Astazi incepe prima editie a Cinepolitica

Prima editie Cinepolitica – Festivalul International al Filmului Politic, unicul eveniment de gen din Romania, se va desfasura in perioada 15-21 iunie la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu.
Astfel, festivalul va debuta in aceasta seara, la Cinema Studio, incepand cu ora 19:30, cu o premiera romaneasca difuzata in proiectie unica –  Doamna / The Lady, cel mai recent film regizat de Luc Besson. Doamna spune, in paralel, povestea miscarii pro-democratie din Myanmar si povestea de dragoste dintre Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh) si sotul ei, Michael Aris (David Thewlis), dragoste care a supravietuit, in pofida distantei mari, a separarilor de lunga durata si a regimului periculos de ostil: in timpul alegerilor generale din Burma, in anul de gratie 1990, Suu Kyi era secretarul general al Ligii Nationale pentru Democratie, partid care a obtinut 59% din voturi si, prin extensie, 81% din locurile in parlament – in ciuda victoriei, Suu Kyi a fost retinuta sub arest la domiciliu, situatie in care a ramas vreme de aproape 21 de ani, fiind eliberata de abia in 2010. Inainte de inceperea proiectiei, va lua cuvantul PhDr. Jirí Sitler – Ambasador extraordinar si plenipotentiar al Republicii Cehe in Romania, care va povesti cate ceva despre experienta sa in Burma si despre intalnirea cu Suu Kyi.
Maine, incepand cu ora, 16:00, tot la Cinema Studio, se vor difuza primele trei filme din competitia Cinepolitica. Coproductie franco-belgiana regizata de Pierre Schoeller si laureata cu premiul FIPRESCI in cadrul sectiunii Un certain regard – Cannes 2011, Ministrul / L'exercice de l'etat relateaza odiseea ministrului francez a Transporturilor, Bertrand Saint-Jean, pus sa rezolve efectele unui banal accident de autobuz petrecut in miez de noapte... 
De la ora 18:00, cinefilii bucuresteni au ocazia sa vada Tot ceea ce sclipeste / All that Glitters, al cehului Tomaš Kudrna, un film care arata amprenta unica pusa de trecutul comunist asupra muncitorilor care lucreaza pentru compania canadiana Cameco, proprietara a minei din Kumtodin, Republica Kirgiza, si asupra felului in care acestia se adapteaza sistemului capitalist. 
In fine, de la ora 20:00, se va difuza un film lansat in premiera mondiala in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Berlin 2011, unde a castigat Premiul Alfred Bauer si Premiul Sindicatului cinematografelor germane de artaCine, daca nu noi? / Wer wenn nicht wir / If Not Us, Who? de Andres Veiel, spune o poveste din Germania de Vest, de la inceputul anilor ’60: Bernward Vesper studiaza la Tubingen si participa la seminarul de retorica al lui Walter Jens. Bernward vrea sa devina scriitor si-si petrece noptile la masina de scris. In acelasi timp, tine cu tot dinadinsul sa-si apere tatal, poetul Will Vesper, admirat pe vremuri de nazisti pentru modul in care a promovat ideologia „Sangele si pamantul”. Intr-o zi, Bernward o cunoaste pe Gudrun Ensslin si intre cei doi se infiripa o relatie extrema excesiva si totala, o poveste de dragoste ce transcende suferinta, familia si politica...
Singura noastra politica este cea a cinematografului! Va asteptam la film!
..................................................................................................
Festival organizat sub patronajul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNATC), Universitatii Nationale de Arte (UNArte), Universitatii Bucuresti, Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Uniunii Cineastilor din Romania.
Parteneri media: TVR, Cinemagia, 24 Fun, Radio Guerilla, Evenimentul Zilei, RTV-Net, Kamikaze, Port.ro, Liternet, CinemaRx, Cinefan, Filmreporter, MyMagicStar, Romania Pozitiva, Urban Things, Cultcubeu.

0 comentarii: