MECEFF 2013 - Germania tara invitata (p.2)



După ce, în anii anul trecuți, MECEFF – Mediaş Central European Film Festival a avut drept țari invitate Israelul și, respectiv, SUA (cu accent pus pe contribuția românească la gloria Hollywood-ului), cea de-a treia ediție, care va avea loc în perioada 25-29 iunie, are drept invitată specială o țară a cărei istorie cinematografică a fost legată, încă de la început, de evoluția celei de-a 7-a arte pe plan mondial – Germania.

Astfel, după ce în materialul de săptămâna trecută am amintit de filmele lui Rainer Werner Fassbinder, Wim Wenders, Edgar Reitz și Werner Herzog precum și de selecția de scurtmetraje de la Oberhausen, azi este rândul filmelor produse de-a lungul unei impresionante cariere de către invitata specială a MECEFF 2013, Regina Ziegler, laureată în 2004 cu premiul omagial „Berlinale Camera”, acordat anual în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin și, în 2012, cu prestigiosul „Prix Europa Lifetime Achievement Award” pentru contribuția deosebită în producția de televiziune, radio și online. De asemenea, tot în cadrul MECEF 2013, publicul cinefil va avea ocazia să (re)vadă filmele realizate în Germania de către președintele festivalului, regizorul Radu Gabrea, precum și o serie de lungmetraje recente, lansate și premiate în festivalurile internaționale de profil.

Regina Ziegler va prezenta la MECEFF câteva dintre filmele realizate în Germania de unul dintre colaboratorii săi permanenți, regizorul Wolf Gremm (Fabian, Kamikaze 1989, Rainer Werner Fassbinder: Letzte Arbeiten), Korczak, filmul lui Andrzej Wajda pe un scenariu de Agnieszka Holland, filmul de televiziune Mutter muss weg (2012) în regia lui Edward Berger și thrillerul erotic Solo für Klarinette regizat de Nico Hofmann în 1998. De asemenea, tot în cadrul MECEFF, vor fi difuzate serialul TV Weissensee, laureat în 2011 cu premiul pentru Cel mai bun serial TV de către Academia Germană de Televiziune și omnibusul Erotic Tales, ale cărui scurtmetraje au drept autori pe câțiva dintre cei mai sonori regizori ai cinema-ului mondial: Bob Rafelson, Melvin van Peebles, Susan Seidelman, Ken Russell, Mika Kaurismäki sau Hal Hartley.

Președintele MECEFF, Radu Gabrea, va fi prezent în acest an în dublă calitate. Astfel, amfitrionul festivalului va oferi publicului prezent la Mediaș o selecție de cinci filme personale, realizate de-a lungul șederii sale în Germania de Vest. Fürchte dich nicht, Jakob! / Nu te teme, Iacob! (1982), ecranizare a nuvelei O făclie de Paște scrisă de Ion Luca Caragiale, cronichează transformarea uimitoare a unui om alienat într-un om ferm şi hotărât, o schimbare cu atât mai extraordinară în contextul unui anti-semitism obiectiv şi internalizat palpabil. Ein mann wie Eva / Un bărbat ca Eva (1984) reprezintă un omagiu absolut adus de regizorul român cineastului său preferat, Rainer Werner Fassbinder, la numai doi ani după moartea acestuia și, totodată, o cronică a noțiunii de cinema (acțiunea are loc pe fundalul filmărilor la Dama cu camelii). Ein Unding der Liebe / Straniul obiect al iubirii, film în două părți („Orașul cel mic” și „Orașul cel mare”) făcut în 1988 pentru televiziune, este povestea singurătății și aventurilor mai mult sau mai puțin triste ale lui Georg Bleistein, un tânăr obez lipsit de dragoste şi afecţiune. Tot film de televiziune e și Ins Blaue / Călătorie surpriză din 1991, realizat în coproducție cu Franța, un film despre o tânără pereche de profesori germani care, confruntați cu probleme financiare, trebuie să-și anuleze concediul programat în Sudul Franţei… În fine, ultimul film din acest calup este Rosenemil (1993), ecranizare a romanului omonim scris de Georg Hermann, avându-l drept protagonist pe regretatul Werner Stocker (aflat la ultimul său rol de cinema) și a cărei acțiune se desfăşoară în Berlinul sfârşitului de secol XIX.

Programul german se încheie cu o selecție de filme recente, dintre care amintim Tabu – Es ist die Seele ein Fremdes auf Erden, în regia lui Christoph Stark, povestea destinului tragic de care a avut parte marele poet austriac Georg Trakl, mort la numai 27 de ani din pricina unei supradoze de droguri, Klimt, în regia lui Raul Ruiz, cu un John Malkovich în formă de zile mari, Halt auf freier Strecke / Oprit din drum, în regia lui Andreas Dresen, laureat al premiului secțiunii Un certain regard – Cannes 2011, Hannah Arendt, în regia Margarethei von Trotta, cu Barbara Sukowa in rolul titular, povestea uneia dintre figurile marcante ale gândirii socio-politice contemporane, și care a fost corespondentul special al revistei americane The New Yorker la procesul lui Adolf Eichmann, comedia de moravuri Drei / Trei, în regia „internaționalului” Tom Tykwer și Barbara, filmul care i-a adus regizorului Christian Petzold un Urs de Argint la Berlin și o nominalizare la categoria „Cel mai bun film” în cadrul Premiilor Academiei Europene de Film.

........................................................................................................................................
MECEFF – Mediaş Central European Film Festival este organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Mediaș, CNC, Regiunea Târnavelor și Ministerul Culturii.

Website: www.meceff.ro
Facebook: http://www.facebook.com/#!/MeCEFF

0 comentarii: