatea Națională de Arte din București.  De asemenea, ea a fost recunoscută ca sportivă de performanță în echipa națională de handball până la varsta de 21 de ani când, în urma unui accident grav, a hotărât să studieze artă. Lucrările și căutarile Ioanei Nemeș au fost stimulate de necesitatea ei de a vizualiza și comunica cât de clar posibil mecanismele ascunse în spatele sistemelor vizuale, lingvistice și psihologice care ne definesc.
 
Lucrările ei au fost expuse la Art in General, NY (2011), Secession, Viena (2010), Istanbul Biennial (2009), Smart Project Space, Amsterdam (2009), U-Turn, Copenhaga (2008), Prague Biennial (2007), Bucharest Biennial (2006), Kunsthalle Fridericianum, Kassel (2006), iar recent în expoziții precum Ritual without Myth, Royal College of Art, Londra (2012), Desire is War, Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național BrukenthalSibiu (2011), Communism Never Happened, Charim Gallery, Viena (2011) și în publicații precum 100 New Artists (editura Laurence King) și Romanian Cultural Resolution (editura Hatje Cantz). A obținut rezidențe la Art in General (2011), IASPIS Stockholm (2010), Kulturkontakt Viena (2004) și a primit premiul Future of Europe Art din partea Galerie Für Zeitgenössische Kunst, Leipzig (2007).
 
Ioana Nemeș a lucrat și ca membru al mai multor colective active în artă, modă și design interior: KILOBASE BUCHAREST (2011), Apparatus 22 (2011), Rozalb de Mura (2004 - 2010) și Liste Noire (2004 - 2011).  
 
-----
Pornind de la premisa că în România posibilitățile de producție în arta contemporană sunt aproape inexistente, iar artiștii din generațiile noi întâmpină mari dificultăți în a-și concretiza proiectele, Salonul de proiecte își propune să acționeze ca o platformă pentru încurajarea unor practici artistice care abordează problemele actuale din societatea românească, reflectând asupra contextului contemporan.
 
Salonul de proiecte și-a început activitatea în 2011 și este o inițiativă a Magdei Radu și a Alexandrei Croitoru ce beneficiază sprijinul financiar și logistic oferit de MNAC. Această inițiativă își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se vor focaliza asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context generational mai larg.
 
-----
Salonul de proiecte
Miercuri – Duminică / 10.00 – 18.00
Clădirea MNAC Anexa, Calea Moșilor 62-68, etaj 2, București
 
salonuldeproiecte@gmail.com
www.salonuldeproiecte.ro
www.facebook.com/salonuldeproiecte

0 comentarii: