Trei zile de seminarii NexT, prezentate de JTI la Cafe Verona Carturesti

Au mai rămas doar câteva zile până la începerea NexT (28 martie-1 aprilie) și, ca în fiecare an, festivalul va aduce la București cele mai diverse programe de scurtmetraje dar și întâlniri și discuții cu nume importante din industria autohtonă și internațională a filmului. Seminariile Festivalului Internațional de Film NexT sunt prezentate și anul acesta de JTI și vor avea loc la Café Verona Cărturești de pe 29 până pe 31 martie, iar intrarea este liberă.

Ca de obicei, nu lipsesc seminariile axate pe regie de film și sound design, iar anul acesta, lor li se vor alătura discuții despre relația dintre actori și regizori, despre recent înființatele școli de actorie românești, despre distribuția de film, beneficiile networking-ului și despre cum se pot obține finanțări pentru producțiile independente.

Prima zi de seminarii NexT – joi, 29 martie – va începe la ora 10.00 cu masterclass-ul de actorie susținut de Gabriel Spahiu la Cafe Verona Cărturești. Gabriel Spahiu, actor de teatru şi film, muzician, dansator şi profesor de actorie, va vorbi despre una din problemele majore cu care se confruntă un actor atunci când joacă: „conştiinţa de sine“ şi va dezvălui cinci „unelte“ care pot eficientiza în mare măsură munca regizorului cu actorul pe platoul de filmare. De la ora 11.30, în centrul discuțiilor va rămâne tot actoria, de această dată din perspectiva unui fenomen care a luat amploare în ultimii ani, cel al școlilor de actorie. Seminarul va prezenta trei dintre acestea, fiecare cu o viziune diferită asupra artei actorului şi va aduce propuneri interesante pentru cei care îşi doresc să fie actori. Sub titlul “Școli de actorie: “Ce și de ce?”, seminarul îi va avea ca invitați pe Dorotheea Petre (școala de actorie Fii Actor), Alina Grigore (Centrul de Creație InLight), Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguţă (ACTORIEDEFILM.RO).

Ziua de joi continuă cu prezentarea Berlinale Talent Campus, una din cele mai eficiente platforme pentru colaborări şi schimburi de idei în privinţa noilor trenduri şi descoperiri în cinemaul contemporan, unde în fiecare an se adună la un loc tinere talente şi profesionişti din lumea filmului. Programul este în sine o academie creativă ce are loc în cadrul Festivalului de Film de la Berlin iar la NexT 2012 coordonatorul Berlinale Talent Campus - Matthijs Wouter Knol - va susține un seminar despre beneficiile networking-ului, în dialog cu actrița Ioana Flora, care a trăit experiența Berlinale Talent Campus chiar anul acesta.

Seminariile de vineri, 30 martie sunt dedicate sound design-ului și regiei de film. Primul dintre ele va fi susținut de Michel Klochendler, sunetist francez câștigător al premiului César pentru Cel mai bun sunet pentru filmul “On connaît la chanson”, de Alain Resnais. Michel Klochendler a început ca monteur şi a lucrat cu François Truffaut (“L'Homme qui aimait les femmes”, „La Chambre verte”), apoi s-a axat pe sunet şi a lucrat cu unii ditre cei mai importanţi regizori francezi: Maurice Pialat (“Le garçu”), Olivier Assayas (“L’Eau froide”, “Désordre”), André Téchiné (”Alice et Martin”, ”Ma saison préférée”), Claude Berri (”Germinal”). La NexT, Michel Klochendler va împărtăși publicului viziunea sa despre evoluția artistică în sound design, ilustrându-și discursul cu secvențe din filme.

Despre trecerea de la scurt la lungmetraj a regizorilor independenți va vorbi Mike Ott în cadrul seminarului de regie. Acesta va discuta despre ce înseamnă să produci un film independent şi despre abordarea personală pe care o preferă când vine vorba de scrierea unui scenariu. Mike Ott locuieşte în Valencia, California, unde predă regie de film la College of the Canyons. În plus, se ocupă de propria casă de discuri, Sound Virus Records, unde lansează CD-uri şi discuri ale unor trupe încă nedescoperite sau pe cale de a-şi forma un nume. Lungmetrajul său, “Littlerock”, face parte din programul Și ei au fost NexT Generation și va fi proiectat la Cinema Studio joi, 29 martie de la ora 18:00 și în reluare sâmbătă, 31 martie, de la ora 20.00.

Ultima zi dedicată seminariilor NexT – sâmbătă, 31 martie – va pune în discuție noile mijloace de distribuţie de film şi fenomenul pirateriei. Jean Charles Mille (producător, fondator Premium Film - una dintre cele mai importante companii internaţionale de distribuţie pentru producţiile de scurtmetraj), Lucie Kalmar (producător, fondator al companiei MÔMERADE din Paris), Simon Perry (preşedinte al Ateliers du Cinéma Européen din Paris, centru de formare şi instruire avansată destinat producătorilor europeni), Antoine Bagnaninchi (director Independența Film) vor atinge subiecte precum distribuţia filmelor vorbite în limbi de mică circulaţie, pieţele lor de desfacere şi platformele VOD.

Ziua de sâmbătă va aduce la Cafe Verona Cărturești și o prezentare a programului MEDIA. Evenimentul se adresează în primul rând producătorilor independenţi care doresc să obţină sprijin de la Programul MEDIA al Uniunii Europene pentru dezvoltarea proiectelor de producţie. Valentina Miu, coordonator MEDIA Desk România, va prezenta liniile de finanţare oferite de Programul MEDIA profesioniştilor din industria cinematografică europeană şi rezultatele obţinute de producătorii români, iar Tudor Giurgiu (Libra Film Productions) va împărtăşi experienţa colaborării cu Programul MEDIA şi va prezenta proiectele sale susţinute de MEDIA, ca modele de succes pentru potenţialii aplicanţi.

Seminariile celei de-a șasea ediții a festivalului se vor încheia cu prezentarea organizației britanice Cinephilia Services ce va lansa în cadrul NexT proiectul Feel Reel România. Programul se va desfășura în vara acestui an, în parteneriat cu diferite ONG-uri românești și vizează comunitățile rurale din România care au acces redus sau inexistent la cinematografe. În cadrul Feel Reel România vor avea loc seminarii pe teme de cinema, iar participanții vor realiza o serie de scurtmetraje. Producțiile vor fi difuzate ulterior la diverse festivaluri din Marea Britanie și România, iar cel mai implicat participant în realizarea acestora va avea șansa de a primi o bursă de 20 de săptămâni la Brighton Film School Central din Marea Britanie.

Clipul dedicat seminariilor NexT, prezentate de JTI, poate fi vizionat mai jos.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară și în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în “Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale.
Festivalul Internațional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.


Cu sprijinul: CNC, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național
Recomandat de Radio ZU
Partener de comunicare: Vodafone
Susținut de: UTV, Cocor Media Channel, TVR INFO, Cinemagia
Seminariile NexT 2012
    
  Vezi  mai multe  video    din   evenimente

0 comentarii: