Cinepolitica - 19 iunie

Prima editie Cinepolitica – Festivalul International al Filmului Politic, unicul eveniment de gen din Romania, se desfasoara in perioada 15-21 iunie la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu.
Maine, de la ora 18:00, la Cinema Studio, programul competitiv al festivalului va continua cu  La sfarsitul zilei / Am Ende des Tages, in regia austriacului Peter Payer, un film de fictiune ce spune povestea un politician de viitor care si-a cucerit electoratul gratie onestitatii sale si care decide sa se detaseze nitel de campania electorala plecand  cu sotia sa intr-un weekend romantic. Pe drum, cei doi sunt acostati de un vechi prieten al politicianului, care pare sa stie anumite lucruri din trecut, lucruri pe care acesta din urma ar prefera sa nu si le aminteasca. Apoi, de la ora 20:00, se va difuza filmul La revedere / Be omi d é didar de Mohammad Rasoulof, povestea Nourei, o careia, pe masura ce tentativele de parasire a tarii ii sunt dejucate, guvernul ii revoca licenta de exercitare a profesiei. Apeland la sentimente de teama si disperare, Rasoulof (el insusi impiedicat in mod oficial de la a mai face filme) construieste o metafora potrivita pentru presiunile resimtite de multi dintre locuitorii Iranului de azi.
In paralel cu filmele din competitie, la Cinema Elvira Popescu, de la ora 20:00, in cadrul Programului special „Filmul politic argentinian”, iubitorii de film clasic vor avea ocazia sa vada, pentru prima data pe marele ecran, 20:00 Istoria oficiala / La historia oficial, al argentinianului Luis Puenzo. Laureat cu Oscar si Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain si dublu-premiat la Festivalul de la Cannes (interpretare feminina – Norma Aleandro si Premiul Juriului Ecumenic), filmul spune povestea unei profesoare de istorie care, dupa caderea regimului militar ce a condus Argentina intre 1976 si 1983, pleaca in cautarea mamei naturale a fiicei sale adoptive. La historia oficial este un film ce nu se teme de o eventuala polemica, combinand thrillerul cu tragedia pentru a pune cateva intrebari pe cat de dificile, pe atat de necesare.

Singura noastra politica este cea a cinematografului! Va asteptam la un film bun si o bere rece!

..................................................................................................
Festival organizat sub patronajul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNATC), Universitatii Nationale de Arte (UNArte), Universitatii Bucuresti, Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Uniunii Cineastilor din Romania.
Parteneri media: TVR, Cinemagia, 24 Fun, Radio Guerilla, Evenimentul Zilei, RTV-Net, Kamikaze, Port.ro, Liternet, CinemaRx, Cinefan, Filmreporter, MyMagicStar, Romania Pozitiva, Urban Things, Cultcubeu.

0 comentarii: