Competitia completa si juriul Cinepolitica



Competiția Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica (2 - 7 aprilie, Cinema Studio și Elvira Popescu) e întregită, anul acesta, de alte patru titluri proiectate în premieră în România, filme cu tematică politică premiate în festivaluri sau luate în considerare la Oscar.


Unul dintre highlight-urile ediției este „The Gatekeepers”/ „Cerberii”, în regia lui Dror Moreh, nominalizat anul acesta la Oscar, la Cel mai bun documentar. Pentru prima dată, printr-o serie de mărturisiri fără precedent și imagini de arhivă inedite, sunt dezvăluite secretele ascunse ale Shin Bet, agenția de securitate internă a Israelului. „Îți vine cu greu să crezi ce vezi și auzi: șase foști șefi ai Shin Bet, agenția secretă internă a Israelului, dând din casă detalii despre operațiuni secrete, instruirea informatorilor, tehnici de interogare, țintele asasinatelor, succese și eșecuri și pericolele pe care le-a generat extrema dreaptă israeliană”, scrie „The Hollywood Reporter”.


Un alt film de neratat din programul Cinepolitica este „Lore”, de Cate Shortland, propunerea Australiei la Oscar și câștigătorul Premiului Publicului la Festivalul de la Locarno. Conduși de Lore (Saskia Rosendahl), o adolescentă de 14 ani, cinci copii călătoresc printr-o țară devastată, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Sunt fiii și fiicele unor ofițeri naziști, rămași fără sprijin după moartea lor și nevoiți să-și pună încrederea tocmai în cei pe care știau că ar trebui să-i urască. Încet-încet, ei încep să pună sub semnul întrebării tot ceea ce îi învățaseră părinții, într-o dramă superbă, excelent primită de criticii și spectatorii din toată lumea.


Despre război și responsabilitate vorbește și thriller-ul „Redemption Street” / „Ustanička ulica”/ „Calea izbăvirii”, în regia lui Miroslav Terzić. Un procuror sârb pornește o investigație despre o formațiune paramilitară care acționa în Croația, Bosnia și Kosovo și care a dispărut fără urmă. Demersul lui se transformă pe parcurs într-o confruntare personală, descoperirea pe care o face la un moment dat îi va schimba viața. În distribuție figurează doi mari actori: Rade Serbedzij, cunoscut și din multe producții hollywoodiene, și Uliks Fehmiu, premiat la Festivalul de la Sarajevo pentru rolul din film.


În cel de-al optulea film din competiția Cinepolitica, „Rock the Casbah”, de Yariv Horowitz, acțiunea se mută în Teritoriile Ocupate, în 1989, când niște tineri soldați încearcă să-și găsească puncte de sprijin în haosul care-i înconjoară. Când unul dintre soldați este ucis, soarta a patru camarazi israelieni și a unei familii palestiniene este pecetluită. O dramă intensă, recompensată cu Premiul International Confederation of Art Cinemas la Festivalul de la Berlin.



Juriul Cinepolitica este format din Artan Minarolli, directorul Centrului Național al Cinematografiei din Albania, Dieter Wieczorek, critic de film și director artistic al Signes de Nuit: Festival of Audiovisual and Cinematographic Creation and Documentary Art, Massimiliano Nardulli, selecționer, director artistic al Brest European Short Film Festival, Vintilă Mihăilescu, antropolog și profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Bogdan Teodorescu, profesor de marketing politic și electoral la SNSPA, membru al Asociației Internaționale a Consultanților Politici, și academicianul Răzvan Theodorescu.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).



Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro



Parteneri media: Realitatea TV, Radio Guerilla, Șapte Seri, Realitatea.net, Ziare.com, Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, Port.ro, Hotnews.ro, Studentie.ro, Ziarul Ring, Observator Cultural, Liternet.ro, Urban.ro, Filmreporter.ro, KoolHunt.ro, Orasulm.eu, Cinefan.ro, Chestii urbane, Cooperativa Urbana, BlogdeCinema.ro, Cărturești, Spectacular Media.

0 comentarii: