“O umbră de nor” va avea premiera mondială la Cannes pe 23 Mai



Cel mai recent scurtmetraj realizat de regizorul Radu Jude, “O umbră de nor”, a fost selecționat în secțiunea “Quinzanne des Réalisateurs” din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Evenimentul de pe Croazetă va avea loc în perioada 16 – 26 Mai 2013.

Filmul va avea premiera mondială pe 23 Mai la Théâtre Croisette, la ora 14 (ora locală) în prezența regizorului Radu Jude, a producătorului Ada Solomon dar și actorilor din distribuție. Cea de-a doua proiecție a scurtmetrajului este programată pe 25 Mai, de la ora 16 (ora locală) la Studio 13.

Scurtmetrajul “O umbră de nor” spune povestea unui preot, interpretat de regizorul de teatru Alexandru Dabija, care într-o zi toridă de vară este chemat la căpătâiul unei muribunde pentru a-i spune o rugăciune. Regizorul Radu Jude spune: „Sunt numeroase sensuri posibile care pot fi găsite în acest film. Poate că cel mai important este exprimat într-un fragment din rugăciunea rostită de personajul principal: ticăloasa mea viață ca un somn a trecut, ca o umbră de nor...

Din distribuția scurtmetrajului, fac parte pe lângă, Alexandru Dabija - Șerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Silviu Mircescu. Scenariul este semnat de Florin Lăzărescu și Radu Jude, imaginea a fost realizată de Marius Panduru, scenografia și costumele poartă semnătura Augustinei Stanciu. Producătorul filmului este Ada Solomon.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor câștigătoare a numeroase premii “Lampa cu căciulă” și “Alexandra”. Lungmetrajul de debut, “Cea mai fericită fată din lume” a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, “Toată lumea din familia noastră”,  a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, și a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie 2012. “Toată lumea din familia noastră” a obținut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or și Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului Internațional de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF și Premiul pentru regie alaturi de Premiul Publicului la B-EST IFF.

“Quinzaine des Réalisateurs este o secţiune specială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii de expresie din cinematografia mondială. 

De-a lungul timpului, în cadrul secțiunii “Quinzanne des Réalisateurs” au fost prezenți regizori precum Werner Herzog, Martin Scorsese, Michael Haneke, Jim Jarmush, Luc și Jean-Pierre Dardenne.

Scurtmetrajul “O umbră de nor” este o producție Hi Film realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și SEE Cinema Network.


0 comentarii: