Câștigătorul Trofeului Transilvania, la TIFF București



Filmul indian Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus, în regia lui Anand Gandhi, câștigătorul Trofeului Transilvania și al Premiului pentru imagine la TIFF 2013, poate fi văzut la București joi, 13 iunie, de la ora 20.00, la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City. Un film ambițios și complex, Ship of Theseus este o meditație despre identitate, dreptate, frumusețe, moarte, prin intermediul a trei povești aparent disparate și a trei personaje: un fotograf experimental, un călugăr și un agent la bursă.


Tot joi, de la 17.45, spectatorii au ocazia să vadă și filmul distins cu Premiul Special al Juriului, Ploaie de vacanță/ Tanta agua (r. Ana Guevara Pose, Leticia Jorge Romero), un film intimist și atașant care surprinde esența ideii de familie.


Până pe 17 iunie, la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City vor rula alte câteva titluri care au umplut sălile de cinema la Cluj. Vineri, 14 iunie, de la 19.50, spectatorii vor avea ocazia să vadă Prince Avalanche (r. David Gordon Green), cu Paul Rudd și Emile Hirsch, premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de la Berlin, iar de la 22.00, În căutarea lui Sugar Man/ Searching for Sugar Man, de Malik Bendjelloul, documentarul premiat anul acesta cu Oscar.

Sâmbătă, 15 iunie, de la 19.25, la TIFF București va fi proiectat spectaculosul Kon-Tiki (r. Joachim Rønning, Espen Sandberg), care a închis oficial a 12-a ediție a festivalului de la Cluj. Povestea legendară a exploratorului Thor Heyerdahl și a călătoriei sale epice din 1947 a fost nominalizată anul acesta la Oscar și la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin.

Must-see-uri în programul TIFF București sunt și filmele proiectate duminică, 16 iunie, la Grand Cinema Digiplex: Sânge întunecat/ Dark Blood (r. George Sluizer), terminat după 20 de ani, din cauza morții neașteptate a actorului River Phoenix, filmul mut Albă ca Zăpada/ Blancanieves (r. Pablo Berger), propus de Spania la Oscar, anul acesta, și documentarul Sound City, regizat de Dave Grohl, fostul baterist al trupei Nirvana și solistul Foo Fighters.

Pe 17 iunie, de la ora 20:00, publicul va avea parte de o proiecție specială a documentarului Samsara (r. Ron Fricke), în prezența Stefaniei Magidson, soția producătorului filmului și Președintele Fundației Blue Heron, și a lui Tudor Giurgiu, directorul festivalului. Filmat de-a lungul a cinci ani şi în 25 de ţări, Samsara ne poartă spre pământuri sacre, zone calamitate, situri industriale şi minuni ale naturii, prin intermediul unor imagini de neuitat.
Lista completă de filme și programul proiecțiilor pot fi găsite pe tiff.ro și grandcinemadigiplex.ro.
Câteva dintre filmele prezentate la Cluj vor fi proiectate și la Cinema Elvira Popescu, până pe 20 iunie. Joi, 13 iunie, de la 19.00, va rula Umple vidul/ Fill the Void (r. Rama Burshtein), propunerea Israelului la Oscar și filmul care i-a adus actriței Hadas Yaron premiul pentru interpretare la Festivalul de la Veneția. Plasat în comunitatea ultra-ortodoxă din Tel Aviv, Fill the Void este drama unei tinere forțate să se căsătorească cu soțul surorii ei, atunci când aceasta moare pe neașteptate. Va urma, de la 21.00, Ultimii pirați din Marea Neagră / The last Black Sea pirates (r. Svetoslav Stoyanov), povestea dispariției unei lumi romantice, cea a piraților de Marea Neagră.

De neratat la Elvira Popescu, duminică, 16 iunie, sunt Actul de a ucide/ The Act of Killing (r. Joshua Oppenheimer), un documentar năucitor despre „ucigașii de comuniști” din Indonezia, care își reconstituie crimele în fața camerei de filmat, de la 18.00, și Paradise: Love, parte a celebrei trilogii a lui Ulrich Seidl, de la 21.00.

Un eveniment rar va fi și proiecția specială a legendarului film Tărâmul Făgăduinței/ Heaven’s Gate, în versiunea regizorului Michael Cimino, marți, 18 iunie, de la 19.00. Après mai (r. Olivier Assayas), Scoici îndrăgostite/ L’Amour des moules (r. Willemiek Kluijfhout) și I Love You All (r. Eyal Sivan) sunt alte câteva dintre titlurile de neratat din programul cinematografului Elvira Popescu.

Programul complet poate fi consultat aici: http://tiff.ro/tiff-tiff-bucuresti/stiri/filme-prezentate-la-tiff-vin-la-elvira-popescu.

0 comentarii: