Festivalul filmului Iranian la Cinemateca Eforie


În perioada 14 – 18 decmbrie, Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română prezintă la Sala Eforie (Jean Georgescu), împreună cu Ambasada Republicii Islamice Iran în România, Festivalul Filmului Iranian având tema „Femeia în cinematografia iraniană”. Programul include cinci lungmetraje de ficţiune recente, care sunt semnate de femei-regizor şi/sau abordează condiţia femeii în societatea iraniană contemporană. Toate filmele sunt subtitrare în limba engleză. Pentru ca un public cât mai numeros să se poată bucura de aceste filme producţii cinematografice, tariful unic al biletelor este de doar 5 lei (cu excepţia galei de deschidere, când intrarea este liberă).

Programul Festivalului Filmului Iranian de la Cinemateca Eforie:

Vineri, 14 decembrie, ora 18:00
Gală de deschidere, intrare liberă
INVITAŢIE / DAVAT / INVITATION (Iran, 2008) de Ebrahim Hatami Kiya

Sâmbătă, 15 decembrie, ora 19:00
VEŞNIC COPII / BACHCHEHA-YE ABADI / ETERNAL CHILDREN (Iran, 2007) de Pouran Derakhshandeh

Duminică, 16 decembrie, ora 19:00
DOMNUL YOUSEF / AQA YOUSEF / MR. YOUSEF (Iran, 2011) de Ali Rafii

Luni, 17 decembrie, ora 19:00
ATÂT DE SIMPLU / BE HAMIN SADEGI / AS SIMPLE AS THAT (Iran, 2008) de Reza Mirkarimi

Marţi, 18 decembrie, ora 19:00
VISE CU CONTINUARE / KHABHA-YE DONBALEDAR / CONTINUOUS DREAMS (Iran, 2009) de Pouran Derakhshandeh

Prezentare filme şi realizatori:

INVITAŢIE / DAVAT / INVITATION
Iran, 2008 / Comedie dramatică
R: Ebrahim Hatami Kiya
Cu: Mohammad Reza Forutan, Mahnaz Afshar, Anahita Nemati, Sorayya Qasemi, Hamid Reza Pegah, Katayun Riyahi, Majid Moshiri, Gohar Kheyr Andish, Reza Babak
Cupluri diferite se confruntă cu crize asemănătoare, dar fiecare dintre ele, în funcţie de hotărârea pe care o ia, reacţionează într-un alt mod în faţa acestor probleme.
Ebrahim Hatami Kiya s-a născut în anul 1961 la Teheran şi a absolvit scenaristica la Facultatea de Cinematografie şi Teatru a Universităţii de Arte. Hatami Kiya şi-a început activitatea regizorală în 1981, mai întâi pentru televiziune. Printre celelalte filme ale sale se numără IDENTITATE (HOVEYAT / IDENTITY, 1985), IMIGRANTUL (MOHAJER / THE IMMIMGRANT, 1989), CENUŞĂ VERDE (KHAKESTAR-E SABZ / GREEN ASHES, 1993), TURNUL MINOO (BORJ-E MINOO / THE MINOO TOWER, 1995), PANGLICA ROŞIE (RUBAN-E QERMEZ / THE RED RIBBON, 1998), VALUL MORT (MOUJ-E MORDEH / DEAD WAVE, 2000), ALTITUDINE JOASĂ (ERTEFA’E PAST / LOW ALTITUDE, 2001), ÎN CULOAREA PURPURIE (BE RANG-E ARGHAVAN / IN THE COLOUR PURPLE, 2004), ÎN NUMELE TATĂLUI (BE NAM-E PEDAR / IN THE NAME OF THE FATHER, 2005), ÎNAINTEA INVITAŢIEI (QABL AZ DA’VAT / BEFORE THE INVITATION, 2008), RAPORTUL UNEI CELEBRĂRI (GOZARESHE YEK JASHN / REPORT OF A CELEBRATION, 2010) şi CHAMRAN (2012).

VEŞNIC COPII / BACHCHEHA-YE ABADI / ETERNAL CHILDREN
Iran, 2007 / Dramă
R: Pouran Derakhshandeh
Cu: Shahab Hosseini, Elham Hamidi, Hadi Marzban, Pantea Bahram, Ahoo Kheradmand, Ali Ahmadifar
Negar urmează să se căsătorească cu Iman, însă află că acesta are o datorie morală pe care nu o poate ignora de dragul căsniciei. Măcinată de îndoieli, Negar se află în faţa unei dileme: îi va da dreptate lui Iman şi va accepta să îşi împartă viaţa de familie cu o a treia persoană sau nu?
Regizoarea, scenarista, producătoarea şi actriţa Pouran Derakhshandeh s-a născut în anul 1951. A absolvit Colegiul de Televiziune şi Cinematografie şi a primit din partea Ministerului Culturii şi Îndrumării Islamice o diplomă onorifică în domeniul artelor, echivalentă a doctoratului. Prima sa experienţă cinematografică a fost filmul RELAŢIA (RABETEH / RELATIONSHIP, 1986). A făcut parte din juriul mai multor festivaluri de film, atât în ţară cât şi internaţionale, şi este membră a unor organizaţii precum Women in Film (WIF) sau organizaţia americană a Producătorilor de Film Independenţi (IFP). Filmografia sa de regizoare mai include următoarele titluri: MICA PASĂRE A FERICIRII (PARANDE-YE KOUCHEK-E KHOSHBAKHTI / LITTLE BIRD OF HAPPINESS, 1987), TRAVERSAREA PRIN PRAF (‘OBUR AZ GHOBAR / THE DUST CROSSING, 1989), TIMP PIERDUT (ZAMAN AZ DAST RAFTE / LOST TIME, 1989), IUBIRE FĂRĂ FRONTIERE (ESHQ BEDUN-E MARZ / LOVE WITHOUT FRONTIERS, 1998), LUMÂNARE ÎN BĂTAIA VÂNTULUI (SHAM’Y DAR BAAD / CANDLE IN THE WIND, 2003), VIS UMED (ROYA-YE KHIS / WET DREAM, 2005) şi FETELE NU ŢIPĂ (DOKHTARHA FARIYAD NEMIZANAND / GIRLS DON’T SCREAM, 2009).

DOMNUL YOUSEF / AQA YOUSEF / MR. YOUSEF
Iran, 2011 / Dramă
R: Ali Rafi’i
Cu: Mehdi Hashemi, Haniye Tavassoli, Shahrokh Forutaniyan, Pegah Ahangarani, Ladan Mossavafi, Mariam Sa’adat, Sattar Eskandari, Leyla Balukat, Ali Milani, Mina Khosravani
Domnul Yousef este un pensionar care locuieşte împreună cu fiica sa, Ra’na. Fiul său şi-a părăsit casa şi familia, pentru a emigra în Canada. Ca să poată să se întreţină şi să-şi întreţină nora, domnul Yousef face de cinci ani curăţenie în casele oamenilor, însă nu-i spune nimic fiicei sale, pe care o iubeşte fiica foarte mult. În aceste case se petrec evenimente care îl vor afecta în mod direct de domnul Yousef, schimbându-i viaţa… Acest film vorbeşte despre nevoia de relaţii între oameni în lumea de azi şi în viaţa omului contemporan. Primele semne ale acestei nevoi sunt însingurarea oamenilor şi transformarea singurătăţii în tragedie.
Ali Rafi’i este regizor, actor, scenarist şi designer de costume pentru teatru şi film. Rafi’i deţine atât diplome de licenţă şi masterat în sociologie, cât şi diplome de licenţă, masterat şi doctorat în teatru, fiind absolvent al Universităţii Internaţionale de Teatru din Franţa; el a obţinut, de asemenea, o diplomă în actorie de la Şcoala Charles Dullin din Franţa. Dintre celelalte activităţi ale lui Ali Rafi’i se pot aminti interpretarea unor roluri în filme de cinema şi televiziune produse în Franţa şi Anglia, susţinerea unor cursuri la Universitatea Teheran, desfăşurarea de activităţi în calitate de preşedinte al Teatrului Shahr, precum şi ca decan al Facultăţii de Arte Dramatice. Experienţa regizorală a lui Ali Rafi’i mai include filmul PEŞTII SE ÎNDRĂGOSTESC (MAHIHA ‘ASHEQ MISHAVAND / FISH FALL IN LOVE, 2004).

ATÂT DE SIMPLU / BE HAMIN SADEGI / AS SIMPLE AS THAT
Iran, 2008 / Dramă
R: Reza Mirkarimi
Cu: Hengameh Qaziyani, Mehran Kashani, Safa Aqajani, Nire Farhani, Haleh Homapur, Nastaran Hamdam Ali, Behnush Sadeqi, Mohsen Hosseyni, Parvaneh Ahmadi
Filmul ne prezintă cum îşi petrece ziua o femeie pe nume Tahereh, mamă a doi copii (un băiat şi o fată). Soţul lui Tahereh este inginer în construcţii şi lipseşte mult de-acasă din cauza serviciului, iar Tahereh se simte singură. Pe de o parte, femeia suferă din cauza problemelor provocate de copii, iar pe de altă parte, ea suferă de dor pentru oamenii ţinutului natal, Tahereh provenind dintr-o familie de nomazi. Ea a devenit o femeie deprimată, care-şi găseşte bucuria doar în trecut. Tahereh vrea să-şi părăsească temporar familia, pentru a pleca împreună cu fratele ei în locurile unde s-au născut. Însă situaţia ia o cu totul altă turnură…
ATÂT DE SIMPLU a obţinut premiul „Sfântul Gheorghe de Aur” pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Moscova, a primit patru distincţii (printre care premiile pentru Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu şi Cea mai bună actriţă) la Festivalul de la Fajr şi a fost selecţionat la Festivalul de la Varna.
Reza Mirkarimi, născut în 1967 la Zanjan, este un regizor consacrat al cinematografiei iraniene. Mirkarimi este absolvent de artă grafică şi mai este membru al Departamentului de Teatru din cadrul Academiei de Arte. Filmografia de regizor a lui Reza Mirkarimi mai include următoarele titluri: COPIL ŞI SOLDAT (KUDAK VA SARBAZ / CHILD AND SOLDIER, 1999), SUB LUMINA LUNII (ZIR-E NUR-E MAH / UNDER THE MOONLIGHT, 2000), AICI E O LUMINĂ APRINSĂ (INJA CHERAGHI ROUSHAN AST / THERE’S A TURNED ON LIGHT HERE, 2002), ATÂT DE DEPARTE, ATÂT DE APROAPE (KHEYLI DUR, KHEYLI NAZDIK / SO FAR, SO CLOSE, 2004) şi UN CUB DE ZAHĂR (YE HABBE-YE QAND / A CUBE OF SUGAR, 2009).

VISE CU CONTINUARE / KHABHA-YE DONBALEDAR / CONTINUOUS DREAMS
Iran, 2009 / color / s.engl. / Comedie dramatică
R: Pouran Derakhshandeh
Cu: Pantea Bahram, Alireza Khamseh, Mehran Ahmadi, Ezzatollah Ramezani, Kimiya Kermaniyan, Ziba Hashemi, Arsham Talebi
În visele sale cu continuare, o fetiţă de opt ani, pe nume Reyhaneh, o regăseşte pe învăţătoarea ei dispărută. Au loc o serie de întâmplări…

Parteneri media ai Arhivei Naţionale de Filme – Cinemateca Română: Observator cultural, Tabu, Cinemagia, CinemaRx, Port.ro, Urban Things – Chestii Urbane, Bucuresteni.ro, Calendar Evenimente, COOPerativa Urbană, CentrulVechi.com.

Vă aşteptăm!

Pentru mai multe informaţii:
cinematecaromana@gmail.com
www.facebook.com/cinemateca.romana

0 comentarii: