Pozitia copilului filmul selectionat la Berlinale



Cu mai puțin de o lună înaintea premierei mondiale în competiția unuia dintre cele mai importante festivaluri din lumea filmului, cel de la Berlin, spectatorii au ocazia să vadă primele secvențe din cea mai așteptată producție românească a începutului de an: „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer.

Un teaser lansat de producătorul și distribuitorul Parada Film îi va introduce în atmosfera filmului care abordează o lume mai puțin explorată în cinematografia autohtonă, cea a intimității noilor îmbogățiți ai României. Protagoniști sunt doi dintre cei mai apreciați actori ai momentului: Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache, în ipostaza de mamă și fiu într-o producție care vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor, despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora.

Filmul este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Poziția copilului” este primul film românesc din 2013 inclus într-unul dintre marile festivaluri ale anului. Aflat la a 63-a ediție, Festivalul Internațional de Film de la Berlin va avea loc între 7 și 17 februarie 2013. Pelicula va intra pe marile ecrane din întreaga țară în luna martie, la scurtă vreme după premiera de la Berlinale.  

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele „Maria” (2003) și „Medalia de onoare” (2010) concurează pentru trofeul Ursul de Aur alături de peliculele unor cineaști recunoscuți precum Steven Soderbergh, Gus Van Sant sau Ulrich Seidl. „Poziția copilului” este singurul titlu confirmat până acum din partea României în prestigioasa competiție.

În distribuția filmului, alături de Luminița Gheorghiu (multi-premiată pentru rolul din „Moartea domnului Lăzărescu”) şi Bogdan Dumitrache (câştigător al Premiului pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Locarno pentru rolul din „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, de Adrian Sitaru) figurează nume cunoscute ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov. 

Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, directorul de imagine este Andrei Butică, montajul și sound design-ul îi aparțin Danei Bunescu, decorurile sunt realizate de Mălina Ionescu, costumele de Irina Marinescu, iar machiajul de Dana Roseanu și Domnica Sava. Producătorii filmului sunt Călin Peter Netzer și Ada Solomon.

 „Poziţia copilului” este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, ThomasVille, cu participarea HBO România. 

Noutăți, fotografii și imagini video puteți găsi și pe pagina de Facebook a filmului: https://www.facebook.com/PozitiaCopilului

0 comentarii: