Festivalul Filmului European 9 - 11 mai

Festivalul Filmului European se desfăşoară anul acesta timp de trei zile la București, între 9 și 11 mai, la Cinema Studio şi Cinemateca Eforie. Ajuns la cea de-a XVII-a ediție, evenimentul include filme din zece țări, precum și o selecție de proiecte cinematografice realizate de studenții Universității Naționale de Arte din București.
În deschiderea Festivalului, joi, 9 mai, de la ora 19.00, la Cinema Studio va fi proiectată comedia irlandeză Politistul (The Guard, 2011), regizată de John Michael McDonagh. Pelicula,  prezentată cu sprijinul Ambasadei Irlandei la Bucureşti, a fost recompensată cu PremiulCel mai bun film de debutla Festivalul de Film de la Berlin, în 2011, şi nominalizată la Globurile de Aur,  la categoria Cel mai bun actor (Brendan Gleesnon), în 2012.  La eveniment vor lua cuvântul E.S. domnul Oliver Grogan, Ambasadorul Irlandei la Bucureşti, domnul Laurențiu Damian, președintele Uniunii Cineaștilor din România, doamna Anca Mitran, directorul general al Arhivei Nationale de Filme și domnul Vladimir Simon, vicepreşedinte ICR.
Programul Festivalului include proiecția filmului În ceață (In the Fog, V tuname, coproducție Germania, Rusia, Letonia, Olanda, Bielorusia, 2012), regizat de Sergei Loznitsa, film distins cu numeroase premii. Cunoscutul regizor de origine bielorusă, stabilit în Germania, va fi prezent la proiecția programată la Cinema Studio, sâmbătă, 11 mai, de la ora 19.30. Sergei Loznitsa s-a inspirat din cartea lui Vasile Bikov, scriitor care a trăit experiența războiului la 18 ani. Imaginea filmului este semnată de operatorul Oleg Mutu, iar în distribuţie îl regăsim pe Vlad Ivanov. Pelicula a avut premiera mondială în 2012, la Festivalul de la Cannes, unde a fost distinsă cu premiul FIPRESCI. Filmul a mai câştigat trofeul „Golden Apricot” la Festival Internaţional de Film de la Erevan, Marele Premiu la Festivalul Internațional de la Minsk, la Festivalul Internaţional de la Odessa şi la Festivalul Andrei Tarkovsky „Zerkalo”.
De asemenea, din program mai face parte documentarul românesc 8 martie al regizorului Alexandru Belc, care va lua parte la o sesiune de Q&A după proiecție.

0 comentarii: