S-au incheiat filmarile la pelicula "Evadarea"



Turnajul la Evadarea”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, a luat sfârşit la începutul acestei săptămâni, în Bucureşti, după mai mult de o lună de filmări. „Evadarea” marchează o premieră în cinematografia românească de după Revoluţie: este primul film realizat pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1988) încoace. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Drăgan Vasile.
Pelicula ORWO alb-negru, mai costisitoare decât cea obişnuită, este adusă special din Germania şi procesată la Budapesta, în România neexistând laboratoare echipate pentru acest lucru. „Am ales alb-negru pentru că am vrut să surprindem griurile epocii comuniste, aşa cum ni le amintim noi. Vivi Drăgan Vasile a ales pelicula alb-negru şi nu o conversie din color în alb-negru, pentru că acest tip de peliculă traduce altfel culorile în griuri”, explică producătoarea Velvet Moraru, de la Icon Production.
Drama psihologică „Evadarea”, scrisă şi regizată de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Personaje-cheie, alături de Sorin Leoveanu, interpretează şi Ofelia Popii - bună prietenă și fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa -, și Florin Piersic Jr., un ofițer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi.
Distribuţia este întregită de nume ca Virgil Ogășanu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguță, Șerban Pavlu, Tora Vasilescu, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu sau Mihai Călin.
Filmările s-au derulat în mai multe locaţii din Bucureşti: lângă Ateneul Român, la Facultatea de Biologie, sediul Universităţii Politehnice de la Polizu, fostele Uzine Faur, Poligonul Dinamo sau zona Armenească. Din bugetul de circa 700.000 de euro, o parte consistentă a fost alocată reconstituirii anilor ’80. Special pentru film au fost procurate maşini Dacia, Oltcit, Trabant sau Lada.
„E un film foarte dificil ca producţie, pentru că anii ‘80 înseamnă deja film de epocă pentru noi. De la cadrele exterioare, cu clădiri, maşini, străzi, până la cele interioare, cu mobilier din perioada respectivă, toate au fost greu de refăcut, pentru că peste tot există semne ale epocii noastre”, declară producătoarea Velvet Moraru. Scenografia este semnată de Cristian Niculescu.
Regizorul Andrei Gruzsniczki, cunoscut pentru debutul „Cealaltă Irina”, este și autorul scenariului. Dana Bunescu este responsabilă de montaj și sunet, Constantin Fleancu s-a ocupat de sunet în priză directă, Svetlana Mihăilescu a creat costumele, iar Miruna Panaitescu - machiajul. Director de producție este Claudia Chima. 
Filmul „Evadarea” este produs de Velvet Moraru, prin Icon Production, casa de producţie din spatele „Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu” (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este finanțată de Centrul Naţional al Cinematografiei şi The Media Partnership.
Lansarea în România este programată pentru 2013.

0 comentarii: