"Despre oameni si melci" in competitia MECEFF 2013



Cea de-a treia ediţie MECEFF – Mediaş Central European Film Festival, unicul festival din România consacrat cinematografiilor ţărilor vecine cu România, din perimetrul „Europei Centrale”, va avea loc la Mediaș, județul Sibiu, în perioada 25-29 iunie.

După două prime ediții ce s-au bucurat de mult succes – peste 15000 de spectatori și 200 de invitați (regizori, actori, scenariști, critici de film, distribuitori, alți specialiști din cinematografie, jurnaliști), cea de-a treia ediție își propune să continue în același spirit: peste 40 de filme de lungmetraj, scurtmetraj şi documentar, din cele șapte țări central-europene (Cehia, Slovacia, Slovenia, Austria, Ungaria, România, Polonia) și nu numai.

La fel ca în anii trecuți, și competiția celei de-a treia ediții a MECEFF va fi formată tot din șapte filme, toate câştigătoare ale Premiilor naționale anuale acordate de fiecare dintre țările participante Cehia, Austria, Ungaria, România, Polonia, Slovenia și Slovacia.

Astfel, România intră în concurs cu unul dintre cele mai titrate filme românești ale anului 2012, Despre oameni și melci, regizat de Tudor Giugiu pe baza unui scenariu semnat de Ionuț Teianu. Clasat pe locul 1 în topul filmelor românești în 2012, după numărul de spectatori, fiind unul din cele mai mari succese de public din ultimul deceniu de cinema și beneficiind de o distribuție impresionantă (Andi Vasluianu, Monica Bârlădeanu, Dorel Vişan, etc.), Despre oameni şi melci a fost distins anul trecut cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia şi premiul secțiunii competiționale Meeting Point la categoria lungmetraj  din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Valladolid, Spania.

Reprezentanta Poloniei este În beznă / In Darkness, în regia Agnieszkăi Holland, povestea adevărată a lui Leopold Socha, un muncitor la canalizare și hoț mărunt din Lvov în timpul Ocupației care, dând peste un grup de evrei ascunși în canale, decide să-i ajute, inițial în schimbul banilor și, mai apoi, din motive cu totul surprinzătoare... Prezentat în cadrul celor mai importante festivaluri de gen, În beznă a fost propunerea Poloniei pentru Oscarul de film străin 2012.

Din Slovenia vine Shanghai Gypsy, o poveste de dragoste scrisă și regizată de Marko Naberšnik pe baza unui roman de Feri Lainšček, despre patru generații ale unei familii de țigani care decid să-și întemeieze propriul sat, cu mult umor botezat Shanghai... La polul opus, filmul maghiar Examenul / The Exam, regizat de Péter Bergendy, tratează o problemă pe cât de tragică, pe atât de reală: regimul de teroare impus de Premierul János Kádár, „unsul” sovieticilor la cârma unei Ungarii îngenuncheate după eșecul Revoluției din 1956. Unul dintre cele mai titrate filme maghiare ale ultimilor ani, The Exam a fost prezentat în cadrul unor festivaluri de renume precum cele de la Liege, Porto, Arras, Chicago, Haifa, Karlovy Vary, Montreal, Palic sau Valladolid.

În fine, tot în competiția MECEFF 2013, publicul prezent la Mediaș va putea urmări Atmen / Breathing, al regizorului și scenaristului austriac Karl Markovics, povestea emoționantă a adolescentului Roman Kogler încarcerat într-o instituţie pentru detenţia tinerilor, Patru sori / Four suns (regia și scenariul Bohdan Sláma), intrat în competiție din partea Republicii Cehe, povestea unei prietenii atipice, între doi bărbați diametral opuși, sau Made in Ash  scris și regizat de Iveta Grofova, un film slovac ce spune povestea unei cusătorese dintr-un orășel aflat la graniţa Cehiei cu Germania.
........................................................................................................................................
MECEFF – Mediaş Central European Film Festival este organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Mediaș, CNC, Regiunea Târnavelor și Ministerul Culturii.

Website: www.meceff.ro
Facebook: http://www.facebook.com/#!/MeCEFF

0 comentarii: