Recomandare: Plans for Tomorrow

Planes para Manana (aka Plans for Tomorrow) reprezinta debutul regizoral al regizoarei spaniole Juana Macias. Realizat in 2010, filmul este o drama ce prezinta intrepatrunderea destinelor a patru oameni pe parcursul unei singure zile.
Iberica Macias se afirma inca de la debut ca un demn urmas al "maestrului dramei", Alejandro Inarritu. Diferenta intre cei doi apare inca din punctul de plecare al filmului, drama nu poate fi anticipata, dar si prin faptul ca productia lui Macias da privitorului mai multe momente de respiro decat in cazul lui Inarritu.
Ines (Goya Toledo) descopera ca este gravida, desi este de mult trecuta de vremea primei tinereti, iar intreg universul pare a complota impotriva sarcinii sale. In aceeasi zi ea are un accident de masina ce ii schimba nu doar soarta dar si perceptia asupra propriei existente.
In plan apropiat, Antonia (Carme Elias) decide sa isi abandoneze familia pentru a-si continua viata la Londra alaturi de fostul sau amant.
Marian (Ana Labordeta) se apropie de divort, desi nu va ajunge niciodata sa faca acest pas datorita unei intamplari ce ii va curma viata.
Macias conduce privitorul prin dramele celor 3 femei cu lentoare dar si manuind, minunat, bagheta regizorala astfel incat privitorul nu poate decat sa ramana captiv de fiecare moment ce ii este revelat.
Cand drama devine mai mult decat clara, mai mult decat puternica, Macias, scoate asul din maneca. Povestea lui Monica (Aura Garrido), desi scurta, incearca sa ofere spectatorului speranta ca planurile se pot face si pentru ziua de maine.
Castigator al Premiului criticilor Spanioli pentru debut (2011), a trei premii (regie, scenariu, actrita in rol secundar) la Festivalul de film de la Magala (2010) si premiul pentru debut la festivalul de film de la Turia (2011), Planes para Manana este o pelicula ce se inscrie perfect in tema vietii urbane atat de puternic adoptate in ultima vreme de cinematografia europeana fiind, in acelasi timp, o bucurie vizuala pentru publicul dornic de un film puternic si emotionant.
Macias ia drama cotidiana a incertitudinilor si jongleaza cu ea in fata spectatorului pentru ca la final sa ii ofere, ceea ce isi dorea de altfel, ideea ca poate exista o sansa pentru maine.

0 comentarii: