Beata Bilinska concerte la Bucuresti si Chisinau

Vineri, 7 decembrie, în cadrul concertului susţinut de Orchestra Naţională Radio, va cânta pianista poloneză Beata Bilińska, care s-a făcut remarcată în numeroasele concerte susținute în întreaga lume. Derulat sub bagheta unuia dintre cei mai aplaudaţi dirijori români, Horia Andreescu, programul serii va include lucrări inedite, rar interpretate în România. Pe 8 și 10 decembrie, Beata Bilińska va susține două recitaluri la Sala Radio din București și respectiv la Sala cu Orgă din Chișinău.
7 decembrie, ora 19.00 - Sala Radio, str. General Berthelot nr. 60-64, București
Programul concertului Orchestrei Naționale Radio:
Dirijor: HORIA ANDREESCU
Solistă: BEATA BILIŃSKA (pian)
M. Moldovan: Scoarţe
R. Strauss: Burlesca pentru pian şi orchestră
S. Rahmaninov: Dansuri simfonice, op. 45
8 decembrie, ora 19.00 - Sala Radio, str. General Berthelot nr. 60-64, București
10 decembrie, ora 18.00 - Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt  nr. 81, Chișinău
Programul recitalurilor:
F. Chopin - Balada nr. 1 în sol minor, op. 23
                  - Mazurci, op. 68
                  (nr. 1 - Do major, nr. 2 - la minor, nr. 3 - Fa major, nr. 4 - fa minor)
                  - Tarantella în La bemol major, op. 43
                  -  Andante Spianato și Marea Poloneză în Mi bemol major, op. 22
Pauză
K. Szymanowski - 5 Preludii, op. 1
(nr. 1 - si minor, nr. 2 - re minor, nr. 6 - la minor, nr. 7 - do minor, nr. 5 - re minor)
S. Rahmaninov - Sonata a 2-a în si minor,  op. 36 (versiune revizuită)
Concertul de vineri seară va începe cu piesa de orchestră Scoarţe, creaţie a compozitorului român Mihai Moldovan, partitură distinsă în 1970 cu Premiul de creaţie al Uniunii Compozitorilor. Programul va continua cu Burleasca pentru pian şi orchestră de Richard Strauss, o fantezie muzicală cu accente umoristice, lucrare rămasă în memoria spectactorilor bucureşteni prin interpretarea ilustră de la începutul anilor ’60, oferită publicului de către legendarul pianist Sviatoslav Richter, în compania dirijorului George Georgescu, înregistrare păstrată în Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române. Seara se va încheia cu partitura lui Rachmaninov - Dansuri simfonice, lucrare cu accente puternic romantice, prezentată în primă audiţie la Philadelphia în 1941.

Horia Andreescu este astăzi dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”. Fondator al orchestrei de cameră „Virtuozii” din Bucureşti, profesor dr. al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Horia Andreescu a fost mulţi ani director artistic şi dirijor şef al Formaţiilor Muzicale Radio.
Studiile sale la Universitatea de Muzică din Bucureşti (compoziţie şi dirijat cu profesori excepţionali), la Academia de Muzică de la Viena (cu Hans Swarowski şi Karl Osterreicher), precum şi cursurile cu Sergiu Celibidache sunt o bază solidă a devenirii sale dirijorale.
Dintre colaborările lui Horia Andreescu cu orchestre din România şi străinătate – mai cu seamă din Germania, unde numără 13 ani ca „dirijor oaspete permanent” la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, 10 ani cu aceeaşi funcţie la Dresdner Philharmonie şi 21 de ani la Staatskapelle Schwerin – există peste 60 de înregistrări pe piaţa discografică, dintre care 16 cu orchestre din Europa. Integrala Enescu (8 CD-uri), editată de „Electrecord” şi „Olympia–Londra” contribuie consistent la cunoaşterea de la Tokyo până la New York a acestui mare compozitor.
Colaborarea dirijorului Horia Andreescu cu multe alte orchestre, de pildă London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim, Nagoya, BBC Scottish, orchestrele radio din Madrid, Leipzig, precum şi turneele individuale sau cu Orchestra Naţională Radio şi Filarmonica „George Enescu” la festivaluri ca Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Europa Musicale Munchen şi fireşte, Festivalul Internaţional „George Enescu” de la Bucureşti, rotunjesc succinta prezentare a acestui dirijor.

Pianista de origine poloneză Beata Bilińska este deja un nume apreciat pe marile scene internaţionale de profil. A studiat pianul la Academia de Muzică „Karol Szymanowski” din Katowice sub îndrumarea profesorului Andrzej Jasiński, urmând apoi să lucreze în cadrul Academiei ca profesor asociat. Formarea sa artistică se datorează de asemenea îndrumării unor reputaţi artişti precum Lee Kum Sing, John Perry, Krystian Zimerman.
A participat la numeroase Festivaluri din Polonia, efectuând turnee în SUA, Bulgaria, Franţa, Italia, Germania, Slovacia, Irlanda, Elveţia, Austria ş.a.
Beata Bilińska a fost distinsă cu Premiul al II-lea la Concursul Arthur Rubinstein in Memoriam (1993), a fost finalista ediţiei 46 a Concursului Ferruccio Busoni (1994) şi a obţinut Premiul I la Concursul Rina Sala Gallo (2002).
Discografia sa este extrem de bogată, relevând un vast repertoriu. Dintre premiile obţinute pentru CD-urile lansate amintim: Premiul Pizzicato Supersonic (2005, 2006, 2007), Premiul Joker (2007), Premiul MIDEM Classical (2008), Premiul Scherzo (2008), Premiul Musica (2008).

Biletele la concert sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

0 comentarii: