Ion Manolescu invitat la Targul de Carte de la Viena

Ion Manolescu va participa saptamana aceasta in calitate de scriitor invitat la doua evenimente organizate de KulturKontakt Austria si Institutul Cultural Maghiar .
Primul eveniment va avea loc marti, 20 noiembrie, de la ora 19:30, la Literaturhaus Wien si va constitui prezentarea unei antologii de literatura est-europeana, intitulata „Grenzverkehr”, manifestare ce va include si un spectacol de lectura in limba romana si germana.
Al doilea eveniment va avea loc pe 23 noiembrie, de la ora 14:00 in cadrul Targului International de Carte de la Viena, la standul Institutului Cultural Maghiar, unde Ion Manolescu, alaturi de actorii invitati, va citi in fata publicului vienez fragmente in romana si germana alese din aceeasi antologie.

Antologia „Grenzverkehr” abordeaza tema literaturii „de granita” si perceptia publicului si a scriitorilor legata de spatiul cultural natal si de spatiul cultural occidental in Europa ultimilor 20 de ani. La evenimentul organizat de Institutul Cultural Maghiar, in cadrul Targului de Carte de la Viena, vor mai participa scriitorii Youriy Datchev, autor premiat pentru dramaturgie, scenariu si actorie in Bulgaria,  alaturi de si Tanja Stupar-Trifunovic, unul dintre cei mai importanti scriitori din Bosnia si Hertegovina.

Ion Manolescu a mai fost invitat anul acesta si la Targul de Carte de la Paris (Salon du livre), la initiativa ICR Paris, in calitate de scriitor participant la masa rotunda pe tema calatoriei in literatura. La eveniment au mai fost invitati Ioana Both, Gabriela Adamesteanu si Matei Visniec.
 



Ion Manolescu
(n. 1968) este unul dintre cei mai importanti scriitori romani de dupa 1989, conferentiar dr. in Departamentul de Studii literare din cadrul Facultatii de Litere, Universitatea din Bucuresti.  Autor specializat in studiul literaturii interbelice si contemporane. Dintre domeniile recente de interes academic: literatura cyberpunk, benzi desenate, modele de psihologie cognitiva cu aplicatie literara.

Printre ultimele volume publicate:

·        Benzile desenate si canonul postmodern, (Cartea Romaneasca, 2011), volum apreciat cu premiul Salonului International al Benzii Desenate, editia a XXI-a, Constanta, acordat de Asociatia Bedefililor din Romania si Alliance Française de Constanta (2011);
·        Romanul Derapaj, (Polirom, 2006), volum apreciat cu mentiune in cadrul competitiei internationale dotate cu premiul Eastern European Literature Award, distinctie acordata de KulturKontakt Wien si Bank Austria Literaris Wien (2008), Premiul SF& Fantasy „Vladimir Colin”, Bucuresti (2007), Premiul revistei Tomis, Constanta (2007), Premiul special al redactorilor revistei Observator cultural, Bucuresti (2007);
·        O lume disparuta. Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, Polirom, 2004);
·        Explorari in comunismul romanesc (coautor, Polirom), premiul revistei Cuvantul pentru „studii culturale”;
·        Videologia. O teorie tehno-culturala a imaginii globale (Polirom, 2003). Premiul Asociatiei de Literatura Generala si Comparata din Romania (ALGCR) pentru cel mai bun volum de teorie literara al anului 2003.

KulturKontakt Austria este un centru cultural specializat in promovarea culturii si educatiei, geografic concentrat pe statele Europei Centrale si de Est, sustinut de Ministerul Culturii, Artelor si Educatiei din Austria. Ion Manolescu a castigat in 2009 o bursa de rezidenta oferita de KulturKontact.

0 comentarii: