TIFF 2013: Weekend la castel cu "Alba ca zapada"



Festivalul Internațional de Film Transilvania (31 mai - 9 iunie, Cluj-Napoca) le pregătește clujenilor și invitaților săi câteva surprize, pe 1 și 2 iunie, într-unul dintre cele mai frumoase locuri din apropierea Clujului, Castelul Banffy de la Bonțida. Tradiționalelor proiecții în aer liber, cu acompaniament live, li se adaugă anul acesta, în timpul zilei, alte câteva surprize: concerte, activități pentru copii, spectacole culinare.
 
Sâmbătă, 1 iunie, o sesiune de gustări și băuturi spaniole tradiționale – tapas, paella, tortilla, sangria și multe altele - și un concert de chitară spaniolă vor pregăti atmosfera pentru proiecția-eveniment de la 21.30, cu filmul mut Blancanieves. Iar duminică, 2 iunie, publicul va savura bucate ardeleneşti autentice, gătite după reţete vechi culese de echipa de bucătari „Niște țărani”.
 
Continuând trendul început de The Artist, filmul mut laureat cu Oscar în 2012, Blancanieves/ Albă ca Zăpada (2012), în regia lui Pablo Berger, este o reinterpretare stilizată a basmului fraților Grimm, cu mijloacele cinema-ului de la începutul secolului XX. Acțiunea se mută din nordul rece al Europei pe coastele Andalusiei, în anii 20. Albă ca Zăpada, numită Carmen (Macarena Garcia), este fiica orfană de mamă a unui toreador (Daniel Giménez Cacho) și călătorește cu un grup de matadori pitici. În ciuda mașinațiunilor puse la cale de mama sa vitregă, sursa pasiunilor și tensiunilor distrugătoare din poveste - interpretată memorabil de Maribel Verdú (Labirintul lui Pan și Y tu mamá también) –, Carmen calcă pe urmele tatălui ei și intră în arenă.
 
„Inventiva reinterpretare andaluză a Albei ca Zăpada, semnată de Pablo Berger, este o scrisoare de dragoste pentru filmul mut european al anilor 20, ce combină liber umorul cu melodrama”, scrie publicația americană The Hollywood Reporter. Blancanieves a fost propunerea oficială a Spaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și a câștigat recent zece premii Goya – trofeele industriei spaniole de cinema - inclusiv pentru Cel mai bun film și Cel mai bun debut. Al doilea lungmetraj al lui Pablo Berger a obținut, totodată, Premiul Juriului și Premiul pentru Cea mai bună actriță (Macarena García), la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián.
 
Duminică, 2 iunie, de la 21.30, spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă Manasse (1925), în regia lui Jean Mihail, unul dintre filmele românești mute remarcabile ale anilor 20, într-o proiecție acompaniată live de Minima, trupa britanică renumită pentru coloanele sonore originale compuse pentru filme clasice și de avangardă. Elogiați pentru compozițiile lor, dar și pentru capacitatea de a improviza, muzicienii din cvartetul Minima au cântat în zeci de cinematografe, centre de artă, muzee și festivaluri, iar repertoriul lor include filme precum Nosferatu (1922), Cabinetul Dr. Caligari (1919) sau Chiriașul (1927) lui Alfred Hitchcock. „Atmosfera a fost absolut magică, iar sutele de spectatori păreau cu totul vrăjiți”, scrie „The Daily Telegraph” despre unul dintre spectacolele trupei.
Minima a acompaniat pentru prima dată Manasse la East End Film Festival din Londra, în 2011, ca parte a temei festivalului, imigrația. Coloana sonoră este o combinație de muzică tradițională evreiască, ritmuri moderne și texturi ambientale.
 
Manasse este o adaptare a unei piese de teatru scrisă de Ronetti Roman și devenită celebră după scandalul declanșat de interzicerea spectacolului de la Teatrul Național, în 1906, din rațiuni antisemite. Filmul, turnat parțial în orașul Fălticeni, are ca temă intoleranţa religioasă pe fundalul unei poveşti de dragoste între un român şi o evreică, nepoata lui Manasse Cohen. În distribuție, Romald Bulfinsky (Manasse), George Aurelian (Matei Frunză), Dorina Demetrescu (Lelia), Maria Ciucurescu (Ester), Iosef Kamen (Zelig Șor), Ion Constantiniu (Emil Horn), Alexandru Finți (Lazăr).
 
Evenimentele de la Castelul Banffy vor fi organizate în parteneriat cu Fundația Transilvania Trust și Primăria Bonțida.
 
Biletele pentru evenimentele din programul Weekend la Castel se vor pune în vânzare online, pe www.biletmaster.ro, începând din 15 aprilie 2013.
 
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

0 comentarii: